en etkin kurşun bağlama...

Konu, 'Kurşunlar' kısmında şanssızbalıkçı tarafından paylaşıldı.

  1. şanssızbalıkçı

    şanssızbalıkçı Furkan

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    61
    Formumuzun değerli üyeleri, geçenlerde formu incelerken bir konuyu okumuştum, ama o an konunun önemi farkedemedim ve işimin aciliyetine binaen üstünkörü okuyup sayfayı kapattım ve malesef soraki aramalarımda da bu konuya ulaşamadım. Kanaatimce konunun önemine binaen, yeni bir başlık açıp tecrübelerinizi herkesin istifadesine sunmak istedim..
    Özetle, bir olta düzeneğinde malumumuz beden (ana) misina ve köstekler bulunmakta, genelde de kullanım alanına göre elbek değişir, bedenin uç kısmına kurşun bağlanır ihtiyaca göre... Benim sorum şu olacaktı, bu kurşun nasıl bir yöntemle bağlanmalı? Ben bu güne değin genelde bedenin son kısmına klips takar ve kurşunu değiştirmem gerekirse klipsi açar gerekli değişikliği yapardım. Ancak formumumuzun üyelerinden birisi, bunun çok doğru olmadığını, vuruşları yeterli miktarda hissetmemizie engel olabileceğini belirtmişti. Şahsen bana da mantıklı geldi. Onun önerisi, kurşunu 10-15 cm'lik bir misinaya bağlamak ve bu misinayı ucu klipsli olan ana misinanın klipsine geçirilmesi yönündeydi. Bundaki amaç vuruşları hissetmek ve kurşunun dipe takılmasının önüne geçmek..
    Sorum da şu olacak? Bu yönteme gerek var mı? Bize avanntaj sağlar mı? ya da hangi takımlarda kullanılmalı? tatlı su veya deniz avında işlevselliği farklı olabilir mi? Sahte yemlere kurşun taktığımızda kullanılabilir mi? veya çapari de kullanmamız bize avantaj sağlar mı?
    Herkese saygılar, sevgiler, teşekkürler...
     
  2. experienced

    experienced Mert

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    119
    Şehir:
    İstanbul
    sanırım bahsettiğiniz teknik mantarlı çinekop lüfer takımı için,forum üyelerinden " Aret " bey yazmıştı bende okumuştum hangi başlıkta olduğunu hatırlamıyorum fakat;bu yöntemi normal dip takımlarında veya çaparide kullanmak mantıksız olacaktır çünkü kurşun takımdan önde kalıcaktır.
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kurşunu fırdöndü ile tutturmak ile, bir karış misina ekleyip tutturmak arasında vuruşu hissetmek açısından bir fark olacağını sanmıyorum. Tahminimce tarif edilen biraz daha farklı bir şeylermiştir.

    Eğer vuruşları hissetmek istiyorsanız, en iyisi kurşunu gezer yapmaktır. Birde kurşunu direk bağlamayın, dayanacak kadar sağlam bir lastikle bağlayın. Bu gezer kurşun yapmamışsanız vuruşları anlamanızı çok güçleştirir, ama takılırsa, kurtulması çoğu zaman mümkün olur.
     
  4. şanssızbalıkçı

    şanssızbalıkçı Furkan

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    61
    serdar bey peki, soruyu şöyle güncelleyim, klasik dip olta düzeneğimizde, fırdöndü, (makinadan gelen misinanın ucundaki klipse takılacak) fırdöndüden sonra köstekler tercihe göre 2 veya 3 iğne, en uçta da kurşun. gezer kurşun olursa da yine en uca mı koyucaz? yani son köstekten sonra mı? kösteğin diğer tarafını zorlamaz mı gezer kurşun olduğu için? ve ana bedenin sonunda gezer kurşunun çıkmaması için ne ile sabitleyecez ucunu? fırdöndü mü kullanıcaz yine?
     
  5. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Furkan, 3 köstekli takımda gezer kurşun koyamazsın. Takıma kurşunu tarif ettiğin gibi en ucuna takarsın, olduğu kadarıyla idare edersin.

