Selamlar, Uzun süredir ithalatçılar eli ile meydana gelen yozlaşma dikkatimi çekiyordu. Bu konuda elimde baya bir arşiv meydana geldi. Düzelme bir yana bu konu gittikçe daha fazla istismar edilir oldu. Bazı hukuki araştırmalar yaptım fakat bu konuda daha önce bir girişimde bulunulmaması ve bilirkişi v.s. gibi bazı problemlerden dolayı süreç uzun ve zor görünüyor. Sonuçta biz son kullanıcıyız ve ürün ithal edenlerin bize doğru bilgi ermeleri hukuki sorumlulukları. Lafı fazla uzatmadan beni "bu kadar da fazla" dedirtip bu sürece başlatan başlıktaki makinenin kısa bir incelemesini sunmak istiyorum. Ürünün üzerinde 7+1 bilya ibaresi bulunuyor. Biliyorsunuz +1 bilyasının fonksiyonu kolun geri dönüş boşluğunu sıfırlamak. Bu makinede +1 bilyası yok. Resimde de görüldüğü üzere misina sarımı da oldukça bozuk. Gelelim makinemizin 7 bilyasına.. Görüldüğü üzere üründe sadece 1 bilya mevcut. Yani bu ürün aslında 7+1 değil sadece 1 bilya. Yaptığım incelemeler şunu gösteriyor ki bu istismar genelde lokal markalar altındaki ürünlerde mevcut. Benim bu makine ithalatçısı ile bir derdim yok. İstisnasız tüm lokal markaların makineleri ile ilgili incelemeler sunucam. Hepsi elimde mevcut. Vakit buldukça yayınlayacam. Şahsi bir fikir olarakta şunu söylemek istiyorum. Markaların müşterilerine layık gördüğü bu muamele çok iç acıtıcı. Daha neler var. Eftta'nın test etmiş olduğu en yüksek kopma mukavemetinin 3 katı değerlerle satılan misinalar mı istersiniz, 0,30 misinanın üzerine 0,30 mu yazılmasını istersiniz, daha neler neler. Neys fazla meşgul etmeyeyim okuyanları. Haydi rastgele..
Güzel bir konuya el atmışsınız öncelikle canı gönülden tebrik etmek isterim. Benimde aklımda olan bir konuydu maalesef bizleri bu şekilde çok kandırır oldular hep fason ve çakma ürünlerle piyasa dolup taşarken(taklitlerde çabası) o kadarda gönül rahatlığıyla anlatıyorlar ve övüyorlar ki? Geçen bir yerde kamışla ilgili birşey dikkatimi çekti halkalar Fuji deniyor kullanıcısıda satıcısıda halbuki bu tür ürünler gayet açık bir şekilde yazar üstünde bu sadece bir örnekti... Misinalar da bu şekilde işi yaptığım için biliyorum söylemlerimizde dikkate almıyorlar bozuldu malınız diyoruz olurmu abi binlerce alanı var deyip geçiyorlar. Maalesef doymuşluk var ve hep 1'e 3 kazanma peşinde oldukları için maalesef orjinal ürünlerde bu kar marjları düşük olduğu için bu yolda gidiyor ülkemin ithlatçıları; istisnalarda var ama bunlarıda karalamalarla barındırtmıyorlar. Not : Konu başlığını düzeltirseniz daha iyi olur kanaatimce.
merhabalar; güzel bir konuya değinmişsiniz, günümüzde üç kağıtcılık gırla gidiyor malesef, banghead kimi imalatcılar 3 yazıp 2 koyuyor kimiside shimano gibi +1 rulman koymaya korkuyor artık herşey ticari zihniyet olmuş, bende dün tesadüf eseri bir makine tamir ettim, daha doğrusu bakım yaptım,makineyi tamamen söktüm.. markası Viva Harbor, adamlar makinenin gerçektende hakkını vermişler, eğriye eğri doğruya doğru.
