Gece çapariyle istavrit avlanır mı?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Yavuz AYDOĞDU tarafından paylaşıldı.

1. İki gece önce kıyıdan yemli takımlarla ne gelirse bahtımıza avı yaparken bir gırgır geldi önümüzde iki daire çizdi gitti.

Partnerim dedi - muhtemelen istavrit gördüler ama değmez diye gittiler
    Ben dedim - e çaparim var atalım
    dedi - gece çapariye gelmez
    dedim - beyaz çapari atarız
    dedi - beyaz da olsa gelmez

dedi ama ben gene de takım çantasını açtım beyaz çaparimi çıkardım. İbrişimlerin uzerine sıvı fosfor sürdüm, biraz ışık tuttum, baktım karanlıkta parlıyor.

dedi - n'apıyon
    dedim - bekle bak nasıl istavrit yakalıyom.

iki sefer attım çektim.

dedi - ne yakaladın
    dedim - yosun.

Hikaye bu.

Soru da şu; Hakkaten gece çapari ile istavrit yakalanmaz mı. Yoksa az sabredip fosforların kurumasını bekleseydim de suya atar atmaz yıkanmasaydılar tutma ihtimalim olur muydu?

(Ramazan kusura bakma, sana inanmadığımdan değil, araştırmacı yanımı engelleyemediğimden :) )

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Gece çapari sadece su üstü öne samandra , alta 10-20gr kursun ile nadiren çalisir diye biliyorum. O da alttan çinekop yukari basacakta istavrit su üstü yapacak. Fosfor için bir fikrim yok.

3. askarr

askarr AŞKAR

tekne ile dip çaparisi yaparsan yakalayabilirsiniz....

4. emre83

emre83 mustafa emre kara

çapari balık sık oldugu zamanlarda iş yapar die düşünüyorum, nadir oldugu zamanlarda bırakın gece gunduz de zor oluyor,fosforda floresan etkisi yaptıgı için balığı ürkütebilir die düşünüyorum

5. Dejavu

Dejavu volkan

Favori Kamış:
    Shimano Nexave 4.50 200
    Favori Makine:
    Shimano Super Aero Surf Leader CI4+ 35
    Benim gördüklerim, ince misina ile kraça alabildiklerine, sıyırtma ile istavrit aldıklarına tanık oldum. Fakat hep ışığın vurduğu kıyıya yakın yerlerde bu avlar yapıldı.
    Boğazın rivayetine göre akşam ezanından sonra istavrit keser :)

6. 33022

33022

Yavuz Abi ne demek.Belki başka yöntem bilen vardır.Bu arada ben bir şey öğrendim, Roy'un söylediği sistemin aynısı, 1-2 cm'lik minik silikonlardan oluşan çapariyi ucuna 10 gr kurşun, zargana topu ile atıyorsun yavaş yavaş sarıyorsun.Silikonlar beyaz renkte, denemedim ama işe yarar diye düşünüyorum.

7. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Silikonlu olan levrek çaparisi

8. Soruyu aykırıdan bir daha sormak gerekirse; İstavrit geceleri yemlenmez mi? Yemlenmezse yapacak birşey yok. Ama yemleniyorsa yemi nasıl buluyor neye göre seçiyor ve hangi yemleri tercih ediyor. Bu soruların cevabı aynı zamanda çapari iş yaparmı (veya hangi çapari iş yapar) sorusunun da cevabı olacaktır.
    Kıt bilgimle ve tahminen yemlenir sanıyorum. Yem tayininde 3 yöntem kullanabilir. Görüntü, koku ve sonar. O halde çapariye ya koku bulamak, ya da görünür yapmak gerek. Onun için fosfor mantıklı gibi geldi bana.

9. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    bana göre yemlenme olayı yemin kokusu ile ilgili, gece arnavutköyden yemli takım ile çok balık alıyorduk,
    çapari ise görmesi ile ilgili, (ışık simleri su altında hafiften parlatması sonucu istavritin atlaması) belki dolunayda balık bolluğunda iş yapar

10. mantıklı.
    kokulu sıvı içinde satılan silikonlar var. Aynı mantıkla kokulandırılmış çaparinin iş yapma ihtimali varmı acaba?

??

11. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    olabilir tabi ki tecrübe etmek lazım, birde balık varsa geliyor mu onu bilmek lazım :) balığın olduğu bir zamanda denemek gerek yeme atladığı gibi silikona da atlar mı diye

sonuçta çapari denen şeyde bir zamanlar bilinmiyordu birileri bir şeyler denedi olumlu sonuç alınca yaygınlaştı :)

12. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Vallaha onu bilmemde gece avinda istavritin yemimi tirtiklamasi etrafta hedef baligimin olmadigina isaret. Moralini bozuyor adamin. Gece bogazda yemlik tutugumuz bir sistem daha vardi. Kamisin ucuna 3kulaç bedenli beyaz flos ve simli tek igne takip kamis elde kiyida yürürdük. Teker teker yemlik çikardi iste.

