http://www.denizinsirlari.com/forum/forum_posts.asp?TID=3409&PN=1 Arkadaşlar yukarıda linkini verdiğim konu çok ilginç ve güzeldi, paylaşmadan edemedim. Başka bir site formundan link vermenin bir sakıncası varmı bilmiyorum ama umarım yoktur. Konu ve çalışma gerçekten incelemeye değer olduğunu düşünüyorum. Anıl arkadaşımızın sorduğu basınç, rüzgar ile ilgili bir soruya Onur arkadaşımız güzel bir linkle cevap vermişti. Bende merakımdan bir bakayım dedim ve daha önce görmediğim tablolar ve günlerle karşılaştım. Buradan öncelikle bu çalışmayı yapan ustaya, sonra da Onur'a teşekkür ederim. Konu içerisinde geçen bir link olduğu için herkes görmemiş olabilir diyerek başlı başına bir konu olarak açayım belki birilerine faydam dokunur dedim Daha önce inceleyen, takip eden ve deneyen varmı onu da merak ettim. Buradaki tabloya göre bu hafta sonu balık avlanılamayacak günler olarak gözükmekte. Eğer işe yarıyorsa, birçok arkadaşı gereksiz çaba ve masraftan kurtaracak bir tablo olduğunu düşünüyorum. Rastgelsin... Link çalışıyor şu anda arkadaşlar.
Link çalışıyor, özetini resim olarak yükledim ama link çok daha ayrıntılı. www.denizinsirlari.com'dan Cumhur Gezen ustanın çalışmasıdır. (Alıntıdır) Sitede çok daha ayrıntı mevcut. Siteye girip, günlük av saatleri konu başlığı altında. veya
Hava basıncı ve rüzgarın balık avına etkisini konuştuğumuz o konuda Onur'un verdiği linki görünce bende girip bakmıştım. Tabii konu enteresan gelince tamamını okudum. Anlatılanlar esasen ay takvimine göre çıkarılmış gel-git zamanlarına dayanıyor. Balıkların gel-git durumuna göre iştahlı yemlendikleri zamanlar çıkarılmış. Bu kısmı mantıklı, doğrudur. Fakat bunun dışında çok fazla değişken var elbette avı etkileyebilecek. Bunların içinden orada ek olarak rüzgar ve akıntı yönlerine değinilmiş. Bölgesel bilgiler verilmiş ama tabii çokça tecrübeye dayandığı için o bölgede doğru kabul edilebilir. Ve haklı olarak her avcının kendi bölgesinde bu çıkarımları yapması gerektiği vurgulanmış. Bana genel olarak mantıklı geldi. Ama diğer tüm şartların verimli bir ava uygun olduğu durumda, bir de bu gel-git tablosuna bakılır. O da uygun görürse geceyi sahilde geçirmek farz olur.
Merhaba Volkan, Bu saatler ay ve güneş hareketlerine göre belirleniyor. Hesaplama yapılırken bulunduğun konumda önemli. fishingreminder.com sitesinden istediğin konuma göre hesaplama yapıyor, üye olmak gerekiyor ama ücretli değil bu site.
Tabloyu inceledikten sonra Mart ayında yaptığım son avı ve duyumlarımı düşündüm. 10/03/2012 tarihinde (-,-) verimsiz av gününde yaptığım avda, avlakta bulunan 15 kadar kişiden sadece 1 kişi balık yakalayabildi. Tahsin abiden aldığım duyuma göre ise; 08/03/2012 tarihinde Tahsin abinin yapmış olduğu avda 3 tane levreği tek başına yakaladığı bilgisini aldım. Diğer avcılardan bahsetmedi. Takvime bakınca o gün için (+,+) yazılmış. Yani en verimli av günü. (yazar zaten +,+ günleri özellikle vurgulamış) Mart ayı için şu zamana kadar benim için doğru işlemekte bu takvim. Diğer açıdan yazar, İstanbul ve Alanyalı avcılardan da teyit almış. Yani Karadeniz hariç diğer denizler için uygun zaman dilimleri gibi geldi bana çıkartılan takvim. Teşekkürler İrfan abi.
volkan abi çok iyi oldu bu link üzerine konu açman. dikkatli bi şekilde okunursa ve doğru şekilde yorumlanırsa gerçekten yararının görüleceğine inanıyorum. bulunduğunuz konum(yerel bölge), rüzgar, gel-git, deniz akıntıları, ay/güneş gibi pek çok etmen var. uzun yıllar sonra belki bu konuda deneyim kazanırım ve kendi gözlemlerim sonucunda yaptığım çalışmaları bi denemede kaleme alırım şuan tek bi gerçek var oda hiçbirşey bilmediğim. bu yazıda olduğu gibi şans faktörünün balık avında aslında çok da fazla etkili olmadığına inanıyorum. benim tavsiyem bu yazıyı dikkatlice okumanız ve doğru yorumlamanız.
