slmlar farklı tür 2 anaç balık üzerinde çalışmalar yaparak verimli döl elde etmeye çalışıyorum fakat hangi türler arasında çalışmam gerek bunu bilmiyorum.örn 2 farklı sazan türü yada 2 farklı alabalık türü.bu konuda bilgisi yada fikri olan varsa yardımcı olabilirse sevinirim.
Uğur kardeşim bu çalışmayı neden yapmak niyetindesiniz onuda yazarsanız daha iyi olacak. Çünkü şimdiye kadar duyduğum bütün kırmalar bulundukları ortama zarar veren türlerden oluşmakta. Ayrıca bunları yazarken bu olayı gerçekleştirebilecek donanıma sahip olduğunuzu düşünerek yazdım
size katılıyorum. doğal ortamda farklı türlerin yeni türleri ortaya çıkarmasında sakınca olmasaydı sizin müdahele etmenize gerek kalmadan yeni türler üreyecekti. yeni türerin üremesi safkan ırkların neslinin tükenmesine sebep olabilir...
Bu konuda doğaya aykırı olmayan, zaten denenmiş pek çok öneride bulunulabilir. Ama önce siz bunu niçin istiyorsunuz, kimsiniz, imkanlarınız nedir, bu konularda bilgi verirseniz, önerilerimiz de ona göre olur.
fatsa deniz bilimleri fakültesinde balıkçılık teknoloji mühendisliği okuyorum kendi çabalarımla daha önce denenmiş birçok tür vardır olumlu sonuc alınmış.bende bu türleri kendi imkanlarımla kendi ufak laboratuarımda denemek istiyorum amacım bunları doğaya kazandırmak yada dengeyi bozmak değil.kendi akvaryumlarımda gözlem amaçlı bi çalışma yapmak.bu knuda cok ileri düzeyde olmasada yeterli düzeyde donanım ve imkana sahibim ama teknik olarak fazla bilgim yok.bu konuyuda cok kez arastırdım fakat yararlı bilgilere ulaşamadım.bu yüzden bole bı konu actım.bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim
Bu dediğin yasak ve ayrıca etik olmayan bir şey. Bilgi senin elinin altında aslında, Serkan Saygun hocan sana yardımcı olamıyorsa, bu konuda kimse yardımcı olamaz (bir bilim adamının lakabı başka türlü "mendel" olamaz değil mi?). Sen ona bir uğra, sana istediğin bilgiyi verecektir. Benden de selam söyle.
peki yakup hocam ben bu konuda kendisine danışacagım.ayrıca selamlarınızıda ileteceğim.ama yasak olması konusunu tam olarak anlamadım.açıklarsanız sevinirim
Biz denizden avlanan zaten ölmüş hamsilerle araştırma yaparken bile, uzmanlardan oluşan "hayvan hakları etik kurulu"ndan izin alıyoruz. Ki "melezleme çalışmaları" ve oluşan balığın veya yumurtasının doğal sulara kaçması, bu forumda pek çok ayrı başlıkta tekrarlanan ve su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde önemle ve genişcer yer aldığı gibi, sularımızdaki doğal türlerin yok olmasına neden olur. Daha çok başka ülkelerden getirilen balıkları (ve diğer canlıları) konu alan bu durum, hibrit türler söz konusu olduğunda daha büyük tehlike arzeder. Farzedelim, gambusya ve lepistesle çalıştınız ve gambusya gibi soğuğa dayanıklı sularımızda kışı geçirecek melezler elde ettiniz. biz devlet eliyle sıtma mücadelesi için getirilip tüm ülke sularına yayılan gambusyadan kurtulmak için neler çekerken, daha koılay üreyen, doğal balık türlerimizin, yemine, yaşam alanına ortak olan (hatta tamamen istila edebilen) doğal balık türlerinin yavru ve yumurtalarıyla beslenen bu mahlukla nasıl baş edebiliriz? Bence sen ilgini koilerde renk ve desen elde etmeye yoğunlaştır. İyi para eden, ekonomik bir tür, ve nihayetinde ülkemiz sularında doğal olarak bulunan Cyprinus carpio'nun bir varyetesidir. Ama koi yi havuz balığı, altın balık, goldfish, kırmızı balık gibi adlarla anılan, yine yabanisine israil sazanı denen türle karıştırmamamız lazım.
acıklamalarınız için tşk ederim sanırım ikna oldum.bu arada su ürünleri kanun ve tebligatlarından pek haberdar değilim bu eksikliğimide bu konuyu araştırarak gidermeye çalışacağım.bu arada koilerle ilgilide bi araştırma yapıp kendimce bişeyler yapmaya çalışacağım.tekrar tşk ederim