Herkese merhabalar. Öncelikle balıkçılığa uzun süredir merakım olduğunu, ancak bu uğraşta henüz çok yeni olduğumu bilmenizi isterim. Deniz balığından ziyade tatlısı balıkçılığına hevesim var.Ancak tatlısu balıkçılığı hakkında kafamda bazı soru işaretleri mevcut.Forumda ilgili konuları araştırdım,yinede birkaç sorum olacak. Balık tutmak istediğim ırmak derin değil ve küçük.Durgun alanlarındaki derinlik en fazla adam boyunda,onun dışında diz ve bel arası yükseklikte seyrediyor.Ancak balık bol ve iri. Aşağıdaki resim bahsettiğim akarsuya ait; Bu bölgenin ahalisi ne yazıkki tırıvırı,dinamit gibi yöntemlerle avlanıyor.Kimsenin elinde olta görmedim şimdiye kadar. Bu gibi dar ve sığ akarsularda ne tür oltalar kullanmak gerekir? Balıklar genelde çalılık altlarında ve iri kayaların etrafında bulunuyor. Ne tür teçhizat (misina,kurşun veya şamadıra v.s.) kullanmamız gerekir? Yem konusunda tereddütteyim.Bazı yazılarda balığın ortamına göre yem çeşidinin değişebileceği yazıyordu.Ancak genel olarak ne tür yemler (mısır,hamur v.s.) kullanmakta fayda var? Ben bu akarsuda olta ile balık tutmak ve oltayla balık tutulabileceğini insanlara göstermek konusunda kararlıyım ancak yeterli bilgiye ve deneyime sahip değilim. Bu yaz tatilinde 2 gün üstüste balığa gittim ancak sadece tek balık (avatarımdaki ) tutabildim. Meselenin kişisel bir hobi olmasının dışında birde sağduyu tarafı var. İnsanlar burada elleriyle yaptıkları patlayıcılarla avlanarak hem kendi hayatlarını tehlikeye atıyor hemde nehirdeki canlı popülasyonuna ciddi zararlar veriyorlar. Tırıvırı yine aynı şekilde.En son olarak elektrik verdiklerini duymuştum.Siz düşünün artık. Yorumlarınızın bana çok faydası olacak. Şimdiden teşekkürler.
Duyarlılığın için tebrik ederim .Belkide konuyu şöyle açman gerekiyordu ırmakta tatlısu kefali kasna bıyıklı şiraz akbalık sazan yayın turna alabalık ve tatlısu levreği vs vs balıkları var bunları olta ile nasıl ne yem kullanarak yakalarım onun için bence öncelikle hangi cins balıkların olduğunu öğrenmen lazım gerekir. Ondan sonra yardımların geleceğini umuyorum.
Güzel bir ırmakmış. Oltayla güzel balıklar tutabileciğini sanıyor ve temenni ediyorum. Ancak Muhammer Abiye kulak ver: Hedef balığın ne olduğu bilinmeden yöntem önerilemez. Balığına göre yöntem ve yem değişir. Bol şans.