    Ama başka türlü, yeldirme, tek iğneli çinekop takımı vs. kullanıyorsan o zaman gezer kurşun, vuruşların daha rahat anlaşılmasını sağlar. Bu tür takımlarda köstek bir hayli uzun olur. Böyle olunca, kurşun köstek tarafıyla beden arasında bir tür tampon olur, vuruşları orada keser.
     
    Son düzenleme: 6 Kasım 2009
  6. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba Furkan,

    Evet söz konusu uyarıyı ben yapmıştım. Mantarlı Çinekop takımında kurşunu klipse taktığınızda, aynı klipse taktığınız mantarlı kösteğe gelecek olan vuruşlar ana beden değil kurşun tarafından karşılanır ve eğer kurşunu havalandıracak kadar kuvvetli bir vuruş değilse hissetmezsiniz. Hatta o sırada kurşun bir taşın altına girdiyse havalanmaz ve hiç bir şekilde hissetmezsiniz. Oltayı çektiğinizde hiç vuruş görmemenize rağmen yemin kesilmiş olduğunu görürsünüz. Bu yüzden kurşunu 15 cm'lik bir misine ile klipse bağlamak lazım ki, gelen vuruşlar doğrudan klipsi yani gergin duran ana bedeni gersin ve kamışın ucunda hissedilsin. Özellikle fırdöndülü kurşun alıp klipse takmak çok pratik ama sakıncalı bir yöntem.

    Çinekop takımında bu söylenene dikkat etmek gerekli, onun dışında diğer takımlarda dikkat edilmesi gereken hususlar var mı dersen, ince misineli istavrit çaparilerinde kurşun kasasının güçlendirilmesi konusu da çok önemli. Özellikle kış ve ilkbahar döneminde balık kıyıdan uzaktayken kullanılan ortalama 0,18 mm kalınlığındaki takımlara 100 veya 125 gram kurşunla abandığın zaman misine bunu kaldıramaz ve kurşun kasası patlar. Bu yüzden kasa kısmını kalın misine veya iple güçlendirme gibi teknikler uygulanıyor, bu da araştırılması öğrenilmesi gereken önemli bir konudur.

    Sevgiler...
     
  7. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Düşündüğüm gibi, 3 köstekli bir takım vs. için değilmiş yöntem.

    Bu şekilde yapmak elbette ki yapılması gerekendir, ama en azından diye eklemek isterim.

    Eğer, kurşunun deliğinden 1-2 karışlık bir misina geçirir, bu misinayı klipse bağlar, öbür ucuna kurşunu kaçırmayacak bir fırdöndü, halka, boncuk, pul vs. eklerseniz, kösteği de buraya bağlarsınzı elbette, çinekopun vuruşu doğrudan misinaya aktrılacak, kurşuna hiç ilişmeyecektir. Böylece öncelikle vuruşları daha iyi hissetmiş olursunuz.

    Ama asıl fayda, tasma atarken gerçekleşir. Şimdi bir bakalım beraberce:

    [​IMG]

    Tasma atarken hareketiniz yeşil oklar yönünde olacaktır. Bu durumda köstek, iğneden balığa tutan, sabit bir nokta etrafında dairesel hareket yapmaya zorlanır ve sizin çekmenizin küçük bir kısmı kadar hareket eder. Bu da tasmalamada gecikmeye yol açar. Eğer kurşun gezer şekilde yapılırsa, tasmalama hareketi aynen iğneye iletilmiş olur. Böylece tasmalama daha çabuk gerçekleşir. Eğer düzgün bir iğne kullanıyorsanız, çoğu zaman size gerek kalmadan balık kendini tasmalamış olur. Zira, aynı zamanda balık vurunca kurşunun ağırlığını hissetmez, yemi yutmak üzere ağzını iyice kapar, sıkar, yutmaya çalışır vs. ve iğneyle tanışır.
     
