Gece Remoralar - Sabah At Çek Lambuka

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında nicholai hel tarafından paylaşıldı.

1. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Cumartesi gecesi saat 23:00 sularında denize açıldık. Bu sene ikinci kez tüm geceyi denizde geçireceğiz. Planımız mercan avı yapmak. Fakat şimdiye kadar yerlerini belirlediğimiz üç mercan merasından farklı bir yer bulmak amacındayız.

Yaklaşık bir buçuk ay önce şans eseri bulduğumuz bir mera vardı, 85-90 metrelerde sabah suyunda verimli sayılabilecek düzeyde patlakgöz mercan avı yapmıştık. Aynı noktada tabanın biraz üstünde de kolyos yatak yapmıştı, çekerken üst iğnelerde ikili üçlü alıyorduk. Av partnerimin telefonundaki derinlik haritasından bu yeri işaretlemiştik. Şimdi kolyosları orada bulamasak da mercanın aynı yerde olacağını bekliyorduk.

Ama mercanı bulamadık. :rolleyes: İşaretlediğimiz noktayı merkez alıp etrafında daire çizerek arayışımız da sonuç vermedi. Yalnız ay battıktan sonra teknemizin altında kolyosların gezdiğini farkettik. Dip avı da tatsız olunca takımlarımızı değiştirip daha önce çok verimli çalışarak bize keyifli avlar yaptıran favori çaparilerimizi taktık.

Bu sırada altımıza bir de bu ilginç balıklar geldi.

Bunları önce gece kolyos avında artık alışık olduğumuz köpek balığı yavruları sandık. Fakat biraz dikkat edince başka bir tür oldukları açıktı. Bunlar köpekbalığı, balina, yunus, manta gibi balıklara yapışarak onlarla birlikte gezen, bu devlerin avlarından arta kalanları tüketerek beslenen remora balıklarıydı.

Önce iki tanelerdi ve çok enteresan şekilde birbirlerine kur yapar gibi hareketler sergiliyorlardı. Öyle rahatlardı ki, elimle tutup alabileceğim kadar yakınımızda sakin sakin geziyorlardı. Ne çaparilerin iplerinin bedenlerine değmesi, ne de hemen altlarında gezen kolyos ve sardalyalar onların keyfini bozamadı. Boyları 60 cm kadardı. Daha sonra 35 cm civarında bir üçüncüsü geldi ama onu dışladılar, hatta kafa attılar, o da uzaktan bu mutlu çifti izlemekle yetindi. Teknenin etrafından uzaklaşmaya niyetleri yoktu, 1.5 saat sonra biz oradan ayrılana kadar yanımızda kaldılar.

Bu sırada bizim çaparilerde de durum ilginçti. Durmadan sallıyorduk fakat kolyosları görmemize rağmen vurmuyorlardı. Böyle durumlarda genelde teknenin hemen altında gördüğümüz kolyosların daha aşağısına indiğimizde, 15-30 metre aralığında iştahla vuran bir sürü bulunur. Yüzeyde ışığımızın altına gelen çeşitli böcek ve atherinalarla beslenen yüzeydeki bireyler genelde çapariye rağbet etmezler.

Bu sürüyü aramaya başladık fakat sabırla kulaç kulaç 50 metrelere kadar inip çıkmamıza rağmen altımızda o aradığımız sürüyü bulamadık. Mavi, yeşil, beyaz, karışık renkli, fosforlu, elimizde ne kadar çapari modeli varsa denedik ama bir türlü randıman alamadık. idk

Bu arada taramada olduğumuz ve rüzgar da yıldız poyraz estiği için altımızdaki derinlik 200 metrelere ulaştı. Remoralarla vedalaşıp kıyıya doğru yol aldık. Uzun bir yolun ardından 30 metrelere geldik.

Mercanı bulamamıştık, kolyos ve sardalya da tatsızdı, küçük boylarda gelen birkaçını geri salarak iki saatte ancak 7 parça alabilmiştik. :( Hal böyle olunca sabah suyuna kadar biraz kestirmeye karar verdik. Şu günlerde insanı canından bezdiren kavurucu sıcaklara rağmen bu saatte denizde içimizi ürperten bir soğuk vardı. Havlularımıza sarınıp olduğumuz yere kıvrılıverdik. Kısa sürse de çok tatlı bir uykuydu...