Derede hangi balığı avlayacağın önemli ama ben sana yine de bir öneride bulunayım. Bu yöntemle, biraz şansın varsa, her türlü balığı tutabilirsin. Tavuk ciğerini dışı pembeleşinceye kadar ateşte tut. Evdeysen tavada, arazideysen bir taşın yanına ateş yakarsın. Taş iyice ısındığında ciğerleri bunun üzerine dizersin. Ama dikkat et ciğer suyunu kaybetmeyecek. Yani içi hafif cıvık kalacak. Taze ekmeğin içini çıkarıp ateşe tuttuğun ciğerle iyice karacaksın. Bi nevi ciğerli hamur elde edeceksin. Kararken, eline gelen ciğerin sinirli kısımlarını ayıkla. ( Hamurun çok cıvık olmamasına dikkat et. Genelde bir takım tavuk ciğerine bir avuç içi kadar ekmek içi kullanıyorum. ) İğneyi, iki parmağının arasında sıktırdığın hamurun içine göm. İstersen bu esnada hamura şekil de verebilirsin. Kullanacağın kamış ise hassas yapıda olsun. Atarı 5-25gr olabilir. Kamışın boyunu ise avlağın durumuna göre sen kendin belirleyeceksin. Kurşun kullanmana gerek yok bu yöntemle. Ama illaki "Ben yemi dibe indirmek istiyorum." dersen, hafif bir sıktırma kurşunla bu işi de çözebilirsin. Suya fazla yakın oturma, oltanın uç kısmı mümkün olduğunca su yüzeyine yakın olsun ( Dikkat et kamış suya paralel durumda olsun. ) ve balık vurur vurmaz tasmalamaya hazır ol. İnşallah bu yöntem faydalı olur. Rastgele...
Üstadlar değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Irmakta benim gördüğüm iki tür balık var ancak tam olarak isimleri konusunda kararsızım. Birtanesi resimdeki türden.Diğeri ise bunun daha irisi,bıyıksızı dolgun dudaklısı.Sırtı koyu renk karnı açık renk. Ahmet abi daha önce iğnemde hamur vardı.Ancak sürekli vurup kaçıyorlardı,yemleri iğneyi yutmadan götürdüler.Önce büyük iğne kullandığımı düşündüm ancak daha sonra bu balıklar için daha büyük iğnelerin bile kullanıldığını gördüm. Verdiğin bilgileri bilgisayarımada kaydettim,çok teşekkür ederim. Saygılar.
şükrü bey, ırmak, nehir vs gibi akarlarda genelde, mercan, akbalık, ot balığı, bıyıklı, geceleri karabalık(yayın) gibi balıklar olur, bu balıkların tamamını, solcan, ciğer, yürek, beyaz kurt la tutabilirsin. bu yemleri kullanacak olursan iğnenin 15-20 cm üzerine akıntıya göre kurşun takmalısın. düz yada top şamdıra da kullanabilirsin, şamandıra suyun üzerinde 20-30 cm yükseklikte olur akıntı olduğu için kurşun biraz önde kalır. şamandıra yukarıda ve geride kalır. balık vurduğu zaman şamandırayı akıntı yönünde hızlıca hareket ettirir. şamandırasız olsun dersen sürekli pür dikkat, kamışı kımıldatmadan elinde tutmak zorundakalırsın, mantar olursa çokdah rahat davranabilirsiniz. burası istanbulda biryerdeyse müsait olduğumda eşlik edebilirim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,benim için oldukça faydalı olacak. Hakan bey maalesef İstanbul dışında,yinede alakanıza teşekkürler. Sanırım akarsuda daha ergonomik kamışlar kullanmak gerekiyor.
Abi. Birisi Pullu sazan:Yani Sazan Ailesinin babası olarak biliniyor. Asil Sazan.dır Yandaki İse Aynalı Sazandır.Yaşadıgı ortama göre. Renk ve biçim alırlar Aynalı sazan genellikle Göl' baraj Su birikintilerinde bulunur Pullu ise Irmakta ve göllerde Yakalamak için Geniş Agızlı Yani kadife Kancası Kullanılır Şamandıra kesinlikle gereklidir. Yemleme taktigi ile avlanır Mısır vazgeçilmezidir
Şükrü kardeşim yukardakiler aşagı yukarı tamamlıyor belki biraz irdelersek yem olarak solucan , mısır , hamur , ekmek gibi bir çok yemle tutarsın bende göl veya gölet gibi yerlerde avlandıgım için genelde 3 igneli dip takımıyla avlanıyorum eger akıntılı bir akarsuysa şamaldıralı takım daha iyi olur die düşünüyorum yemleride sıradan dene hangisi daha çok ilgi çekiyorsa o sistemi kullan derim