Teşekkürler Volkan abi konuya ilgi gösterdiğin için Cumhur Gezen bey ve Nasuhi Albulak'ın yazılarını dikkatle takip ederim çok yararlı bilgiler edinilebilir okuduktan ve araştırdıktan sonra hidayete erdim diyebiliyorsunuz balık avını etkileyen o kadar çok değişken var ki tek tek tecrübe edilmeli,not edilmeli ve teyit edilmeli ki yapbozun parçaları otursun ama herşeye rağmen tüm parametreler balık avının iyi olacağını söylese dahi olağandışı bir durum oluşarak o gün yaptığınız avın başarısız olmasına sebep olabiliyor örneğin deprem gibi deniz canlılarını strese sokacak durumlar gibi.Doğayı bilirsek ondan en iyi şekilde yararlanabiliriz.
Ben teşekkür ederim arkadaşlar. Birinizin sorusu birinizin cevabı olmasa böyle bir tablonun varlığından haberim olmayacaktı. Ben ve benim gibiler için çok yararlı bir tablo bence. Herkes haberdar olsun istemekle birlikte çekinerek açtım konuyu aslında. Ben her daim ava çıkabilen biri değilim bildiğiniz gibi. Ava çıkacağım zamanda uzun uzadıya gelgit, basınç, yağmur vs. değişkenleri inceleyecek zamanım yok bu sene. (Belki seneye olabilir, çocuk biraz büyüsün) Birtek rüzgara bakabiliyorum o da kabaca. Hangi saatte nerden ne şiddette esecek falan bakamıyorum Zaten birkaç siteye baktım, ingilizce ve çok karışık geldi. Çokta vaktim yok açıkçası. Şimdi bu tablo, en azından balığa çıkmadan rüzgar yönü ve şiddeti uygunsa, bugün balık günü mü diye bir göz atılacak ve hemen yorumlanabilecek bir tablo. Basit ve net. O yüzden benim durumumda olan arkadaşların çok işine yarayacaktır. Her ikinize de teşekkür ederim, güzel kardeşlerim, rastgelsin...
Her Balık Avcısının Görmesi Lazım. Ee, şey gördükte, tatlısu avcıları "her balıkçıdan" sayılmıyor herhal? Şaka bir yana, Volkan sağolasın kardeşim, emek dolu bir paylaşım olmuş. İnşallah, özellikle de senin bu tablodan hakkıyla faydalanıp güzel balıklarla buluşmanı can-ı gönülden dilerim.
Teşekkürler Volkancım ... Ancak 1 - Gel git olayı ve ayın durumu ile balık avcılıgı baglantısı konusu bir çok yerde konu edildi.. hemde defalarca .. ama bilimsel olarak , birden fazla akademisyenin ortak görüşü deneyler - araştırmalar gibi , ..olan bir makale vs .. ben bilmiyorum yada denk gelmedi .. bilen varsa paylasırsa sevinirim .. 2- ayın durumu bir yıl boyunca periyodik olarak devam eder ama sahillerimizde bir yıl boyunca balık türleri - varlıgı vs değişkendir.. denizde bir çok değişken olabilir ki balıgı etkileyen , hepsinin aynı anda balık lehine değişmez olması zordur.. 3- Bulutsuz dolunay da gece mikro canlılar su yüzeyine yükselir (ışığa) peşinden pelajik türlerde yukarı çıkar vs.. bu bir gözlemdir, Suların sığ olduğu ve gelgit olaylarının çok etkili olduğu kumsallarda metrelerce su gelir gider vs burada dip canlıları yer değiştir balıklar bundan faydalanır beslenmeye gelir .. gel git lerde dere ve nehir agızlarında balık geçişleri hızlanır bundan predatörler yararlanır , gibi Ama denizin ortasında , 60 m derinlikte mesela bir mercan balığının ayın durumundan etkilendiği gibi bir bilimsel yazı bilmiyorum ..
