5 m lik kamaralı ve 15 BG kısa şaft Motoru bulunan, fakat hiçbir belgesi ve faturası olmayan bir tekneyi almak istesem. ÖTB , Liman vs. gibi işlerde bana sorun yaratırmı ? Bu şekilde alınan bir tekne için hangi belgeleri çıkarmam gerekir ve yaklaşık maliyeti ne olur ? Tekneyi güvenilir yeri yurdu belli olan birisinden alacağım. Kesinlikle güvenilir birisi. Bu konularda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden herkese teşekkür ederim.
Bu link işinize yarayabilir. http://www.balikavi.net/dokuman/tekne_yonetmelik_020308.shtml Ayrıca daha önceden hiç bir belgesi bulunmayan bir tekneyi almak sorun yaratabilir. Çok iyi araştırın, öyle girişin bu işe derim
Murat arkadaşım merhaba, faturası olmayan tekne ve motoru alabilirsin. Ancak ağustosa kadar vaktin var. Motorun vergi borcu olup olmadığını araştırman lazım. Eğer kayıtlı değilse vergi borcu olmayabilir. Belediyeden adına sahiplik belgesi çıkararak bu sahiplik belgesi ile özel tekne belgesi çıkarabilirsin. Bu uygulama değişiklik olmadıysa ağustos ayında bitiyor. Ağustostan sonra faturasız tekne ve motor kayıtları yapılmayacak. Ben bu yolla geçen hafta ötb çıkarttım. Liman müdürlüğüne dilekçe ile baş vuruyorsunuz. Onlar sizin teknenizi gelip ölçüyorlar. Teknenin Grosu belirleniyor. Matbu bir sahiplik belgsi düzenliyorlar.(2 nüsha) belediye başkanlığına sahiplik belgenizi mühürletip imzalatıyorsunuz. Bir nüshası belediyede kalıyor,ikinci nüsha ile liman müdürlüğüne gidiyorsunuz. Teknenin belgesini düzenleyip size veriyorlar. Ayrıca motor için bir yazı yazarak vergi dairesine gidip motorun kaydını ve vergilerini hallediyorsunuz. Motoru daha önce kayıt yaptırmadıysanız küçük bir ceza da tahsil ediliyor. Acele ederseniz iyi olur çünkü ben baş vurduğumda liman müdürlüğü bayağı yoğundu. Sezon yaklaştığı için önümüzdeki iki ay çok yoğun olabilirler. Siz genede liman müdürlüğünden ve vergi dairesinden işlemlere başlamadan önce bizzat bilgi alırsanız daha iyi olur. Bazı yerlerde farklı uygulamalar veya yorumlarda olabiliyor. Alacağınız tekne 5 metre üzerinde ve kamaralı; bu tekneye kısa şaft motor ne kadar uygun?? İyice araştırmadan bu konuda karar vermemenizi öneririm. Teknenin makasını biliyorsanız üretici firmadan vaya benzer üretim yapan diğer firmalardan kısa / uzun şaft motor uygunluğu hakkında mutlaka bilgi alın. Şimdiden kolay gelsin.