  8. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    gezer kurşunla takım yapınca, balık vuruşta kurşunu hissetmezse nasıl kendini tasmalamış oluyor onu anlamadım? çember iğneyse tamam ama normal iğnelerde, kurşun ağırlığı balığın iğneyi ağzına geçirmesindeki ön tasma gibi vazife görüyor... balık yemi kapıp "hadi artık ben uzayayım" dediğinde kurşun ağırlığını da çekmiş ve o ağırlıkla tasmalanmış oluyor bir nebze...

    ama levrek, mırmır gibi yem sürükleyen balıklarda bu sabit kurşun aksi netice veriyor. buna karagöz ve benzeri taş balıklarını da ekleyebiliriz. gezer kurşunlu sistemde en büyük avantaj balığın huylanmaması, ama vuruşu aldıktan sonra güzel bir tasma daha elzem oluyor... (gezer kurşunlu dip kıbrıslarını tenzih ederim)

    not: tüm teorilere inat, her sene mırmırı sabit kurşunlu takımla hiç sektirmeden avlıyorum... :) tabi bu sabit kurşun max. 50 gr olduğundan dolayı iri mırmırda problem olmuyor, ancak uzak sahil atışlarında kullanılan 100 gram ve ötesi kurşunlarda gezer sistem daha başarılı.
     
    Son düzenleme: 6 Kasım 2009
  9. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu pek öyle değil. Çinekop gelir, yeme dişlerini geçirir, geriye dönüşle birlikte, o dişler yemi kesmeye başlar. Eğer bu anda kurşunu hissederse, yemi bırakacaktır, çünkü doğru gitmeyen bir şeyler vardır. Ama kurşunu hissetmezse, kapalı ağzından kopardığı parçayı yutmak için diliyle bastırır, ağzını iyice sıkar (ki su dolmasın) yemi mideye doğru indirmeye girişir. Böylece ağzının içinde boşluk kalmaz, iğnenin saplanabileceği çok yer olur.

    Bu hareketi iki aşamaya ayırabiliriz. Bir yemin kesilmesi, kapılması, ikincisi yutulması. Tasma için en iyi zaman, yemin yutulmaya başladığı zamandır. Ki bu lüfer arkasını dönüp giderken gerçekleşir. Kesme esnasında zaten çoğu zaman hissetmek bile mümkün olmaz. Ama kesme esnasında bir terslik hissederse balık, yemi kusmaya çalışır.

    Şimdi nasıl kendini tasmalıyor. Balık işi bitird, arkasını dönüp gidecek, yemi yutmak için ağzını iyice kapattı. Ve süratle geldiği yöne döndü. İşte bu anda, eğer iyi bir iğne varsa takımınzda, balık kendini tasmalamış olacaktır. Çünkü ağzını kapatması iğneyi damağına getirirken ani ve hızlı hareket yeterince güçlü bir vuruş olacaktır. Kurşun bu esnada yemi tutar, gene ağrılık bindirir, hareketin uzamasını engeller. Ama kurşun gezer tipse, ağırlık binmiyorsa, balık yavaşça artan bir yük hissederken daha hızlanacak, hatta çoğu zaman iğnenin saplandığını bile hissedemeyecektir.

    Bu durumda iğnenin yapısı ve kalitesi önem taşır. Örneğin, OWNER'in bir tür iğneleri var, dropshot tipi. Bunlar, bu anda lüferi öyle bir yakalıyor ki, iğnenin ucu iki gözünün arasından çıkıyor hemen her defasında. Fakat tasmayı geç atarsanız, kaçması mümkün.

    [​IMG]

    Chinu tipi iğneler ise, hep alt çeneden yakalıyor neredeyse. Elimize bir balık alıp deneyince, neden öyle olduğunu görüyoruz. Ama şunu daha iyi görüyoruz, iğne tasarımındaki küçük farklar, neticeyi büyük oranda etkiliyor.

    Örneğin, klasik 1522/1523'ler, uçları dışarıya baktığı için bu konuda pek başarılı değil. Ama, balığın o ilk kesme anında, balık daha yemi yutmaya girişmeden tasmayı koyarsanız, o zaman son derece başarılı oluyor. Buna mukabil, chinu tipi iğneler, uçları içeriye dönük olduğu için balık ağzını iyice sıkınca kendiliğinden damağa oturup gidiyor.

    [​IMG]

    Fakat, chinu'ya çok benzeyen umi tanago, ucu düz olduğu için, aynı randımanı gösteremiyor.

    [​IMG]

    Fakat, UMI Tanago'ya tasma için ufacık bir hareket yapsanız, şak diye balığın çenesine oturuveriyor.

