Eşkına ğenelde taş altlarında kırmalık ve batıklarda yaşar. Dip mağara ve kuyu gibi yerlerde barınır. Mendirek doğal ve dökme kayalıklarda yemlenir . Başlıca yemleri teke yengeç ve yumuşakçalardan kurtlardır. Son zamanlarda boru kurdu ile av vermektedir. Sarı ağız,minokopla akrabadır. Bölgem olarak eylülün ortası ekim olmakla avına başlar, mayıs ortalalarına doğru avını sonlandırırım. Ekim ayı en lezzetli zamanıdır, genelde tavada kızartmasını, fırında buğlamasını, ve tuzda pişirmesini severim. Enaz boy limitinin 30cm olmasına, 700gr ağırlığa ulaşmasına, ufaklarını mümkün olduğunca geri salınmasına dikkat ederim. Avını resimlerdede olduğu gibi sağlam takımlarla yapar, yaralı olarak gitmesini engellemiş olurum. Sevdiğim bir balık avıdır ,genelde gece yapılır, günün batması ile başlar, bu saatlerde güzel av verir, fakat ilerleyen saatlerde seyrekleşmesiyle irileri av vermeye başlar, gün ağırması ile sonlanır, derin sularda gündüzleride yakalandığı olur, enaz 0,30mm misina ve kalını ile avı yapılması lazımdır. Yemi bazen ağızındada tutar, hemen alıp götürmez, bazende yuttuğu gibi taş altına girer, onun için sağlam misina ile tasma atarak yakalanmasında fayda vardır. Meranın durumuna göre üç türlüde avı yapılır. İster şeytan oltası tek iğne ve sadece yem. İsterseniz kılasik iskandil takımı dip kurşunlu. Veya gezer şamandıralı köstekli ben ençok mera yapısına binayen şamandıralı sistemden randıman aldım. Düz göl kamışları ilede avı yapılır. Bu yazdıklarımın bazıları başımdan geçenler bazılarıda araştırarak yazdıklarımdır. İsteyerek eşkına hakkında yazmak istediklerimdir. Yoksa bilimsel araştırması yoktur. Yanlız yaptığım avları karadeniz marmara ve boğaz bölgelerinde yaptığımdan, eylül ekim ve nisan mayıs aylarında, bu bölgelerde eşkınada bir hareketlenme olduğundan, eşkınanında göç ettiğinden şüphe etmekteyim. Gözlemlediğim bu yöndedir, yerel balıkçılarda bu yönde avlanmaktadırlar . Son yaptığım avlar ve resimleri sizlerle paylaşıyorum . Kılavyede zayıf olduğumdan,yazımdaki kusurlarım affola. Şimdilik aklımdakiler bunlar, noksanları sizlerin tamamlaması umudu ile. İşte resimler, ve avladığım takımlar ve yemleri teke elimde olmadığından resmi yok, yüklenirsede olur rastgelsin. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Muhakkakki eksik ve noksan yazdıklarım olacaktır sizlerin tamamlaması ümidi ile.
abi güzel eşkinalar çıkarmışsın yine güzel anlatımın için teşekkürler bu eşkinayı minik silikon kurt yahut solucan ile kandırabiliriz diye düşünmeye başladımhihi tek sorun kurşunsuz zokasız o takımı hedfe ulaştırıp dipte aksiyon verdirmek olacakhihi ben bu yöntemle bir çok balığın avlanabilir sınıfına gireceğini düşünüyorum..
Teşekkürler Muhammer abi, ders niteliğinde bir yazı olmuş. Ben en çok aylara göre eşkinanın göç yollarını merak ediyordum, onuda sayenizde öğrendim. Artık eşkina meralarını ziyaret vaktimiz geldi demektir Avlarınız daim ve bol olsun, rastgele
Ancak bu kadar derlenip toplanıp sunulabilinir edindiğiniz genel bilgiler yüreginize saglık muhammer abi eşkinalar çok güzel afiyet olsun
Sevgili kadir eşkına bir dip balığı olduğundan, yemi de dip de yer ağız yapısı buna musaittir, aşağı bakar yani tekli iğne çalıştırmak ister üçlü iğne takılma yapar fakat sahte kurtlar iş yapabilir hiç denemedim ekonomik olduğunuda sanmıyorum boru kurdu daha ekonomik geliyor,üzerindeki fosforlu renk dikkatini çekiyor olmalı, tabikii bir denemekte fayda sağlanabilir, ilğin için sağolasın güzel avlara dileklerimle rastgele.
Sağolasın isa kardeşim genelde eşkına avlarını hangi tarihleri yaptığımızı takip ederiz .Buna göre avlanırız ,bunu bir tek ben söylemiyorum,yerel balıkçı kardeşlerimde öyle avlanıyorlar, şu sıralar karadenizin bir bölgesinden çok iyi eşkına aldıklarını duyum aldım, bende buna göre avlanıyorum,sizlerde eşkına meralarınızı bir yoklayın derim.Senin avlarında daim olsun rastgele.
Muhammer abi avın için tebrik ederim. Ayrıca Eşkina avı için paylaştığın bilgiler içinde teşekkür ederim. Bereketli ve neşeli avlar dilerim.
abi tebrikler ellerine sağlık artık seneye beraber ava gideriz inşallah ben yarın yurt dışına gidiyorum yarın herkeze bol bereketli avlar dilerim
Barış hayırdır hiç bahsetmedin hayırlı yolculuklar *** güzel bir şeydir enyakın zamanda görüşmek ümidi ile yolun açık olsun sağlıcakla kal selamlar sevgiler.
Yolun ve suyun başında olan biz yenilere doyurucu bilgiler,doğru anlatım için teşekkür ediyorum.Bu tarz anlatımlar ile takımı v.b. şekillendirmek daha da rahat olacak düşüncesindeyim.saygılar
Bu kadarını toparlayıp yazabildim anca aklıma geldikçe de ilaveleri yaparım faydam olursa ne mutlu bana sağlıcakla kal rastgelsin.
Muhammer abi değerli bilgiler için çok teşekkürler, ustamızsın. Yeni sezonun bereketli geçsin inşallah.
muhammer abi avlağın tam olarak nerede? bende Kocaeli'de oturuyorum.Bir gün sizin yanınızda avlanıp bilgilerinizden istifade etmek isterim.saygılar...