Merhabalar; Geçenlerde Bostancı sahilde avlanıyorduk. Sahil boyunca avlanan pek çok kişi vardı. Simit satan adam gelip 100 metre ileride oltayla ufak bir köpek balığı yakalanmış olduğunu söyledi. Şaşırdım... Olacak iş değildi. Yani elbette imkansız değil fakat yaklaşık bir senedir belki binlerce rapor okumuşumdur. Böyle bir şeye rastlamış değilim. 2 gün sonra mahalleden bir abim Bostancı'dan 1-2 kilometre ileride, kıyıdan vatoz yakaladı. Muhtemelen 5 kg üstü. Üstelik daha önce bilindik bir iskelede son bir kaç sene içerisinde bir kaç kere daha vatoz yakalamıştı. Hatta bu abim bir keresinde beni bu iskeleye vatoz tutmaya götürmüştü. O kadar emindi tutabileceğinden (Vatoz ya da kırlangıç avlamaktı amacımız) . O gece bir vatoz avlayamadığımız bir gerçekti fakat buradan sıkça vatoz aldığını söyleyen bu üstad abimin(bu avların fotoğraflarını bizzat gözlerimle gördüm) boş bir iş için beni uğraştırmayacağını da biliyordum. Bu balıkları avlamak gerçekten olağan şeyler ve hepimiz bizzat yaşamasak da çevremizden duyuyor muyuz yoksa gerçekten binde, milyonda bir ihtimallerin gerçeğe dönüştüğü avlar mıdır bunlar? Ya da en azından benim bu abim herkesin avlandığı sıradan bir iskelede pek çok kez vatoz avladıysa ve bu imkansız değilse, bunu başka insanlardan görmememizin sebebi acaba İstanbul'da kimsenin klasik köstekli dip oltası kullanmaması ve bu balıkları bu sebepten avlayamamaları olabilir mi? Umarım merak ettiğim şeyler anlaşılmıştır. Kafam biraz karışık da . Teşekkürler.
Merhaba, Pekü bu hayvanların maddi bir değeri varmı, yada yeniliyormu neden tutuluyor ben yenmiyor diye biliyorum ama ?
Yaklaşık 12 senedir Maltepe sahilde olta atanları izlerim. Birçok kez köpek balığı, vatoz yakalandığını gördüm. Hatta sahilden tepsi kadar kalkan alanlarıda gördüm. Maltepe taraflarında olta atanlardan uzak bir noktada avlanan 2-3 amcanın kiloluk kırlangıçlar aldıkları bir mera var. Ordan vakti geldiğinde bu balıkların çıktığını gördüm gözlerimle. Ama hiç heves edip olta atmadım.
Sevgili Mustafa, Marmara'da, hatta bahsettiğin sahillerde inan bana binlerce vatoz, köpekbalığı var. İstedikten sonra yakalaman çok muhtemel. Bu balıkları avlamak kimse istemez çünkü hem ekonomik değeri yoktur hem de tatları ve görüntüleri yemeye elverişli değildir. Ama iyi bir ustanın elinden geçerse mezgit mi yiyorsun yoksa vatoz mu anlayamazsın Sevgiler,
Hepinize çok teşekkürler. Peki bu canlıları yakalamak için bildiğiniz yöntemler nedir arkadaşlar(abiler)? Avcılığından biraz bahsedebilir misiniz? Vatoz için yemin dibe yatırılması gerektiğini biliyorum ve klasik köstekli dip oltası takımının işe yarayacağını düşünüyorum. Bence bu balıkları avlamanın düşüncesi bile çok keyifli.
Geçenlerde iki-üç hafta önce akşam dişli avı denemelerinde bizim mahalleden bir abide vatos çekti hemde klasik mantarlı oltayla, onun haricinde kalkan, kırlangıç, dil balığı gibi balıklarında sahilden tutulduğunuda gördüm. Bu tip balıklar için klasik dip oltası kullanılabilir ama bazen süpriz yapıp lüfer oltasınada gelebiliyorlar işte merak ettiğim birşey var, vatozu veya köpek balığını tuttuğunuzda onların pişirilmesiyle uğraşıp yiyecek misiniz veya bilimsel bir araştırma falan mı yapmayı düşünüyorsunuz ? Aksi halde benim fikrimce vatos ve köpekbalığının tutulması boş yere o hayvanların iğnelenmesi gibi geliyor bana, sportif balıkçılığa da pek uygun türler değil sanki Ama tabi tercih meselesi, illaki avlamak istiyorum derseniz normal dip oltasına biraz büyük yem takıp deneyebilirsiniz gibi geliyor..nacizane önerim kösteklerden birtanesini kurşuna daha yakın bağlayın ve kösteği 15-20 cm kurşundan daha uzun yapmanızı tavsiye ederim..
queroz, bir ara hatırlat, anlatalım, bunların av yöntemlerini. benim senelerdir bir numaralı avım köpekbalığı yakalayıp salmak. çok sevimliler. ama vatos bir bela, sokma filan huyuda oluyor kimisinin.
Ersin Abi, ben tuttuğum lapinleri bile yiyorum . Yemeyeceğim hiç bir canlıya zarar vermem. Serdar Abi, anlatırsanız gerçekten çok sevinirim.