Tatlı su avcıları "her balıkçıdan" sayılmaz mı hiç Nuri abim. Belki işinize yaramıyordur bu tablo. Benim aslında başlık çok geniş olmuş Asıl " Kıyı Balık Avcılarının Görmesi Lazım" olabilirdi. Dileğin için teşekkür ederim Nuri abim. Sana da rastgelsin...
Teşekkürler Muvaffak abi. Yazdıklarına katılıyorum, balık konusunda çok fazla değişken var. Bu tablo sanırım benim gibi levrek peşinde koşanların işine yarayacak gibi. Mesela ben çoğu zaman akarsu setlerinde avlanıyorum. Bizim için önemli olan akarsuyun akıntı gücü ve balığın yeme olan ilgisinin yoğunluğu önemli oluyor. Bu tablo balığın yeme olan ilgisinin zirve yaptığı günler açısından benim için faydalı olacak sanırım. Bende benim gibi arkadaşlar olabileceğini düşünerek konu açma gereği duydum. Ancaaakkk sanırım başlık yanlış oldu. Olması gereken : Kıyıdan levrek peşinde koşanların dikkatine olabilirdi. Selamlar, rastgelsin abi.
Muvaffak abi'nin de belirttiği gibi, çok fazla değişken var. Bunların hepsini gözönüne almadan sadece bu tabloya göre ava çıkmak yine işi şansa bırakacaktır. Yazar da zaten av saati tabloya uysa bile rüzgarın, akıntının etkisinden bahsetmiş. Ama bu durumlar için haliyle kendi bölgesi dışında öneri verememiş. Her avcının araştırması, tecrübe etmesi gerek demiş. Bu ay içinde açılan raporlara baktığımızda çok verimli avların, hatta son aylarda gördüğüm en verimli kıyı avının bu tabloya göre (-,-) (adam suratı gibi oldu) zamanda yapıldığını görebiliriz. Üstelik gel-gitten en çok etkilenecek birkaç türden biri olan mırmır avı. Aynı günlerde çok verimli levrek lüfer avları da var. Geçmiş ayların tablolarını bulsak ve raporlarla karşılaştırsak mutlaka büyük uyumsuzluklar görülür. Gel-gitlerin balıkların beslenme düzenleri üzerindeki etkisi tartışılmaz olduğuna göre, bu farkları yaratan durumların da en az gel-git kadar önemli olduğu sonucu çıkmaktadır. Kuşkusuz tüm bu faktörleri birarada değerlendirmek şansı en üst seviyeye çıkaracaktır.
(-,-) Harbi adam yüzü gibi Ne diyim Aykut'um, (-,-) günde levrek lüfer tutanlar yalan yazmışlar mı diyim , yoksa başlığı "Yalnız benim görmem gereken tablo olarak mı değiştireyim :laughing: Şimdi olaya benim açımdan bakarak; 4 avlakta avlanıyorum. 1-Çay ağzı (rüzgar önemli faktör) 2-Vietnam (rüzgar en önemli faktör) 3-Set (Akarsu) (rüzgar etkisiz eleman, akım en önemli faktör) 4-Başka Bir Set (rüzgar etkisiz eleman, akım en önemli faktör) Bu 3.ve 4. sıaradaki avlaklarda ve böyle yerlerde levrek arayanlar için tablo çok faydalı olabilir bence. Tabi istisna günler olacaktır. Şimdi sonuç olarak; beni gaza getirip, 17-18 martta (-,- günlerde) ava gönderme, aklımı bulandırıp. :laughing: Şaka bir yana, seni anladım ve yazdıklarında haklısın. Sevgilerimle...
Yok tabii, o adamın uykulu suratını gördüğün günlerde gitme, sen de yat uyu hatta Verimli av yapanlar var elbet o günlerde de, ama şartlardan biri negatif görünürken diğer şartları doğru denk getirmişler demek ki. (+,+) günlerde görüyoruz ki şartlardan en azından biri pozitif. Gözlemlediğimiz ya da araştırıp öğrendiğimiz diğer şartları da üstüste koyunca eğer kafada bir ampul çakıyorsa, arkaya bakmadan koşa koşa avlağa varmak gerek. Ama şartlar uygunken, av imkanımız da varsa (-,-) görünen günleri çok da dikkate almadan gidip kısmetimizi aramalı. Üstelik levrek bu, ne zaman ne yapıcağı belli olmaz diyoruz, "gel-git beni bozuyo arkadaş midem bulanıyo o ne öyle" diyen paşalar vardır elbet En azından ben böyle yapacağım.
