Merhaba ; Geceleri şamadıralı çapari ile istavrit avlananları görüyorum. Bu yöntemin bir avantajı var mı kurşunlu atıp çekmeye göre ? Çapari askıda kaldığında köstekler çok fazla hareket edemez ve avcılığı azalır diye tahmin ediyorum. Yanlış mı düşünüyorum acaba ?
O Takimlarda çapari Iğnelerinin Ucunda Küçük Yemler Oluyor Benim Bildiğim. Daha Az Atip çekiyorsun Ve Ucunda Yem Olduğundan Daha çok Tutma Ihtimalin Var üstelik Iri Istavritler Denk Geliyor O şekilde. Avantaji Budur.
Teşekkürederim. Peki çaparinin 10 iğnesinin 5 tanesinin simlerini kesip iğnelere boru kurdu vs takıp onları yemli yapsak elimizde 2 takım olmuş olurmu ? hem istavrit hemde eşkina , ispari vs. gelme şansımız olmaz mı ? Alabileceğimiz balık çeşidi artmış olur o zaman değil mi ? Bu akşam bende deneyeceğim o zaman
Dalgali havalarda samandira sabit yemi(sahteyi)canlandirir,burada dikkat edilmesi gereken samandiranin genis gövdeli olmasidir..Samandira dalgaya göre hareket edeceginden(bir yukari,bir asagiya)sudaki yemde samandirayi takip eder ve böylece suyun icinde oynar...
eğer meranızda bu kadar çeşitlilik varsa denemeye değer tabiki hatta vurgun çapari diye bi marka var sitedede reklamı yapılmakta farklı simlerde renkler ile farklı iğneleri tek çaparide toplayıp daha avcı bir takım yapmıslardı. elle yapanlarda bu tür şeyler yapıyor bildiğim kadarıyla. üstadın belirttiği yassı şamandıra olayına da dikkat etmek lazım ben bilgi sahibi değilim bu konuda üstadlar zaten yardımcı olcaklardır.
evet bu yöntemde normal çaparinin tüylerini kesip ufak yemler takmak suretiyle gece avlanılıyor,yem olarakta boru kurdu,teke vs.. kullanabilirsin..
ama bu yöntemle eşkina alman zor olur yani balık vursa bile alman zor olur çünkü istavritte kullandığın iğne 11-10 no arası...
Daha dün yazmıştım Gençler daha dün bu konuyla ilgili bir mesaj yazmıştım. Tıklayın bakın. Yeme vs gerek yok. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=41508&page=8
Evet Erol Bey , aynı konuya değinmişiz. Yazınız konuda sonlarda kalınca dikkatimizden kaçmış olmalı. En kısa zamanda bende deneyeceğim.
Birşeyde ben sorayım sistemle ilgili takımın alt ve üstünde ağırlık olunca atış yaparken takımdaki ağırlıkların farklı şekilde gitmesinden kaynaklı bir dağınıklık bir saçmalık oluşmuyormu nasıl gideriliyor?
Takima iki agirlik takilmasinida nereden cikardiniz,takima sadece en alt kismi olmak üzere sadece bir tane kursun takilir,burada dikkat edilmesi gereken samandiranin kursunu tasiyabilecek gücte olmasi...
30 gramlık bir sargan topu+ucuna en küçük klips ile topa eklenen çapariniz+çaparinin bitim ucuna da 20 veya daha az gramda kurşun.Düzenek bumudur.Ben böyle anladım Erol arkadaşımızın anlatımından.Saygılarımla.
Ömer abi bu durumu denemelerimde bende yaşadım . Makinadan gelen misina + şamandıra + çapari + en uçta şamandıranın taşıyacağı kadar bir ağırlık (max30 gr) Düzenek bu . Atarken çok fazla abanmadan olabildiğince düzgün atmaya çalışıyorum ben .Evet havada bayağı bir hareketlilik oluyor ama suya düşerken ilk düşen kurşun olduğundan dolaşma olmuyor. Bende hiç olmadı mesela. Suya sırasıyla ; kurşun , çapari , en son şamandıra giriyor. Umarım hatalı yapmıyorumdur. Tecrübeli arkadaşlar hata varsa düzeltin lütfen . Teşk.
Erol bey fırdöndü ile beden arasına şamandıranın bağlanacağını yazmışsınız şamandıra derinlik ayarı için fırdöndüden önceyemi takılacak?
Derinlik aarı yapmadım Derinlik ayarlı bir takım yapmadım ben. Şamandıranın bir ucuna kamıştan gelen fırdöndüyü takıp, diğer ucuna çapariyi direk bağladım. En alta da 25gr'lık kurşun. Kullandığım şamandıra büyük zargana için kullanılanlardan. Sistemi suyun üstünde taşıyabilmesi lazım. Gece avında balık ışık vuran sahilde su üstünde oluyor. Bu sebeple bu sistemi yapıyoruz. Yani çaparinin dibe inmesini istemiyoruz. Suda boyunca salınsın yetiyor. Zaten balık çok uzakta da olmuyor, hemen sahile yakında oluyor. Uzağa atmanıza bile gerek kalmıyor. Ayrıca dipten zaten şamandırasız sistemle tek balık gelmiyor o saattlerde.
Bu takımı 2 gün önce yakından gözlemleme şansım oldu. Gayet başarılı bir takım balık var ise alıyor. Çapari simli versiyon kullanlıyor gece takımı diyorlar. Yemsiz kullanılıyor. Tabe bu takım daha sığı ve akıntısız yerlerde gayet rahat kullanılabilmekte. Şamandıranın ucuna da gece yanan ışıldaklardan takılıyor. Böylece karanlıkta takibi de kolay oluyor.
Bende en kısa zamanda deneyeceğim. Hatta aklımda şöyle bir sistem var ve bununla denemek istiyorum; Bu sisteme ek olarak bir de kösteklerin iğneyle birleştiği noktalar minik kıstırma kurşun takarak denenebilir.
Kerem Bey merhaba , taslak takımınızda en sonda yer alan mantar ın işlevini tam anlayamadım. Zira en üstte yer alan şamandıra takımı komple su yüzeyinde tutacak , çaparilerin görevi suyun içinde salınıp balığı cezbetmek , en sondaki ufak kurşun ise takımın su altında dikey vaziyette düz durmasını sağlamak . Ama mantarı çözemedim ?
Özkan Bey selamlar, o takımın sonunda ki mantar, bedenin suya paralel olarak durmasını, kurşun ise mantarı suya batırmayacak ama ağırlığı ile mantarın şamandıraya doğru yaklaşmasını engelleyecek. Yani kısaca yüzeyden aşağıya doğru değil, tam anlamıyla deniz yüzeyine paralel bir sistem. İşe yarar mı yaramaz mı denemeden bilemem ama aklımdaydı ve bir tane düzenek hazırladım. Bir sonraki avımda deneyeceğim.