O zaman sıkıntı yok kardeşim, şimdiden rastgele ve afiyet olsun :thumb: köpek balığı avı teknikleri konusu Serdar abinin paylaştığı geçmiş konularında bulunuyor, belki Serdar abi anlatana kadar buradan faydalanabilirsin: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=26769
kumluk bir yer bul sardalya, hamsi ,istavrit tak bütün yada parça farketmez dip oltası iğne numarasıda farketmez vatoz varsa alırsın
Vatoz için kumluk bir yer gerekmez. Kumluk yerde de olur, ama elzem değil. Tipik olarak, suyun nispeten pis olduğu, lağım, dere vs. ağızları civarında, akıntının anafor yapıp sudaki pislikleri topladığı yerlerde, kıyıda kara pis balçık olan yerlerde vs. vatozlarla daha sık karşılaşılır. Zemin kum olmasada, vatoz için uygundur. Teknik olarak, vatozun özel bir avcılığı olmaz. Sağlam bir misina, iğne ve yem ile varsa tutulabilir. Zargana topu ile bile tutmuşluğumuz vardır. Özellikle vatos tutulmak isteniyorsa, kurşundan iki karış öteye irice bir iğne bağlanır. İğneyede bolca, 3-5 midyenin içi, tavuk eti gibi bir şey takılır. Balık, bilhassa yengeçleri daha çok cezbedeceği için, daha az verimli olur. Köpekbalığı yakalamak için mezgitleri gözetleyin. Bol mezgit olan yerde, bolca mahmuzlu camgöz olacaktır.
Kardeşim bilmiyorum doğru yöntem midir tesadüf müdür ama ben kendime iki kancalı takım yapmıştım, lüfer takımı gibi ama mantarsız.. yem olarak ta canlı istavrit kullandım iğnenin birini istavritin ağzına diğerini de sidikliğinden geçirerek karnına takmıştım gürpınar sahilden vatoz almıştım.. Ben de bu işlerde yeniyim belki tesadüftür ustalar daha iyi bilir ama benim yöntemi paylaşmak istedim
Genel anlamda vatoz balığını tüketen çok az kişi vardır yani herkez tüketmez gerek görünüm açısından çirkinliği gerek değeri olmaması gerek yüzülerek temizlenmesi gerek herkezin bu canlının etinin tadını getirememesi vs. vs.. ler çok fazla ... Biz canlı kefal yüzdürdüğümüz dönemlerde çıplak (akya) vs ler için çok fazla denk gelirdi bazen illet ederdik yinemi diye 30 kg 40 kg geldiği çok kere oldu ister istemez endişeye kapılıyor insan iğnesi var bu canlının hangi türlerindedir bilmiyorum emin değilim bu yüzden genel olarak kıyıya alabileceğimizi alıp (dikkatlice) ağzındaki iğneden kurtarır denize iade ederdik 10 kg civarındakileri, 30 40 kg lukları asla ve asla karaya çıkarma girişiminde bulunmazdık keserdik misinayı 70'lık 80'lık misina ... Buda canlı kefal yüzdürdüğümüz bir avdan görüntü takribi 10 kg üzerindeydi suya tekar iade edildi ... Uploaded with ImageShack.us
Teknik olarak, vatoz tutmanın pek bir zevki yok. Boyuna dibe dibe basar takımı, zevk vermez pek. Ama zevkler tartışılmaz, bazısı bundan hoşlanabilir, bunda bir beis yok.
Kesinlikle katılıyorum hiç bir zevki yok misinanın ucuna sığırı bağla onunla mücadale et daha keyf verir hihi
Nerden başlasak İlk önce dikkatli olman gereken hususları ele alalım mı ? Bu balık nadiren de olsa tehlikelidir. Türkiye sularında pek fazla bulunmasa da elektrik veya iğne tehlikesi barındırırlar. Özellikle iğneli vatoslar ciddi yaralanmalara neden olabilirler. Bu yüzden temkini elden bırakmamalı ve kuyruktan uzak durmalı. Eğer yanlışlıkla on kilo üzeri bir vatos oltana takılacak olursa ki bunu zaten anlayacaksın Balığı çekebildiğin kadar çek ve misinayı kes. Kahramanlık yapma. Eğerki altında tekne elinde kanca yoksa. Hele birde tek başına filan olursan... Şimdi gelelim asıl soruna. Diyeceksin ki tuttuk ta gerisi kaldı. Bu vatos ve köpek balığı olduğu yerde mutlaka tutulur. yapacağın tek şey levrek bırakması. Yani ; bir gezer kurşun bir fırdöndü (sağlam ve sarı) kısa sap bir iğne. Önce 30-35 cm bir misinanın ucuna oltayı bağla sonra fırdöndünü tak sonra geri kalan misinaya kurşunu geçir ve bağla. Bu sistem yemi tamamen kuma yatırmanı sağlaycak. Vataos ve köpek balığının ağzı çenelerinin altında olduğundan zeminden yukarıda kalan yemleri daha zor yerler. Yem mi. Oda parça istavrit veya hamsi. E bulamadın sa çinekop parçası bile olur. Her tür ölü yem dikkat çekicidir bu balıklar için. Pişirmesini de daha sonra sorarsın
Akdenizde görünenlerden çok farklı ve bir o kadarda ürkütücü Ayrıca gövde kısmı çok dolgun vs.. enteresan ilk defa gördümidk