Herkese merhaba bugün istanbul boğazında yeniköy-beykoz motorlarının kalktığı iskelede papaz balıklarını gördüm ,balıkların buraya kadar gelmesi gerçekten ilginç,isteyenler yeniköy motor iskelesinde papaz balıklarını dev kefaller ile beraber görebilirler ayrıca ..... Balon balığı yolunu şaşırdı Tropikal bir balık türü olan “balon balığı”, küresel ısınmanın etkisiyle anavatanı Kızıldeniz’den yola çıkarak, Gelibolu’da bir balıkçının oltasına takıldı. AA Güncelleme: 13:19 TSİ 24 Ekim 2007 Çarşamba ÇANAKKALE - Gelibolu’da avlanan bir balıkçının oltasına takılan balon balığı, incelenmek üzere Çanakkale Su Ürünleri Fakültesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesine gönderildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer ile bölümün araştırma görevlileri, laboratuvarda özelliklerini inceledikleri balığın, literatürde “balon balığı” ya da “altın balon balığı” adı verilen bir tür olduğunu belirlediler. Prof. Dr. Tunçer, Gelibolu’da balıkçı oltasına takılan bu balık türünün anavatanının Kızıldeniz olduğunu, Akdeniz ve Ege’den geçip, Gelibolu’ya kadar geldiği söyledi. Prof. Dr. Tunçer, bu balığın Japonya ve Kore’deki ünlü restoranlarda tüketilen çok kıymetli bir balık olduğu ifade etti. Balon balığının bazı durumlarda toksit etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tunçer, şunları kaydetti: “Bu balık bizim için önemli bir bulgu. Çünkü Kızıldeniz’den geldiği için hem egzotik hem de lesepsiyon bir tür olarak kabul edilebilir. Suların ısınmasıyla beraber, Akdeniz’den gelen bazı göçmen balıkların kuzey Ege’ye oradan da Çanakkale Boğazı’nı geçerek Marmara’ya gittiğini biliyoruz. Fakat bu ve ya buna benzer türlerin bizim sularımıza gelmesi oldukça ilginç. Hatta bu materyali, Piri Reis Deniz Müzesi’ne kazandırmak istiyoruz. Müzemizde olmayan önemli bir balık türü ve ilk tropikal balığımız olacak.”
Çok uzağa gitmeye gerek yok.Ben 1 ay önceki avımda erdek yarımadasında avlanırken.Kaşıkla 1 tane balon balığı yakaladım..Sanırım boğazıda geçmişler.. Ayrıca akyada göründü marmarada .1 tanesi avlanmıştı zıpkınla..1 ay içinde
çanakkalede 1999-2000 yılları arası oltama takılan tropik balıkları sayayım size papağan balığı palyaço balığı(anemonlara yapışık yaşayan kırmızı-beyaz dikey çizgili) balon balığı(o zamanlar çok seyrekti sadece derin suda vardı) çanakkale civarında oltacılık çok gelişmediğinden rastlamamışlardır bence, dip balıkları genellikle ağ ile yakalanıyor, oltacılar sadece ortasu balıklarını avlıyorlar
Akyayı nerede yakaladınız erdektemi,rahmetli babamın istanbul kanlıcada 25 sene önce bir gecede yakladığı 14 akyayı düşünüyorumda ne kadar yok etmişiz boğazı.
boğazda ve marmara denizinde asıl sorun hızlı ve dengesiz gelişen sanayinin çevreyi aşırı kirletmesiydi, şu anda sanayi ağırlıklı olarak osb lere kaydığından deniz kendini yenilemeye başladı gibi, yakında marmaradan sinarit, levrek raporları almaya başlarsanız şaşırmayın.Sevinin diye söylüyorum henüz yakalayamadım ama birkaç yerde sürü halinde levrek tespit ettim, yazın 1 kg civarında az sayıda levrek görmüştüm, en son gördüklerim ufak bir sürüydü ancak 3 kg+ civarı ağırlıkları vardı, şimdilik misafir sayılırlar ve bence avlanmamalılar, geçen sefer çok denememe rağmen yakalayamadım, sanırım aç değilllerdi sadece canlı gümüşümü kovalayarak spor yaptıktan ve beni ağaç ettikten sonra gittiler, bi ara becerebilirsem bbirini yakalayıp fotoğraflarını yayınlıycam burda, + geçenlerde b.çekmece tarafından da bir raporda minakop resmi geldi, mutluyum eski dostlarımız geri dönüyorlar gibi
Akyayı ben yakalamadım.Zıpkınla vurulmuştu onu gördüm..Vuran kişi 5-6 tane gördüğnü söyledi..1996 da lüfer avlarken beraber avlandığım arkadaş 5,5kg lik bir tane yakalamıştı
Evet marmara eski günlerine dönüyor bencede..Artık bitti denilen çupranın tekrar av vermesi,Mercanı tekrar oltada görmek,mırmırın katlanarak artışı,karagözün(taş karagözü) tekrar görünmesi..Akdeniz ve ege balıklarının ender de olsa görünmesi bence iyiye işaret..tek eksik levreğin eski günleri aratması..inşallah daha güzel olacak inşallah
Marmara temizlense tam bir akvaryum olur,düşünsenize sinarite yarım saat uzaklıkta olduğunuzu şimsi sinarit tutmak için en yakın yer saros Kumkapılı balıkçının sözlerini unutamıyorum adam eli ile durağı gösterip -şu durağın hizası çok iri sinarit yapardı demişti,denizin kendini temizleme özelliği vardır bence 2-3 yıl sonra bayağı önemli avlar olucak ama en önemli sorun marmara ve boğazda sırtı olayının çok verimli olmaması bence şimdiden levrek,sinarit gibi balıkları marmarada nasıl yakalayacağımızı tartışmaya başlamalıyız.
