Fener Balığı Kavurma

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Cenani tarafından paylaşıldı.

1. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Rakı soframın vazgeçilmezlerinden olan Fener Kavurma'yı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce Fener Balığı satın alınır. Hiç tutmadığım için benim izlediğim yöntem bu. :)

Aldığımız balığı kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Çok ufak parçalar olmasın. Sağında solunda kılçık kalmış mı diye mutlaka kontrol etmeliyiz, çünkü piştikten sonra leblebi kıvamında ağıza atacağımızdan çıkarmadığımız bir kılçık bütün keyfimizi kaçırabilir. Doğradığımız balığa hafif zeytinyağı ve kekik ekleyerek buzdolabında bekletebilirsiniz.

Balığımızı tavada yapacağız. Tavamıza sızma olmayan (Sızma yağ yüksek ısılarda aromasını kaybetmektedir arkadaşlar) Riviera olabilir mesela, tavamıza koyuyoruz. Daha altını açmayın.

Şimdi zevkinize göre miktarda sarımsak (ben sarımsak çok sevdiğimden bol koyarım) alın ve çok ince olmayan dilimler şeklinde doğrayıp tavaya koyun.

İri bir soğanı (beyaz olursa çok makbul olur) küp şeklinde doğrayın. Aynı şekilde sivri veya çarliston biberleri doğrayın. Kuru domates ama çok olmasın 1-2 tane (onlar ufak olurlar zaten) aynı şekilde doğruyoruz. Doğradığımız malzemeleri bir kenarda bekletelim şimdi. Sıra tavamızın altını yakmaya geldi.

Altını yakın ama kısık ateş olsun. Tavadaki yağın kızmaması lazım. Biz sadece sarımsakların lezzetinin yağa geçmesini istiyoruz. O yüzden parmağınızı hala yağa değdirebiliyor olduğunuz bir süre sarımsakların yağın içinde ısınmasını bekliyoruz. Bu süre kısık ateşte 1-2 dakikayı geçmez.

Şimdi bir kaşık yardımıyla sarımsakları yağdan çıkarıp bir kenara koyun ve tavanın altını açın.

Yağımız tam kıvamına geldiği zaman (minik bir ekmek parçası atın, atar atmaz cızlamaya başladıysa yağımız tamamdır) balıklarımızı içine atıyoruz. Attıktan 1 dakika sonra altını orta ateşe ayarlayın ve 4-5 dakika kızarttıktan sonra balıkları çıkartıp bir tabağa alın. Şimdi önce soğanlarımızı ve birkaç dakika arayla diğer malzemelerimizi sırayla biber, domates ve sarımsaklar ve balık olmak kaydıyla tavaya ekleyin.

Birkaç dakika kavurduktan sonra tuz, tane karabiber ve bir yemek kaşığı kadar soya sos ekleyip karıştırın. En son yarım çay bardağı kadar kremayı ekleyip kısık ateşte bir 10 dakika kadar pişirdikten sonra balığımız afiyetler yenmeye hazır demektir.

Umarım beğenirsiniz.

Afiyetler olsun...

2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    yemek tarifleri yapanları, fotograf sunanları ben İşkenceci olarak görüyorum..:eek: :) :D

3. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    :laughing:

Çok haklısınız ama aynı zamanda da içinde mazoşizm olması lazım. Çünkü dün gece bu tarifi yazarken salyalarım laptop ekranına damlamaya başlamıştı.

Vallahi üşenmesem, elimin altından fener olsaydı kalkıp yapıp yanına da bir ufak açmak işten bile değildi.

:p

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Kahvalti yapmadim daha bu saat itibariyle iyi gitmedi bu tarif :)

5. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Saat farkındanmı???:) :D

6. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Pazar farkindan muvvafak bey :) hanim masayi hazirlayana kadar bi nete bakinayim dedim bu tarif çikti karsima :)