Fiber Tekne Tamiri

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında ogrtmn11 tarafından paylaşıldı.

  1. ogrtmn11

    ogrtmn11 emrah

    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    tekirdağ
    Merhaba arkadaşlar ve sevgili abilerim. Yaklaşık 13 seneden bu yana fiber tekne kullanıcısıyım. Bazen dalgalar yüzünden, bazen de altını çarptığım için bir çok kez eski teknemi tamir ettirmek zorunda kaldım. İnşallah başıma birdaha gelmez ama bundan sonra bu tür delik ve çatlakları kendim yapmak istiyorum. Forumda araştırdım Fiber teknelerin bakımından bahsedilmiş fakat bu şekilde de delinmelerde uygulanacak işlemden bahsedilmemiş ayrıca bakımda da kullanılan malzemelerden pek birşey anlamadım. Daha çok profesyonel boyacılara hitaben yazılmış gibi geldi bana. Örneğin jelkotun çıkarılmasından bahsedilmiş fakat jelkot nedir bilmediğim için konuyu anladım desem yalan olur.
    Devamında forumda " IC Marin P.U 114/A ana komponenti ve sertleştiricisi karıştırıldıktan sonra 30 ila 45 dakika içinde lokal olarak sıyırma şeklinde deformasyon olan yüzeylerde düzeltme gereken yerlere tatbik edilir. " denmiş. daha sonra zımpara ve boya sürülüyor anladığım kadarıyla.
    Tecrübeli arkadaşlardan ve abilerimden öğrenmek istediğim şu; Örneğin Fiber teknede bir çatlak ya da deliği onarmak için hangi malzemeler gerekir ve bu malzemeleri nereden bulabiliriz? Örneğin forumda yazılan " IC Marin P.U 114/A " ne tür bir malzemedir ? Kolayca bulunabilir mi ? Anlayamadım.
    İkinci sorumda Onarırken hangi sırayı takip ederiz.
    * Bu konuyu benim gibi hiç boya yapmamış arkadaşların anlayacağı yalın bir dilde anlatabilirseniz, bende dahil birçok kişi için yararlı olacağını düşünüyorum.
    Şimdiden herkese teşekkürler.
     
  2. vedatba

    vedatba

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    98
    Şehir:
    Ankara/ElvanKENT
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sazan 3.450
    Degerli kardeşim ben sana nasıl ve neler ile tamir edecegini söyleyemem ama tavsiyem şu olur ben kamyon şoförüyüm ve bakalit yani fiber türü aractan çok kullandım en ufak bir darbede bu çatlar kopar kırılır başımdan geçti. Naçizane tavsiyem sanayi de bir kaportacıya gidip malzemeler hakkında bilgi alırsan çok basit işlemlerle ve malzemelerle kendin halledersin benim bildigim cam elyaf ve yapıştırıcı ile basit çe halledersin yeterki malzemeleri ögrenip sanayide parçacılardan temin etmen derim.
     
  3. İsmail1905

    İsmail1905 İsmail

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    iSTANBUL
    güzel kardeşim merhaba.bende fiber tekne kullanıcısıyım.ufak tefek tamirat işleri bizim de başımıza geliyor.öncelikle malzeme olarak elyaf,polyestervede yanında serleştirici gerekli.tamir edilecek bölge küçük jet motoruyla fiber gözükene kadar temizlenir.temizleme işinden sonra o bölgeye polyester ve sertleştiriciyi karıştırıp fırça yardımıyla sürülür.onun üstüne ne kadar elyaf gidecekse makas yardımıyla kesilir.polyester sürdüğümüz yere yapıştırılır ve onun üzerine fırçayla karışımımızı iyice yedirerek tatbik ederiz.aynı işlemi iki üç defa tekrar eder ve kurumaya bırakırız.yanında çıkan fazlalıkları maket bıçağı yardımıyla temizleriz.kuruduktan sonra isteğe bağlı macun çekilir ve boya sürülür.vede işlemimiz bitmiş olur.anlattıklarımla yardımcı olabildiysem memnun olurum.şimdiden size kolaylıklar dilerim.
     