inanın şu anda marmara sinarit çipura levrek gibi balıklar için tam bir cennet, suyun dibinde yosunluk alanlarda metrekareye 5 yengeç sayabilirsiniz, buraya çipura atsanız egedekilerden bile daha semiz olur, predatör ortasu balıklarının azalması ciddi bir yavru balık patlaması yaptı, yeşilköyde avlandığım yerde hala yavru balıklar görüyorum, gerçi havaların da sıcak gitmesinin etkisi kaçınılmaz, kısa bir süre sonra minakop,levrek,iri eşkinalar görmeye başlarız ileriki zamanlardada sinarit çipura görülebilir, ben özellikle çipuranın güney marmaradan kuzeye çok hızlı yayılacağını düşünüyorum, sinarit için suyun biraz daha temiz olması gerekiyor, tahminimce en yavaş yayılacak balık sinarittir
Marmarada sinarit olan yerler var ancak buralar kıyıdan 1-2km açıktaki kayalıklar ve batıların olduğu yerler.Kıyıya yakın olarak sadece kapıdağdaki kestel çöplüğünün altında kıyıdan 90m açıkta olan büyük bir batıkta bulunuyor..ender olarak kıyıdan alınıyor.Minekop ise zaten marmarada bol miktarda ve 10kg yi aşan boylarda sıkça rastlanıyor..Levrek ise 5-6sene öncesine kadar o kadar bolduki..Saat 10:00 dedimi bu kadar yeter deyip geri dönerdik.Özellikle bu sene avcılığı vasat geçmekte.Sinarit en bol olarak fenerlitaş diye bilinen hayırsızada ile kurşunlu arasında kalan adaya 3km açıkta olan yerdir..kayalık su yüzeyine 0 konumdadır çok tekne (ido dahil) bu kayalara çarptığı için üzerine krom bir boru ve bayrak yerleştirildi.. kayalığın etekleri 38-42m ve kapladığı alan 2 futbol sahası kadar..8. ve 16.Metrelerdeki mağaralarda aralık başından itibaren 1-3kg karagöz garantidir.. Çok detay oldu..idare edin
benim bahsettiğim yerler marmaranın tam kuzeyi, yani boğazın giriş kısmı ve boğaz, minakop buralarda kaybolalı çok oldu, şöyle söyleyeyim 12 yaşımdayken bile minakop görmedim ben, her türlü balığı yakaladım ama minakop hiç yakalamadım, konuştuğum büyükadalı bir balıkçı minakop ve eşkinayı her gece 100 er tane yakalardık demişti, kuzey marmarada balık popülasyonu, kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle ciddi bir kıyıma uğradı, şimdiyse bişeyler düzelmeye başladı gibi, umarım gerisi de gelir
4 lü olur..yoksa fazla mesai ödemeleri gerekir 3 lü olup mesai ücreti olmazsa iş kanununa aykırı.. sonra balon grevi olur ....
Balon balığı geçen sene akdeniz kıyılarımızda ciddi sorundu,şimdi ege ve marmaraya da geldiler. bunlara düşman bir tür bulunmazsa sadece amatör balıkçılık için değil, ticari balıkçılık içinde ciddi bir sorun.
prof. dr. tunçer çok kıymetli demekle daha çok insanlarımızı bu balığa teşvik etmiş ancak neden kıymetli olduğunu belirtmemiş çünkü bu balık japonyadaki restoranlarda yenmeden önce zehir içeren kılcal damarlarının ayıklanması gibi birçok işlemden geçiyor ve çok dikkat edilmesine rağmen geçen sene 2 japon hayatını kaybetti. küresel ısınmadan haberi yokmuş gibi bir de bu türlerin sularımıza gelmesi oldukça ilginç diyor. lütfen bilmediğiniz balığı yemeyin,küresel ısınma denizlerimizde de doğal dengenin bozulmasına yol açmaya başladı,kızıldenizde bulunan birçok balık türü akdenize,oradan egeye ve hatta haberde belirtildiği gibi çanakkale boğazına kadar gelmiş durumda.''denizden babam çıksa yerim'' sözü artık bir kenara bırakılmalıdır,bu balıkları kediye bile vermeyin,lütfen ''dikkat!'' diyorum. herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim...