forum içersinde bir kaç konu içersinde grafit ve metal kafa tercihlerinin kişiden kişiye değiştiğini gördüm.. buraya kadar normal elbette herkesin tercihi olacak... ancak yalnış bilgilerle bu tercihlerin yapıldığını gördüm. ve başkalarıda bu şekilde yalnış yönledirilıyor. bu durumun konular içersindeki msjlarda sıkışmasını istemedim başlık açtım . hata yaptıysam silinebilir. makine tercihlerinizde grafit ve metal kafalardan hangisini tercih ediyorsunuz.. ve bunun size artısı sebebinizide belirtirseniz. bilgi alınabilecek bir başlık olur.. konulardaki yalnış gördüğüm bilgi. grafitin plastik olduğu .. plastik türevi olduğu .. yada sertleştirilmiş plastik katkı maddeli plastik vb..vb.. gibi bilenler var. grafit ap ayrı bir maddedir. kurşun kalemlerin içindeki siyah yazan kısımdan tutun heryerde kullanılır. kesinlikle plastikle yada presslenmiş plastikle uzakdan yakından alakası yoktur. elmas gibi karbon atom kafeslerine sahiptir sadece karbonlar farklı dizildiği için böledir. grafit plastikdir metal den şaşmıcaksın diye bir düşünce yoktur. ikisinin üstünlüğü farklıdır. zira grafiti zenginleştirilmiş plastik sananlar için bir bilgi .. Grafitin erime sıcaklığı 3527°C dır.. nasa tarafından mekiklerin üzerinde kullanılır basınca ve sıcaklığa metalden fazla dayanıklı olduğundan .
Bu konuyu bende daha önce açacaktım artı ve eksileri nelerdir diye de yanlız bu grafiti misinayla kestiklerini duydum pek çok kez..
metal kafalar yipranmaya karsi daha dayanikli olur. sadece kafa ile sinirli kalmamasi lazim ama. mumkunse gorunen butun dis parcalarin metal olmasina dikkat etmek lazim makina secerken. bu makinaya biraz agirlik katsada, piyasada oldukca hafif kaliteli metal makaralar da bulunmaktadir. ozelikle trofe avlarin yapilacagi buyuk makinalarda metal parcalar bir sarttir. buyuk baliklar makinayi kamısa takildigi yerden yada diger yerlerinden cat diye kirabilir(tecrube ile sabittir). ama asil konu makinanin daha uzun sure keyifle kullanimi oldugu icin, benim tercihim mumkun oldugu kadar tamamen metal kullanilan makinalardan yana. zaten piyasaya baktiginizda metal parca kullanildiginda makina fyatinin arttigini goreceksiniz. bu da makine kalitesini belirleyen etkenlerden birisi. rastgele.
Göksel Abime kesinlikle katılıyorum. Makine alırken bilye sayısıymış çekiş gücüymüş tamam onlarda önemli ama en önemlisi aldığınız makinenin başlığının ve gövde yapısının metal(aluminyum) olmasıdır. Zaten komple metal(aluminyum) olan makinelerin de diğer özelliklerinin düşük olduğunu ben şahsen görmedim. Size tavsiyem makinede ilk aranması gereken özellik budur.
Metal kafanın makinede duruşu her zaman farklı gelmiştir gözüme..İnsana daha çok güven veren bir havası var görsel olarak Ama grafitinde bu kadar sağlam bir malzeme olduğunu bilmiyordum Teşekkür ederim bilgilendirme için.
Ağırlıklı olarak metal kafaları tercih etsem de, büyük boy makara kullanırken her zaman grafit olanları, ağırlık açısından faydalı olduğu için kullanmakta fayda var. Yanlız şunu da unutmamak lazım. Grafit var grafitçik var grafit görünümlü plastik var. Grafit bildiğimiz grafit olup kaliteli markalarda renk desteğiyle de nerdeyse metal kafadan ayırt etmek imkansızdır. Grafitçik tabir ettiğim de çok kalitesiz üretilen, çizilmeye kırılmaya dayanıklı olmayan kalitesiz grafit malzemedir. Plastik kafalar ise tam bir muamma, çoğu grafit adı altında satılıyor, elle bile büküp kırmak mümkün.