    İşte asıl fark/mesele burada. O yüzden "düzgün bir iğne" diye belirtiyorum, iğne tipi, av stilinizde ciddi önem taşıyor. Eğer tasma atmayı iyi yapabiliyorsanız, 1522, Umi tanago, Owner gibi iğneler sizin için daha kullanışlı. Ama aynı başarıyla tasma atamıyorsanız, chinu tipi daha kullanışlı. Bir tercih yapmanız gerekiyor, biri diğerinden mutlak üstün değil.

    Şimdi şu düşünülecektir: O zaman chinu tipi alırım. Nasılsa tasmasız alır balığı. Hayır, bu olmaz. Bu şöyle bir şey. Tasma ile başarınız, doğru iğne ile beraber %90 olur. Eğer chinu kullanırsanız, tasmasız olarak %70 şansınız olacaktır. Biraz gecikmeli tasma ile bu şans %80 e filan ulaşır.. Eğer siz, tasma atmakta başarılı değilseniz, o zaman chinu size %60 başarı şansı vaat eder, diğerleri %40 vs. kalır. Şimdi, vakitli ve düzgün tasma atabiliyorsanız, şansınız %90. Ama chinu ile %80 en fazla. Eğer tasmada zorlanıyorsanız, chinu size %70 şans verir, diğerleri ise %40.

    Her durumda, gezen kurşun kullanımı tasmalama başarısını artırır. Eğer bu şekilde tasma ihtiyacını azaltmak istiyorsanız, gezer kurşun elzemdir. Yoksa, 3 köstekli takıma chinu vs. takıp işi bitirmek aklınıza gelmesin.
     
  10. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    iyi yazıyorsun güzel yazıyorsun da abi, birebir lüferin balığı nasıl kestiğini, avladığını gördün mü hiç?

    lüferin yemi keserken kurşun murşun hissetmesi mümkün değil, lap diye ağzını kapatıyor, eğer parça kopmazsa da çenesini kapalı tutarak kendini silkeliyor, çekerek değil silkinerek kopartıyor, ve sonra yallah dönüp gidiyor... dönüp gitmeye başlamadan kurşunu hissedecek bir çekme yapmıyor. zaten bir kulaca yakın köstek var, nereye hissediyor kurşunu? o köstek kazık gibi gergin durmuyor ki akıntıda... dönüp giderken de zaten kamışın ucu esnemeye başlıyor, hızlıca tasmalarsan da sorun olmuyor. balık geç tasmalamadan veya yemin çok ucunu veya altını yakaladığı ve iğneye geçmediği için kaçıyor.

    birebir epeyce izleme imkanım oldu lüfer davranışını ve sığ suda havuz gibi yerde yaptıkları katliamları... o konuda teori falan duymak ben şahsen istemiyorum...

    gezer kurşun iyidir güzeldir ama yem sürüklemeyi alışkanlık edinmiş cinsler dışında kullanımının en önemli sebebi dibe takmaları azaltmasıdır.

    bir de tavsiye: gezer dibe takarsa (midye kapması hariç) kamışı çekmeden önce 1-2 kere gök yüzüne doğru hızlıca kaldırıp indirin, misina gergin olsun ama kamışa çok yük bindirecek kadar değil... sonra hızlıca bir kere çekin... çıkmıyorsa elle işinizi görürsünüz klasik...
     
  11. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Evet, çok gördüm draco. Bahsettiğin durum, lüfer büyük bir balığı yerken olur. Bizim yemler gibi ufak balıkları kaptığı gibi götürür.

    Olay şöyle gerçekleşir. Lüfer balığı ısırdı. Bu durumda arkasını döner ve geldiği yöne geri gider. Eğer balık büyükse vs. haliyle tümünü ilk anda koparamaz. Böyle olunca kalan kısım lüferin kafayı çevirmesine engel olur. O zaman lüfer haliyle geri gidemez ve sallamaya başlar. Eğer yem küçükse vs. ilk anda kestiyse, geri dönerken zorlamıyorsa vs. öyle kafa sallayıp kesmekle uğraşmaz.

