Hava soğutmalı motorlar ile Su soğutmalı motorların farkları

Konu, 'Motorlar' kısmında onur1872 tarafından paylaşıldı.

1. onur1872

onur1872

arkadaşlar elinde hava soğutmalı dıştan takma motoru olan varmı?hava soğutmalı motorların teknolojileri eski diye biliyorum.ne gibi artıları ve eksileri vardır?su soğutmalı motorlarla farkları nedir?bilenler yazarlarsa sevinirim.

2. meliheskel

meliheskel Melih

En İyi Avı:
    Eşkina 1 kg
    Biri ısınan motor bloğunu soğutmak için deniz suyunu alır ve bloğun içerisindeki su kanallarında gezdirerek motoru soğutur.Hava soğutmalı ise muhtemelen pervaneyle motor bloğunu hava vermesidir.Tabi bide otomobiller gibi pervaneyle radyatördeki suyu soğutan tip motorlar var ama onlarda ben hiç dıştan takma motorlarda kullanıldığını duymadım. Hava soğutmalı motorun soğutma yeterliliği su soğutmalı kadar olacağını düşünmüyorum.

3. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Hava soğutmalı motorlar eski teknoloji değildir. Üretim amaçları genelde marine değildir. Teknede tercih edilmemesinin ana sebebi çok sesli çalışmasıdır. Çünkü motoru soğtmak için pervane de çalışır ve bu nedenle iki kat ses yapar. Ayrıca pervane motorun sıcak havasını devamlı dışarı üfler bu da teknede istenmez. Motor hava ile soğuduğu için görünür ve havadar bir yerde olmak zorundadır. Bu da ergonomik olmaz.

Su soğutmalı motorlar taze deniz suyuyla soğuduklarından daha randmanlı soğuduğu için hararet yapmadıkları gibi performans düşüşü yaşanmaz. Uzun süreler kapatmadan çalışabilir. Ancak hava soğutmalılar arada bir soğumaya bırakılmalıdır. Özellikle sıcak yaz günleri pervane soğutmaya yetmeyebiliyor.