5 beygirlik kıçtan takma motor alacağız, hava soğutmalı mı alalım su soğutmalı mı,avantajları nelerdir dezavantajları nelerdir?
hava soğutmalı almayı düşündüğünüze göre bu muhtemelen volvo penta olabilir. daha önce forumda bu konuyu farklı bir başlık yani konusuyla alakasız bir başlık altında tartışmıştık o nedenle foruma bak demiyorum. fakat benim o zamanlardan hatırladığım çok sıcak havalarda hava soğutmalı motorların performans vermediği gibisinden yazılar vardı. onun dışında hava soğutmalı motorlar için kötü yazılan pek birşey hatırlamıyorum su soğutmalı motorlar ise herhangi bir marka motor olabilir. çünkü günümüzde hava soğutmalı motorlara eski doğu bloku ülkeleri motorlarında rastlıyoruz. honda nın da birkaç modeli hava soğutmalı diye hatırlıyorum. genede bildiğimiz su soğutmalı motorlardan almakta fayda var diye düşünüyorum. bildiğimiz herzaman iyidir.
su soğutma. Motorunuz çok ısınırsa. sopumak ıcın fazla guce ıhtıyac duyucaktır. o gücüde motor üretemediği için motorunuz zarar gorebılır su soğutmada bole bir sorun yok . istediği kadar ısınsın devamlı soğur zarar gormez motor.
Selamun aleykum, Kiymetli genc arkadasim,hemen kestirip atmissin.Bu is o kadar kolay anlatilip gecistirilecek bir is degil.Once hava sogutmali motor kullandinmi?yasadigimiz havanin sicakligi 40 derece bile olsa o dereceye kadar sogutsa gene yeterlidir.Ben hava sogutmali motorda kullandim su sogutmalida.Cok sig sularda pervaneyi suyun yuzeyine cikarip yol aldim,bunu su sogutmalilarda yapamazsin.Su sogutmalilarda test calismalarini suyun icine sokmadan yapamazsin.Sig sularda sogutma suyu emisinin tikanma tehlikesi olur.Uzun yillar su ile sogutulan motorlarin,bilhassa denizde kullanilanlarin,motor cevresindeki sogutma kanallarinda kireclenme olacagindan yeterli sogutma olmayip motor randumandan dusecektir,hatta zaman zaman sisecektir.Hava sogutmali motorlarin imalatlarinin biraz daha zor ve digerlerine gore daha agir olmasi uretici firmalari su sogutmalilara sevkediyor.(tabiki ben volvo,yamaha ve honda gibi motorlardan bahsediyorum)Selamlar.