"Aykut!" sesiyle uyandım. Gün ağarıyordu. Çağrı uyanmış, uykulu gözlerle bana bakıyordu, "ne yapıyoruz?"
    Plan belliydi aslında, sırtıda hala yazılı orkinos çıkıyordu, zaten birazdan onlarca tekne yine her sabahki gibi peşlerine düşerdi. Bu durumda biz sırtı yapmayacaktık, hedef geçen haftalarda belirlediğimiz, oldukça iri balıkların sardalyaları kıstırdığı kayalık sığ bir bölgeydi. Yine oraya gidip jig yapacaktık.

Yattığım yerden doğrulup gözümü zor açarak denize baktım.
    O da ne! Altımızda kalabalık bir lambuka sürüsü vardı! :eek:
    O anda aklımda taa çocukluğumdan bir anı canlandı.

Yıllardır o avın tekrarlanacağı günü bekliyordum. :rolleyes:

Hemen spin takımımı çıkarıp ucuna seveceklerini düşündüğüm bir sahtemi taktım. Çağrı da aynı telaş içindeydi fakat onun spin takımı yanında değildi. Hatta bu işe uygun hiçbir takımı yoktu, sadece yemli, çapari ve jig takımları yanındaydı. Hiçbirinin kamışı sahte atmaya uygun değildi. Elinin altında jig takımı olduğu için hemen ucuna bir sahte takıp eliyle savurarak kısa mesafeye atıp çekmeye başladı.

İlk üç atışımda üç lambuka aldım. :thumb:
    Bu sırada Çağrı da birini kandırmayı başardı.

http://www.youtube.com/watch?v=ZGOD6jRP0Qk&feature=youtu.be

Sahteyi atıp 4-5 metre çektiğim anda arkasında bir kargaşa, şapırtılar kopuyordu ve takım gerilip kalama almaya başlıyordu. Sonrasında müthiş bir mücadele. Yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir süre içinde 8 tanesini aldık. Her birinin mücadelesi inanılmaz keyifliydi. Bunların dışında 4 tanesi resmen bir kılıç balığı gibi sudan 1 metreden fazla sıçrayarak havada kafasını sallayıp ne kadar gergin tutsak da sahtelerimizden kurtulmayı başardılar. Başarı sağlayamadığımız vuruşlar da aldık. Ama umrumuzda değildi, teknenin yanına kadar gelip sıçrayarak adeta poz verircesine havada sahteyi atan bu güzel balıkların görüntüsü, onları alıkoymaktan çok daha önemliydi.

Ardından sürüyü kaybettik, zaten hem yaşadığımız keyif hem de yaptığımız av fazlasıyla yeterliydi. Şimdiye kadar yaşadığım en keyifli atçek maceramız oldu bu. 3'te 3 yaptığım ilk atışlardan sonra da neredeyse her 3-4 atıştan birinde aksiyon yaşıyorduk. mrsparkle

Sonrasında motoru çalıştırıp jig yapacağımız taşa vardık. İki saat kadar hedef balıklarımızı aradık.

Çeşitli noktalarda iki aydır jig yapıyoruz. Şimdilik en çok güvendiğimiz nokta ise bu taş. Fakat şimdiye kadar tek avımız iri bir turna oldu. :eek: Aşağıda grida ve kuzuların olduğunu biliyoruz buralarda, ama her şeyi denedik, sonunda karar verdik ki problem mevsimden kaynaklanıyor. Öyle bir bolluk var ki Antalya körfezinde, kolyoslar, sardalya sürüleri, atherinalar, her çeşit yavru balıklar, deniz kaynıyor resmen, durduğumuz yerlerde altımızda sardalya sürüsünden başka hiçbir şey göremiyoruz bazen. Tekne sabitken çapariyi suya indirdiğimizde, sabah suyunda, aynı noktadan sardalya, atherina, kolyos ve yazılı orkinos palazı aldığımız oluyor. Aynı noktada, aynı çapariyle, ve derinlik 20 metreler! :cool: Balık sürüleri içiçe, etraflarında ve özellikle altlarında avcılar da bulunuyor, ama en fazla yazılı orkinoslar olduğu için ve boyları da 35 cm kadar olduğundan sırtı yapmıyoruz. Zaten malesef ki çok ciddi oranda kıyıma uğramaktalar...

Hedefimiz varsa yoksa jig yapmak, ve dipte bekleyen o devleri bu yöntemle kandırmak. :thumb: Yalnız bu hengamenin içinde, yemlik balık da böylesine bolken, muhtemelen bu avcılar yeterince besini bulmakta ve jiglerimize rağbet etmemekteler.

Yine de istikrarlı denemelerimiz sürecek. Yakında bu yavru sürüleri de çekilecek. Ve o devleri kandırmayı başaracağız.