    Şimdi bu durumda yakından bakmak gerekir. Eğer lüfer ilk ısırdığında yemi koparamamışsa, kafa sallarken ağzını gevşek tutarsa o zaman yemi daha kolay keser. Bu yüzden yemi keserken "ağzı" (dişleri değil) yemi çok sıkı tutmaz. Kolayca açabilir. Eğer yem küçükse, ki bizim yemlerimiz genelde küçüktür, ilk anda kesilmiş olur, balık yutmaya hazırlanır. Bu anda eğer yük hissederse, kafa sallamaya başlar, ama ağzı tamamen yemi sıkmadığı, tam kapalı olmadığı için, iğneden kurtulma ihtimali daha yüksek olur.

    Gezer kurşun ise, balığın işte o sallama hareketi yapmasını engeller. Zira balık dönmesini engelleyen bir güç hissetmez. Ağzını iyice sıkar, yemi yutmaya girişir, bu durumda uygun bir iğne küt diye balığa oturuverecektir.

    Bu gördüğümüz bir şey olduğu kadar kullanıp faydasını da aldığımız bir uygulama. Ben lüfer vs. için tasma attığımı pek hatırlamam. Ama gezer kurşunlu olmayan takımlarda da tasma vs. atmam gene pek. Ve gördüğüm, gezer kurşunlu olanların diğerinden daha etkili olduğu, o yüzdende hemen her zaman gezer kurşunlu takım kullanıyorum.

    Şimdi bizim genellemecilik huyumuz şunları düşündürecektir.

    Gezer kurşun olunca, tasma gerekmez, kendi alır.
    Gezer kurşun olmayınca tasam atmadan balık yakalanmaz.

    Bunlar yanlış genellemeler. Hiç tasma atmadığımızı düşünelim. Her durumda vuran balığın %50'si mesela en azından yakalanır kendisi zaten. Eğer gezer kurşun ve buna uygun türde bir iğne kullanılırsa, bu defa vuran balığın %75'i kendiliğinden yakalanır. Eğer buna çember iğne ilave edilirse, oran %95'e çıkar.

    Diğer yandan, hep "doğru zamanda ve şekilde" tasma attığımızı düşünelim. Böyle olunca gelen balığın %70'ini alırız mesela. Bu durumda gezer kurşunlu takım, tasma işinde daha etkilidir, bu oranı %90'a çıkarır. Pratikte doğru zamanda tasma atamayız ve bu oranlar çok daha az gerçekleşir.
     
  12. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    abi benim adım Kaan :) ben sana skoylu demiyorum sen da bana lütfen ismimle hitab et, 2 senedir çeşitli mecralarda konuşuyoruz, şunu aş önce bir... sayın köylü sayın erdal muhabbetinden haz etmiyorum pek, özellikle de karşımdaki epeyi yazıştığım biriyse... rica ediyorum bak :)

    abi, kıl boyu, arpa tanesi kalınlığında yem takmıyoruz oltalara lüfer için, gayet güzel boy fileto, şakşak veya bütün takıyoruz balıkları yahu. neyi alıp götürüyor? şak diye biçiyor abi, bir yere götürdüğü yok, biçiyor da bir kafası kalıyor, böyle aptalca ve ölü baka baka dibe iniyor o kafa :D

    nerede gördün alıp da götürdüğünü? dişleri alıp götürmeye müsait değil ve onun için yaratılmamış ;) levrek, palamut değil bu... LÜFER :)...

    bir daha söyle; lüüüfer :)

    sen bana katılmayacaksın bu konuda, ben de sana... gezer kurşunlu olta demek kurşunsuz şeytan oltası demek... şeytan oltasına kendi kendine, tasmasız yakalanan kaç cins balık var merak ettim... anca çember iğne olup da o da iyi marka olursa, çok keskin olursa olur bu iş "bence"

    neyse abi bunun sonu yok, fikri olan fikrini söyledi... kendi bildiğimiz şekillerde avlarımıza devam!

    rastgele abi...
     
  13. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çapari ile balık tutarız. Malum istavrit. İstavrit önümüzde sudan çıkar, arkasından lüfer, şöyle gelir ve geçer. Öyle kafa sallamak filan yok, sudan hoplayıp, öbür tarafa düşerken görürsün. Ve çaparideki balığın sadece kafası vardır artık.

    İstavridi tutup öyle silkelemekle filan uğraşmaz bu canavar. Şak diye alır gider.

    Zaten demiştik di mi? Genelleme yapılır şimdi diye...