bu resim sanirim soyledigimi tam olarak anlatiyor. adamin elinde(pardon agzinda ) 40lik kafa bir van staal titanyum makine var , bu baligi yakalamis oldugu makine
bu tam karşılığı değil aslında van staal dediğimiz makine 1500 tl 2500 tl arasında.. o parayı veren adamın zaten grafitmi metalmi diye düşünceğini sanmıyorum
bende başımdan geçen bi olayı anlatayım bi gün av bayileri geziyordum makinalara bakıyordum bankonun kenarını dönerken bi makina yere düştü bide battım kamışa geçen kısmı kırıldı makinada daiwa ss grafit gövde neyse bize makinayı almak düştü fiyatıda yaklaşık 150 tl ödedim belki yardımı olur bende anısı halen duruyor tamir ettirdim ama makina SS700 çok ufak ilerde belki fefal alada kullanırım
İşte bu yüzden çıkrık makineler tamamen metal olur. Dünyanın butun makine üreticilerinde makine kalitesini ve fiyatini arttıran faktördür bu. Sizinde belirttiğiniz gibi, çok kaliteli ve hafif metal spin makineler mevcut. Bunu Van Staal ile anlatmaya çalışmanıza gerek yoktu. Okuma v-system, raw ve salina serisi de bu olayı ispatlar nitelikte. Harika bir anlatım olmuş, teşekkür ederim.
konuya göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ediyorum . bu sayede daha fazla bilgi ağacı oluştu.. bende emtal kafa tercih ederim. ancak hem sölendiği gibi fiyat oranı yüksek tutuluyor.. ama grafit olayında şöyle bir gerçek var. metal kafaları suya nema korozyona dirençli yapmak için extra alaşım kaplanıyor. grafiz plastik değil.. evet ama metalde değil. bu nedenle tuzlu sudaki tuz oranı yüksek nem.. uzun süre bakımsız kalması temiz suyla yıkanmasa br metal kafa alaşımlarını dışarı atıyor korozyana uğruyor .. grafit yere düşünce evet çat diye kırılabilir. ama kullanım şartlarında metalide bakımsız bıraksanız grafitide bakımsız bıraksanız. metal tuzdan sudan bakımsızlıdkan daha fazla etkileniyor. grafitin böle bir derdi yok .. grafit kafayı ve metal kafayı tuzlu su dolu bir leğende 1 ay bekletin .. sonra çıakrıp öğlen güneşinde kurutun .. metal sanki asitte atılmış gibi etkilenir. ama grafitin yapısı farklı olduğudnan tuzla muzla işi olmuyor . bunuda sadece bilgi vermek amaçlı söylüyorum. sertlik darbeler güven ve kalite anlamında metal kafa... balıkçılığın getirdiği çevre koşullarına doğa koşullarına uyum sağlamada ise grafit kafa denerek özetlenebilir sanırım
Genelde kullanılan orta seviye makinelerin çoğunda gövde grafit, kafa metal, yedek kafa grafit oluyor. Hafiflik gerektiren at-çek türü avlar için grafit kafaya ince misina sarıp avantaj sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla her ikisi de yerine göre kullanışlı ve gerekli.
Doğru söylüyorsunuz ama kıyaslama meselesi bence kişiden kişiye değişir. Makinenize bakarsaniz o da size bakar. Daha onceki grafit spin makinelerim o kadar iyi bakmama rağmen ömrünü tamamladı. Ekte benim 3 senedir kullandığım makinem var. En çok tuzlu suya maruz kalan makinem bu. Neredeyse ilk aldığım gündeki gibi. Ayrıca aşagıdaki linkte Amerkina'nın en büyük av magazasının makine alma rehberi var. İngilizceniz varsa buna da bir göz atin. Kolay gelsin. http://www.basspro.com/webapp/wcs/s...=-1&mode=article&objectID=29577&storeId=10151
Konuyu acan Engin kardesime cevabim ve sormak istedigim bazi sorularim var,grafit yüzde% karbondur,kömürde yüzde% karbondur aynen elmasinda yüzde% karbon olmasi gibi ama gelgelelim elmas cok sert bir karbon olmasina karsilik,grafit yumusak bir karbondur,olusumlari farklidir cünkü,yani grafit kafanin sert olacak anlamini nereden cikardi onu anlayamadim. Ben sadece sunu sormak istiyorum bu konuda,neden denizde kulanilan iyi makinalarin kafa kismi hep aluminyumdan olusur,tabiki alu kafalardaki cesitlilikte vardir,döküm alu kafa vardir,makinede cekilmis alu kafa vardir ama bu baska bir konu. Biz istesekte istemesekte alu kafadan daha dayanikli ve tasaruflu bir maden yapilmadi daha makina kafalari icin,gelecekte karisimlarla daha dayanikli ve tasaruflu bir madde olusacagindan eminim,simdilik halen en uygunu alu kafali makinelerdir...