  4. ogrtmn11

    ogrtmn11 emrah

    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    tekirdağ
    bu söylediğiniz malzemeleri her yerden bulabilir miyim ? Ayrıca jet motoru yerine zımpara yapsak olmaz mı ?
     
  5. İsmail1905

    İsmail1905 İsmail

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    iSTANBUL
    malzemeleri polyester satan yerlerden temin edebilirsiniz.zımparayla jelkotu temizleyemezsin bunun için jet motoruna ihtiyaç var.jelkot boyalı kısım oluyor.
     
  6. ogrtmn11

    ogrtmn11 emrah

    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    tekirdağ
    Yardımın için Teşekkür ederim İsmail abi çok yardımcı oldun, birde son şunu sormak istiyorum, işlem yapıldıktan sonra macun ve boya isteğe bağlı sürülür demişsin. Öğrenmek istediğim ; Böyle bir durumda macun sürmeyip boya sürmeyi düşünüyorum. Ne tip boya kullanılıyor acaba ?
     
  7. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    MAcun olarak çelik macun kullanılır, boya da polyester boyası (Anadol araba boyası) olsa iyi olur, bulunamazsa normal sentetik boya da sürülür ama malzemeler birbirlerine uyumlu olmadığından çok dayanıklı olmuyor, yine de iş görüyor.
    Kolay gelsin.
     
  8. ogrtmn11

    ogrtmn11 emrah

    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    tekirdağ
    Teşekkür ederim Mahir Abi
     
  9. ergir

    ergir ergir

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    352
    Şehir:
    istanbul

    jet motoru(avuc taşlama veya spirial) o kadar pahalı bi şey değildir.işinizi görecek kadar olanları 25/30 lira cıvarıdır.
     
  10. ogrtmn11

    ogrtmn11 emrah

    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    tekirdağ
    Anladım bende pahalı zannedip zımparayı sormuştum. Verdiğiniz değerli bilgi için teşekkür ederim
     
  11. adventurer

    adventurer umut yetişken

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    561
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    daha olmadi matkabin ucuna takilan zimpara uçlarida var taslama ile nerdeyse ayni onlarda is görür. Istanbul a yolunuz düserse kadiköyde yazicioglu ishaninin sokagindaki nalburlarda fiber tamir kitleri satiyorlar az bisey elyaf, küçük kaplarda polyester ve sertlestirici ile takim halinde bulabilirsiniz
     
  12. EmreT

    EmreT Emre Toksöz

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    istanbul
    Polyester hakkında

