Kıyıdan at çek şeklinde avlanıyorum.Shimano sedona fa 4000 ve Daiwa ss 1600 kullanıyorum.Sedona damaksız yemler de yetersiz geliyor.Daiwa güçlü fakat sarımı sedonadan daha yavaş.Sarımı 6.0:1 veya üzeri bir makina almak istiyorum.İki makine belirledim,deneyimi olan arkadaşların görüşlerini almak istiyorum.Katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim. Shimano Saros® Spinning Model Gear Ratio Weight (oz.) Line Capacity (yds./ lb. test) Bearings Max. Drag SAR3000F 6.0:1 10.1 170/8 5+1 15.0 lbs (130usa) Daiwa Exceler-TSH High Speed Spinning Model Number Action FW / SW Bearings Gear Ratio Wt. (oz.) Line Capacity (Lb. Test / Yards) Drag Ma EXC4000TSH XH / MH 4CRBB, 1RB 6.2:1 13.20 10/300, 13.2 (120 usa)
Sayın Görmez. Öncelikle makinelerin hiçbirisini kullanmadım. Ancak özellikle konuyu güncelleştirmek adına birkaç hususu hatırlatmak istedim. Daiwa güçlü ama Sedona dan yavaş demişsiniz. Aynı araba viteslerindeki gibi, prensip olarak devir-sarım arttıkça makinanın gücü azalır. Alacağınız 6 devirli makinalarda muhtemelen elinizdeki makinalardan daha güçsüz olabilir. Ancak istisnai üretimler elbette var. Tabiki sarımı etkileyen tek faktör devir değildir. Makinanın kafa çapının genişliği de sarımı etkiler. Yani geniş kafalı 5 devirli bir makina dar kafalı 6 devirli bir makinadan daha az yada aynı mesafe misina sarabilir. Bu bağlamda 4000lik makinalar 3000 lik makinalara göre dişli yapılarına göre daha güçlü draglı olması muhtemeldir. Ama ağırlıkları da biraz fazladır. Düşündüğünüz makinalar arasında ben tercih yapsam Shimanoyu alırdım.
Bu durumda shimano yaklaşık 7, Daiwa yaklaşık 6 kilo kaldırıyor. Shimanonun 30 luk olmasını da düşünürsek shimano derim. Ayrıca 6 devirli makinalar için bunlar yüksek draglar.
Katılıyorum yüksek draglar.Shimano sustain 5000 de drag 25 lb.Ama sarım 5.7:1 o yüzden uzak duruyorum.Tabi bu degerler spinnig maknialar için.Ağırlıkları da 10 oz civarında.Daiwa STT4500H te sarım 6.2:1 Drag 22lb ama ağırlık 20.10 oz.O da 570gr tekamül ediyor.Spinnig birmakian için oldukça agır.İnsanı at çekte yorar.