Israrla deniyor, sabırla bekliyoruz....

Sizlere de rastgelsin.

2. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ellerinize sağlık güzel görüntüler daha güzel av günlerinde daha güzel balıklar diliyorum

3. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tebrikler Aykut, gayet güzel bir av olmuş. Heyecanla okudum. Akdenizden gelen raporlarda remoraları sıkça görmeye başladık. Bu balıklar belgesellerde köpekbalıklarını takip ediyorlardı. Acaba tek başlarına da hayatta kalabiliyorlarmı diye de aklımdan geçti hani. :D

Acaba köpekbalıkları yüzgeç çorbası için sıkça avlandığı için mi böyle kendi başlarına geziyorlar acaba ???

Lambuka heyecanı ise süper. Hele ki su üstüne sıçrayışlarını gözümün önüne getirince ne denli zevk aldığını tahmin edebiliyorum. :D:D:D

Bunlar dişi lambukalar değil mi? Erkeklerin kafa yapısı ve rengi daha bir başka oluyordu aklımda kaldığı kadarıyla.

Güzel raporlarının devamını dilerim. Senden haber almak güzel. :):):)

En çokta denizlerin balık kaynamasına sevindim. Ne güzel bir çeşitlilik, insanın içini umut kaplıyor. :D

Rastgelsin kardeşim. :)

4. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    tebrikler gerçekten çok güzel bir av olmuş, Antalyadan yeni geldim ama bu rapordan sonra geri gidesim geldi :D

5. Levrekci33

Levrekci33 Deniz

Tebrikler güzel bi av olmuş arkadaşınızın azmide gayet güzel tebrik ederim:D

6. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Tebrikler , yavaş yavaş sonbahar kendisini hissettiriyor :) .

7. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Teşekkürler.
    Daha güzelleri hepimize nasip olsun inşallah. :)

Sağolasın Volkan. :)
    Remoraları böyle canlı ben de ilk kez gördüm. Belgesellerde çocukluğumdan beri görüp aslında pek haz etmezdim kendilerinden. Bütün işleri yancılık ne de olsa. :D Bir de hep köpekbalıklarını rahatsız ettiklerini düşünür, gıcık olurdum. :D Ama aslında çok güzel balıklarmış. Yanlarında beyaz çizgileri var, kuyruklarının uçları da beyaz. :rolleyes: Bir de çok evcil geldiler bana. Dibimizden ayrılmadılar. Sırtlarını sevesim geldi. :eek:

Bana sorarsan bunlar üremek için böyle yalnız geziyorlardı. Hareketlerinde bariz bir kur vardı. Çiftleşmeden sonra sanırım yine yancılık yapacak bir dev bulacaklardır. :)

Bu arada sabah jig taşımıza giderken kalabalık bir yunus sürüsü gördük. Eğer treni kaçırmadılarsa onlara yanlamış olabilirler bile. :D

Lambukalar gerçekten müthiş zevkliydi. :thumb:
    Çok çılgın balıklar. İlk vuruşları bile bambaşka, çok sertler. Sonrasında da delirip tekneye gelene kadar en az iki üç kez uçuyorlar. Zaptetmek zor ve tahmin ettiğin gibi çok keyifli. :) :rolleyes: :D

Balıkları incelediğimde ikisinin erkek diğerlerinin dişi olduğunu düşündüm. Renk konusu yanıltıcı oluyor, sudan ilk çıktıklarında bambaşka, sonrasında hemen değişiyorlar. Kafa konusunda da haklısın. Yalnız erkeklerin o hörgüç gibi kafaları ilerleyen yaşlarla birlikte bariz bir karaktere bürünüyor.

Balık bolluğu bizi de çok sevindiriyor. :) Sürü balıklarının hemen hepsini bulmak mümkün. Yunuslar ve orkinoslar da kıyıları çevirdikleri için içerisi tam bir pazar yeri. :) Aslında jig yerine vaktimizi ağır takımlarla sırtıya harcasak oldukça iri avlar yapabiliriz bu aralar. Ama inat ettik bir kere, sonuç alana kadar caymak yok. :D
    Hele bir sonuç alalım, bakarsın önümüzdeki sene bu dönemlerde o rüyalarımızdaki kılıçların peşine düşeriz. :rolleyes: :eek:

Sana da rastgelsin kardeşim.
    İnşallah beraberken de rastgelir. :)

8. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Teşekkürler.
    Antalya'nın asıl güzel zamanları şimdiden sonra başlıyor. Bence bir değerlendir derim. ;)

Böyle de kötüyümdür. :D :D

İnşallah bir dahakine birlikte de olta sallarız. :)

Böyle azimli olmasa partnerim olamazdı zaten. :cool: :p
    Sabır konusunda bazen sıkıntısı oluyor ama azimlidir benim "orti"m. :)
    Teşekkürler. :)

;) Aynen. Sezon yaklaştıkça heyecan artıyor. :rolleyes:
    Hayırlısı...

9. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    ayku tebrik ederim güzel av olmuş afiyet olsun

10. macir_ertan

macir_ertan Ertan Çetin

Favori Kamış:
    Trabucco
    Favori Makine:
    Daiwa Emblem-Z
    En İyi Avı:
    Yayın,Sazan,Turna
    Aykut çok zevkli bir rapor hazırlamışsın zevkle okudum ve seyrettim selamlar:)

11. mka.mka

mka.mka Mesut

Favori Kamış:
    Shakespear Ugly Stick
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    En İyi Avı:
    107 cm 9 kg Turna
    Aykut tebrikler harika ve keyifli bir av olmuş. Av partnerim satmamış olsaydı önümüzdeki hafta 6-7 gün oralarda bende bu keyifleri kovalıyor olacaktım. En azından bu karelerle teselli buluyorum Avınız daim olsun

12. sazankara

sazankara ali

Favori Kamış:
    hangisi tutarsa o:)
    Favori Makine:
    hangisi tutarsa o:)
    En İyi Avı:
    turna 3.3 kg
    tebrikler çok güzel bir av olmuş bir daha kine hedef balıklarınıza ulaşmanızı dilerim.

13. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Remora dediğiniz, sanırım bizim dilimizde Klavuz balığı olsa gerek. Çok sevimli ve sempatik gelmişlerdir hep bana. Demek ki bu sempati, sevgilisiyle cilveleşirken, :p :p diğer çapkına efelenmiş olmasından kaynaklanıyormuş.:p :p Bu vesile bunuda öğrendim. Helal olsun.

Güzellikleriniz ve güzel avlarınız, sağlıkla daim olsun.:thumb: :thumb:

14. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Güzel haberler başladı. Balığa gitmem lazım. ama mutlaka gitmem lazım:D

15. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    inşallah Aykut bu arada eylül sonu gibi tekrar gelme ihtimalim var :rolleyes: reeling :D

16. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    şu balığı kıyıda bir denk getiremedim yaa.çok zevkli bunu popper ile tutması:) avınız bayağı bereketli geçmiş tebrik ederim:) dahasına rasgele:hungry:

17. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    çok güzel bir anlatım ve muhteşem bir av tebrik ederim. umarım hedef balıklarınızıda alırsınız

18. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Teşekkürler.
    Afiyet olmuş duyduğuma göre. Misafirleri olacaktı tüm hasılatı av partnerime bıraktım. :)

Teşekkürler, keyfimizi yansıtabildiyse ne mutlu. :)

Aslında keşke yanımızda biri daha olsaydı da at çek kısmını videoya alsaydı. :rolleyes: O kısa süre inanılmaz aksiyon doluydu. Çektiğim videoda sağ elimde kamış var. Görüntülerdeki yakalanmış lambuka da kalamayla oldukça yorulmuştu öncesinde, tekneye almaya hazır sayılırdı, zaten o yüzden vakit bulup videoya alabildim. :) Normalde yakalandıktan sonra ilk dakikalarda bu cüssede bir balıktan beklenmeyecek şekilde mücadele ediyorlar.

Daha iyileri hepimize rastgelsin.

19. nicholai hel

nicholai hel Aykut

:( Problem olmasına üzüldüm.
    Aksilikler herkesin başına gelebilir elbet, planlar bozulabilir.
    Ama Allah hepimizi, bir sebep yokken satan av partnerlerinden korusun. :eek:

Teşekkürler.
    İnşallah hepimiz hedef balıklarımıza ulaşma mutluluğunu yaşarız. :rolleyes:

20. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Doğrudur Tevfik abim, kılavuz balığı da deniyor. :)
    Genç delikanlıya koyduğu kafayı görmeliydin. Kendine gelemedi garibim. Pıstı kaldı. :D

Güzel dileklerin için teşekkür ederim. :)

Bence de lazım. :thumb:
    Bir 15 gün sonra güzel avlar başlayacak gibime geliyor. :rolleyes:

Ooo planlara başlanmış bile. :D
    Biz buradayız, bekleriz. ;)