selim abicim mrba. üzülerek söliyimki sen koyu çok çok başka yerden almışsın götürmüşsün sormuş sun cvplamışsın sonuca varmöışsın ..ama bunlarla benim sölediklerimin arasında bi bağ yok ilk konu msjını okuyarakmı cvp verdin abicim bilmiyorum ama. zaten grafitin kömürle alakalı olduğunu siya kurşun kalemin içinde kullanılıyor dememden anlaşılması lazım??? grafit alüminyumdan daha iyidir elmasla karbondandır demedimki ben.. forumda grafiti alaşımlı plastik sananlar var grafit plastik elmas gibi karbodnan oluşur atomları farklı dizildiği için böledir palstikle alakası yoktu dedim.............. yani konu grafiti plastik alaşımı. sıkıştırılmış plastik. yada zenginleştirilmiş plastik sananlara bilgi vermek içindi. ki ilk msjımı açıp tekrar okdum yalnış bişi yazmamışım .konu bu yöndedir. kaldıki makine başlıklarını okurken grafit kafa demek plastik kafa demektir sananlar olduğunu göreceksiniz. yalnış anlamışsınız sanırım.. denizlerde pahalı makinelerde alüminyum kullanılması kosuda yukardaki abilerimizin eblirttiği iksinin farklı özellikler taşımaıdnan kaynaklanır . bende şöyle sorıyım. dayanıklı tanınmış markalar.. ucuz dayanıksız ürün yapacaklarında.. kendi isimleriyle yapmazlar marka değeri düşmesin diye yan firma açarlar farklı isimle satarlar. sony olsun phlips olsun . elektornik eşyalar olsun. misal escort ucuz düşük kalite bilgisayar yapıyor firstline adı altında satıyor.. kendi adını vurmuyor üstüne. sizde bu dayanıklı markalar grafit bu kadar dayanıksız sadece maliyet düşürmek için kullanılsa .. neden kendi adı altıdna satıyor. ?? evet grafit sağlam makinelerin daimi bir parçası değil alüminyum öne çıkıyor. ama unutmayın ufak bir bilgi daha ben otomotivciyim. araba frenlerindede balata içerisinde aspesle grafit malzemede kullanılıyor .. 10 bin km grafitle fren yaptığınızda grafit 10 bin km de zar zor eriyor bitiyor.. aynı kalınlıkdaki bir bir aliminyumu balata niyetine koyup 120 ile giderken bir frene basın .. aracın ön disklerinin alimunyumu nasıl 40 parçaya böldüğünü görebilirsiniz. evet alimünyum daha dirençli. ama dediğim gibi üstülünlükleri birbirinden farklı .
bu arada kafadan hariç kol kısmı grafitten imal edilen makinalar var. mesela son verisyon okuma powerliner p865 ve yine okuma avenger modelleri gibi. dayanıklılk nasıldır acaba.
Konuyu hortlatmak gibi olacak ama yeni üye olmama verin. Arkadaşlar, grafit çok dayanıklı bir malzemedir. Mesela, tenis raketleri grafitten imal edilirdi karbon, bazalite vs olmadan önce. Boris Becker'in saatte 190 km hızla servis attığı raket grafitti. Hafif olması da bir başka avantaj.
İkisinin kolu da grafit ancak çevirirken yükün bindiği esas iç kısım metalden oluşuyor.. PL865 de Avenger AV65 i de kullandım.. Sağlamlık açısından bir sıkıntı yaşamadım.. bunların haricinde 1992 yılı aralık ayında aldığım ve ilk makinam olan ''Long Cast 1040 2 Bilyalı'' makinamın da tamamı grafit gövde ve koldan oluşuyordu.. Şu an kullanmasam bile benden daha sağlam durumda
van staal makine 3000 modelinin agırlıgı nerdeyse 800 gr.. sağlamda... bu makine ile jiğ avı yaptıgın zaman kollar acaba ne olur.. bence metal kafanın parlak yüzeyi misinanın çıkışında (surf sistemlerinde ve atçek te ) artı avantaj dır kolayca kayar..sürtünme az olur..hız kesilmez..