Sevgili Volkan Kardeşim, verdiğin linkden Sayın Cumhur GEZEN'in konusunu baştan sona okudum. Kafam daha da karıştı. Şöyle ki, Cumhur GEZEN'in tablosuna göre 17-18 Mart tarihlerinde balık tutmak zor görünüyor. fishingreminder.com sitesinde 17-18 Mart tarihlerinde iyi balık olur diyor, Moonphase 3.3 programı ise 17 Mart'ta balık olmaz, 18 Mart'ta balık olur diyor. Vall ben şansımı deneyip 18 Mart'ta balığa gideceğim, bakalım neler olacak. Herkese rastgele.
Konuyu birkaç farklı açıdan ele alalım; 1. Tablonun tamamen doğru olduğunu varsayalım, mesela, oldu ya? oltamızı tam da hedeflediğimiz balığın görüş açısına indirdik, şimdi bu balık yav benim de avlanma saatim değil yemem ben bunu diyecek mi? doğada önüne gelen yemeği reddedecek canlı varmıdır? 2. Spin, jig ve sürütme avlarında kandırıcı balıklar yaralı balık imajı veriyorlar, tamamen tok bir balık bile bu yaralı balığı görünce aslan kesiliyor. Ben, yakaladğım birçok turnanın midesinden henüz sindirimine başlamamış nice maktüller gördüm ama yine de sahteye saldırdı bu turnalar. Elbette balığın "tok" olmasıyla "avlanma saati" dışında olması, farklı davranışlara de neden olabilir. Diyeceksiniz ki biz şu an deniz avcılığından bahsediyoruz, yalnız avcı balıklar birçok yönden birbirlerine yakın davranışlar sergilemiyor mu? Hayatımda bir adet levrek tuttuğum için deniz avcıları hakkında tatlısudan aldığım tecrübelerle fikir yürütüyorum. 3. Peki balık bulucular? makalede balık bulucuların termokline seviyesiyle olan ilişkisine gönderme yapılmış, ama örneğin tespit edilen bir sürüden elde edilen verimle ilgili detay yok. Yani av saati dışındaki zamanda sürü bulundu, ve verim alınamadı mı? bu kısmını da tabloyu uygulayacak tespit cihazlı üstadlarımızın deneyimleriyle görebiliriz. 4. Son olarak, yine tablonun tamamen işe yaradığı varsayımıyla, biz ava kesin blaık tutmak için mi gidiyoruz? Yani o gün kesin balık tutacağımızı bilmek, bize bu işin verdiği hazzı artıracak mı, yoksa monotonlaştıracak mı? birde biz avlağa hangi amaçla gidiyoruz? işte bunun da cevabı için bkz : http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=45483&highlight=toplay%FDc%FD
Konu ilgimi çekince verilen linkteki bilgileri bir çırpıda okudum. Bİlimsel çalışmalara ve tecrübeye her zaman saygı duymuşumdur, çalışmayı yapanlara çok teşekkür ederim. Bu senenin ilk av denemesi aklıma geldi tablodaki tarihlere bakınca. 04 mart ve 07 mart tarihlerinde Yamula barajında yemli takımla süper alabalık avlayan kişi başına 15 civarı alabalık tutan arkadaşlar ile bir heves 10 mart tarihinde beraber gittik. Sonuç inanılmaz aynı ekip aynı yem aynı avlak 4 kişi 4 olta, avlakta bir başka gurup daha 4 kişi 4 olta hemen hemen hiç balık yok. sanki sürü gitmiş tatile. toplam balık 5 adet. Tesadüfün böylesi kısmetimizde yok derken bu bilimsel çalışmanın tarihleri ile çakışması çok şaşırttı beni. Diğer arkadaşlar bu ay takvime uyan yada uymayan avları olurda bu forumda bir başlıkta paylaşırlarsa sevinirim.