    Gezer kurşun olunca tasma atılmaz, yanlış genelleme olarak "Gezer kurşun olunca, tasma gerekmez, kendi alır." demedik mi?

    Gezer kurşun tasma atmanın verimini artırır. Daha sağlıklı tasma atabilirsin. Ama tasmalamadan alacağım dersen, -çember iğnen yoksa- 4 balıktan birini en azından kaçırırsın. O da, ancak uygun evsafta bir iğnen varsa, yoksa 2 vuruştan birini zor alırsın, tasma atmadan. 3. Defa yazmam gerekiyor mu Kaan?

    Bir şeyi yanlış anlıyorsun. Lüfer alıp giderde, kalanı yutar filan demiyoruz. Eğer kurşunu hissederse, kafa sallar, yemi gevşek tutar, çoğu zamanda geri çıkarır, bunu söylüyoruz. Eğer kurşunu hissetmezse, ağzını kapatır, sımsıkı sıkarak yutmaya girişir, bu durumda iğnenin saplanması daha kolay olur, bunu diyoruz.
     
  14. eskina_man

    eskina_man Murat

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    2.399
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    offfff ki off
     
  15. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    ? nedir ?:confused:
     
  16. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    tasmasız 4 te 1 kaçırıyorsan süper bir oran.
     
  17. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İğnelerini değiştir sevgili Kaan, dikkat et ne demişim: "4 balıktan birini en azından kaçırırsın. O da, ancak uygun evsafta bir iğnen varsa, yoksa 2 vuruştan birini zor alırsın,"

    Tipik lüfer/çinekop takımı iğneleri bunu sağlayamaz. Ancak, kısa pala, geniş ağız ve içi içeriye doğru dönük, yani gagalanmış "BEAKED" iğneler ve gezer kurşunlu takım bunu yapabilir. Ama onlarda tasmayı biraz erken atarsan, gene kaçırır :) Balık kurşunu hissederse gene kaçırır falan filan. Yani aşağısı sakal, yukarısı saç bıyık filan bir iş olur.

    Fakat, gezer kurşun ve buna göre iğne ile tasma atmadan balığı alma şansın yükselir. İşte hepsi bu.

    Bir gün beraber gidelim, gör bak tasma atmadan nasıl alıyor (ve nasıl kaçırıyor) iğne balığı.
     
  18. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    http://www.abfishingtackle.com/acatalog/MustadLongShankBeakHookImage1.jpg

    şu iğne nasıl?

    ben standart iğnelerden bahsediyordum tasma atarken :) yoksa çember iğne kullanırım, kısa pala dezavantajını da (illa kısa palalı standart çember olacaksa) misina üzerine fosforlu hortum koyarak gideririm, böylece zincir vs ağırlığından da kurtulur ve gece avı için avcı bir takım oluştururum... bu takıma da pek tasma gerekmez... :) zaten yaptığım bu... standart takımlar üzerine konuşuyordum da, farklı bir şey söylemiyormuşuz meğerse :)
     
  19. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bir yere kadar. Bundaki sorun, uç kısmın düz olması biraz. Birde damağı fazla büyük. Biraz sıkınca delik genişler, ucun batan kısmı kolayca kurtulur. Bu işe uygun olan iğne, mesela şu olabilir:

    [​IMG]

    Kısa pala dezavnatajını o şekilde giderme. Bu yemi kasar, takıma vuruşlar azalır. Hazır kısa pala iğnen varken, onun getireceği daha az kasılmayı değerlendir. Araları tekli çelik telden yap, kısa parçalar halinde. Bu vuruş oranını hissedilir şekilde artıracaktır. Bilhassa balığın nadir, nazlı olduğu zamanlarda faydasını daha fazla görürsün.
     
  20. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    beaked deyince o iğne çıktı karşıma da, demek ki değilmiş... silikon boru denemeni tavsiye ediyorum, yemin kasılmasındaki dezavantajı, kafa ışığını tutup savurduktan sonra yem biraz bozulsa da görünmesini sağlayarak gideriyor ve çok da harika randıman veriyor. çelik teli çinekopta kullanmıyorum ama lüferde seviyorum abi. çinekopta 0,24 falan çift kat misina yapıyorum.