    Merhaba
    Temel olarak Polyester bir yapıştırıcı Cam elyafıda bunları bağlayıcı bir malzemedir.
    Polyester dediğimiz malzemenin normalde sıvı haldedir.Buna sertleştirici ve hızlandırıcı katılır.Bu şekilde sertleşmesi sağlanır.
    Cam elyafı genel olarak bağlayıcı kullanılan malzemedir.ama istenirse başka tekstil ürünleri de(Çuval bezi,orgülü kumaşlar) kullanılabilir.
    Spiral taşı,Zımpara gibi malzemelerle bu yamanın esas gövdeye bağlanabilmesi için pütürlü bir yüzey hazırlanır.Eğer yüzey parlak-pürüzsüz olursa polyesterin yapışabilmesi yeterince kuvvetli olmaz.
    Bence bu işlemde dikkat edilecek nokta,yüzeyin hazırlanması ve polyesterdeki karışımlardır.
    İhtiyacınız olan malzemeleri Oto boyası satan nalburlardan temin edebilirsiniz.
    Bazıları polyester ve sertleştiriciyi karıştırır (mor renkli olur) hızlandırıcıyı da ayrıca verirler.Tercihen üçünü de ayrı alınız.Bu şekilde uzun süreli saklayabilirsiniz.
    Karışım oranları için oto boyacıları size bilgi verecektir.Bu işlemi ilk sefer de yapacaksanız sertleştirici ve hızlandırıcıyı tavsiye edilenden düşük miktarlarda katmanız faydalı olacaktır.El alışkanlığı kazandıkca hızlandırıcının miktarını da arttırabilirsiniz.
    Eğer yamayı yaparken düzgün bir yüzey yapabileceğinize inanıcınız var ise Polyesterin içine teknenin geri kalanının renginde boya da katabilirsiniz.Böylelikle sonradan boya işlemine ihtiyacınız kalmaz.Zaten orjinalinden renkli teknelerimizide bu şekilde yapıyorlar.
    Yok yüzeyi düzgün yapamam,teknenin geri kalanıda yeninden boyanacak diyorsanız birde çelik macun uygulaması yaparak düzgün yüzeyi elde edebilirsiniz.Çelik macunun da sertleştiricisi vardır.Bunun karışımıda önemli.Kırmızı renkli sertleştiriciyi çok koyarsanız malzeme çabuk sertleşir ve belirli bir süre sonra boyanın altından(özellikle beyaz renk) pembeleşmeler yapar)
    Benim tercihim tamir ettiğiniz yüzeyi olabildiğince düzgün yaparak en az miktarda macun kullanarak işlem yapmanız.Zira esnek bir malzeme olan fiber denizinde etkisi ile esnerken macunu çok çabuk çatlatacaktır.
    Küçük bir ipucu:Eğer dış yüzeydeki çatlağı tamir etmek için teknenin içinden müdahale şansınız var ise dış yüzeye kalıp görevi görecek düz bir malzemeden faydalanabilirsiniz.Tabi bu seferde polyesteri kalıptan ayırabilmek için kalıp ayırıcı kullanmanız gerekecek.
    ÖNEMLİ NOT:polyester ve benzeri malzemelerin buharlarını solumak sakıncalıdır.Kanserojendir.İşlem yaparken plastik bir ameliyat eldiveni ve bir masken kullanmak (hernekadar piyasada buna dikkat edilmesede) faydalı olacaktır.
    SON NOT:polyester-Sertleştirici-Hızlandırıcı üçlüsü ,Çelik Macun-Sertleştirici ikilisi bir araya geldiklerinde bir kimyasal tepkimeye girer ve sertleşirken ısı üretirler.İşlem sonunda kullanılmayan malzemler için tepkime bitip soğuyana kadar istenmeyen kazaların olmaması için çöpe atmamakta fayda var.

    Biraz uzun oldu kusura bakmayın.Umarım faydalı olmuştur.
    EmreT
    Herkese rastgele.
     
  13. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    emre arkadaşımıza katılıyorum. özellikle hızlandırıcıyı beyaz olan sıvı damla düzeyinde katın yoksa birden 10 dk içinde taşlaşıyor ve işi yapmaya yetiştiremiyorsunuz. denize çıkarken bir kaza olurda tamir edip hemen çıkmak gerekirse hızlandırıcıyı artırıp çok hızlı bir işlem yapabilirsiniz eliniz alıştıkça. ama 24 saatte kuruyan bir karışımın polyesterin eski polyesterle kaynaması bakımından ideal olduğu söylenebilir.
     
  14. EmreT

    EmreT Emre Toksöz

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    istanbul
    Küçük bir ek

    Uzun yazıp başınızı şişirdiğim için kusura bakmayın.

    Yama yapacağınız zaman cam elyafının boyutunda kestikten sonra dışarıda polyesteri iyice yedirip yerine öyle koymanızda fayda var.
    Yamanın katları arasında hava kabarcığı kalmaması çok önemli.İşlem bitip yüzeye tesviye yaparken hava kabarcıkları sıkıntı yaratabiliyor.

    EmreT

    Hepinize Rastgele
     
  15. ogrtmn11

    ogrtmn11 emrah

    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    tekirdağ
    Değerli açıklamalarınız için hepinize sonsuz teşekkürler...
     
  16. blackzs

    blackzs Doğu Güven

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    İstanbul
    sanırım konuyu hortlatıyorum ama,bende yeni bir tekne aldım fiber tekne komple bakım istiyor boya falan,bu boyayı yapmak için teknenın altını taş motoruyla tamamen inceltmem mi gerekiyor acaba ? birde boya olarak ne önerirsiniz acaba ? teşekkürler saygılar..