13. simendifer

simendifer Sennur

Yakalanmaz mı hiç? Elbette gece çapari ile istavrit avlanır. Şunu söyleyeyim, muhtemelen 6 yıl kadar oldu istavrite olta atmıyorum ama, bugüne dek yaptığım en iyi istavrit avımı gece çapariyle yaptığımı söyleyeyim. Balığın farklı nedenlerle fazla açığa çıkmadığı zamanlarda, her merada istavrit avlanabilir. Sanılanın aksine, illa ki fosforlu ya da beyaz çaparilerle değil, bildiğiniz yeşil çapari ile yakalanabilir. Balıklar, yemlerini suyun içinde bizlerin düşündüğü gibi değerlendirmezler. Sizin görülemeyeceğini düşündüğünüz yeşil çapariyi, gayet güzel algılayabilirler. Suyun içindeki hareketini hisseder, sürtünmeyi farkederler. Ama merada zaten balık yoksa, ürkmüşse, sığ suda ısı onlara göre değilse v.s. v.s. sebeplerle açığa çekilmişlerse, değil gece, gündüz dahi olsa, amuda da kalksanız avlamanız zordur. Sonracığıma, Takımınız ince ama iğneniz iri olsun. Aksi halde avare avare dolaşan, minik, sevimli, geleceğin eşek istavriti adayı laylaylom kıraçalarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. :) Ki onları avlamak zaten ayıptır, günahtır, vicdansızlıktır. :caked:

Bunun yanısıra, bir arkadaşımız da söylemiş, gece sıyırtma ile istavrit almak da mümkündür. Bir de, özellikle ışık alan yerlerde, kurşunsuz sinek iğneli bir misina ucuna, fazla sıkılmadan ekmek içi tutturur ve bir iki metre ötenize atarsanız, ekmek salına salına aşağıya inerken bir istavritin bunu havada kapması olasıdır. Bu son söylediğim şekilde yapılan avlarda gelen istavrit elbette tek tek gelir ama iridir. Sarayburnu, Kuruçeşme, Karaköy gibi iskele bölgelerinde avlananlar bunu deneyebilirler.

14. erolcinar13

erolcinar13 Erol

Çokta güzel avlanılır...avlanıyorumda..hemde her türlü çapari ile.

yöntem şu : normal organize çapari .. kurşun yerine 20-30gr. top bağlıyorsun. ileri atıp yavaş yavaş sarıyorsun. mayıs 15 ten sonra dene. hava karardıktan sonra gün ışıyana kadar balık alırsın. her renk çapariye gelmesine rağmen tecrübeme dayanarak kırmızı simli çapariye gece daha çok saldırıyor diyebilirim.

bunlar geçen sene gece avlarımdan

15. isoylu

isoylu ismail soylu

Arkadaşlar, ben de iki esene öncesine kadar gece istavriti hiç denememiştim.İkiyıl önce teknem Yalova Esenköy limanında bağlı iken birgün çapariye çıktık. Esenköyü bilenler bilir Armutluya doğru çamlıbelin önlerinde çapari sallıyoruz. Öyle güzel sarı kuyruk istavrit geliyorki hava kararmaya başladığı halde balık kesmedi. Hava karardı yatsı ezanı okundu hala istavrit geliyor.Saat 10 da artık hepimiz yorulduk ve balık tutmayı bıraktık. Kullandığımız çapari klasik beyaz tüy çapari ve derinlik onüç-onbeş kulaç arası idi. Bu olaydan sonra gece yemliye çıktığımızda mutlaka çapari dener ve hiçbirşey alamasak ta yemelik istavritimizi alırız.Tabiiki merada istavrit varsa.
    Not: İstavrit avlarımızda sürekli farklı renkte çapariler denmememize rağmen son üç istavrit avımızda inatla dededen kalma klasik beyaz tüylü siyah iğneli çaparileri denedim. harkesten fazla balık tutarak istavritin her halükarda beyaz tüy çapariye hayır demediğini görmüş olduk.Ustaların bilgisine…

16. darkklly

darkklly Batuhan Bilgin

Favori Kamış:
    lineaeffe fury caster 4.20,okuma v system 240 10-40 gr
    Favori Makine:
    daiwa emblem pro 6000a,penn affinity 7000,avenger 40 b
    En İyi Avı:
    palamutlar,lüferler,azman istavritleri
    dolunay olduğunda gece çapariye istavrit geliyor,yazın karaköy parkında geceleri yeşil tüylü çapariyle 2-3 kilo istavrit aldığım oldu,bunu gece unkapanı köprüsünde de denedim orada daha verimli av yaptım.reeling

17. MELİH BOYACI

MELİH BOYACI MELİH

Favori Kamış:
    Lineaeffe surf mill 420
    Favori Makine:
    Okuma Trio 55s
    Yazları pendik sahilde akşam ezanından gece 11 e kadar istavrit gayet de güzel tutuluyor.fakat su üstü ve fosforlu şamandıra

18. akrepkral

akrepkral y.faruk özkan

ışık olan yerlerde gece çapari işe yarar yoksa hiç bir işe yaramaz

19. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Yazın Marmara Adasında tekneyle kıyıya yakın mesafeden hava karardıktan sonra çok güzel irice istavritler alırız çapariyle, balık kolay kolay kesmez, yorulana kadar avlanırız (bizde sülale kalabalık, doyurmak zor :D).. indir doldur kaldır, beklemeye sallamaya bile gerek yok, balık takıma atlar.. inşallah bu yaz da aynı bereket devam eder..

20. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Teknede luks olur zaten istavrit isiga gelir. Isik yoksa gece çapari çalismaz. Gece kiyidan çapariye is yaptiran arkadaslarda muhtemelen aydinlatmasi olan sahil kesiminde yapmistir