sizin verdiğiniz örnekde adamlar kolun sağına soluna 2 tane plastik burç koymuş ve makineye 7+1 yazmışlar vayy be banghead
ben nedeyse tüm makinelerimi çinden alırım. y.içinden 1 makine almışlığım var. o da daiwa regal 3000. kendi hatam sebebiyle yedek kafa hırpalandı. asıl kafa da çok iyi sayılmazdı. Sonra ithalatçısına giderek bunun yedek kafasından almak istediğimi söyledim. ne derse beğenirsiniz. hiç bir daiwa makinenin yedek parçası yokmuş iyi de siz ithalatçısınız ve bunun yedek parçalarını getirmek zorunda değilmisiniz diye sordum (bkz: cengiz balıkçılık) ? o da yooo diyerek beni tren yerine koydu.... bu benim bu ve bunun gibi firmalardan yaptığım yaptığım ilk ve son alışveriş oldu. sonra çinden bu makineyi aldım. O kadar memnun kaldım ki 10 luk ve 20 lik kafalardan da sipariş verdim. Uzun lafın kısası, ülkede 50-60 TL'ye satılan dandik makineler yerine buradan alış yapın. inanın buradan aldığınız makinelerden çok daha rahat edersiniz. Örnek Mağazalar : http://www.aliexpress.com/store/517301 http://www.aliexpress.com/store/group/spinning-reels/905263_210867214.html http://www.aliexpress.com/store/503391/search?SearchText=reels http://www.aliexpress.com/store/group/Spinning-Reels/902639_210201159.html
Çok fazla ürün kullanıp içini açıp inceleme fırsatım olmadı fakat şu ana kadar genelde piyasa malı olarak tabir edilen hobiye ilk başlanan makineleri alıp kullandığım için önemsemiyordum. Zaten aşağı yukarı enaz 2 yıl kullanırdım bazılarında daha uzun süreler. Fakat artık işin bilincine ulaşıp hobide kaliteli malzemeleri tercih ediyorum. Bir yerde okumuştum sanırım Okuma marka makinaydı örnek üzerinde 4 rulman yazıyor fakat kullanıcı içini açtığında 1 rulmanla karşılaşmış. Bizim ülkemizde denetim olmadığı için bize mi denk geliyor yoksa bu durum tüm dünyada yaşanan şeylermi muallaktayım.
Kavram karmaşası olmuş sanki; ya da ben o şekilde anladım... Meselenin özü şu: Sanki Cengiz Balıkçı'lık konunun muhatabı gibi görünmüş; buna değinmek gerekirse yedek parça ve garanti konusunu yurdumuzda belki en iyi temsil edebilen firmadır benim bilebildiğim kadarıyla... Daiwa'yı da o ithal etmiyor zaten... Linkler iyi olmuş; sanırım pekçoğumuz faydalanacak bundan...
İyi bir konu yakalanmış ve güzel bir başlık açılmış; evet maalesef durum genelde bu şekilde; Japon malı diye satılan yerli ya da Çin malı misinalar; olmayan özellikleri ürünün üzerine yazmak; makina ve kamış ithal edip parçasını bulundurmamak veya temin etmemek; servis verememek; 3 kuruşluk sahteleri biraz tutunca 25 kuruşa nasıl satarım derdine düşmek v.s... v.s... Uzar gider; bilhassa oldukça pahalıya alınan ürünlerde parça sorunu da yaşanıyor ise tüketici olarak birşeyler yapmak; en azından yasal haklarımızı kurcalamak gerek sanırım... Bu konuda ilk adım ürün alındığında fatura ve garanti belgesini ısrarla talep etmek olacak sanırım... Sonrası için her ürünün 2 yıl üretim hatalarına karşı garantili olduğunu; 10 yıl yedek parça temin etme zorunluluğu olduğunu; bilahare bu süre için servis verme zorunluluğu olduğunu; yurt içinde de servis ağı bulundurması gerektiğini; ya da merkezi bir yerde servis barındırıp ürünün kargo ücretini çift taraflı yüklenmesi gerektiğini bilgilerinize...
eline sağlık abi doğru şikayet ile takip sonrası bu gibi üç kuruşluk iş yapanların yaptıkları iş ayaklarına dolanır ama nasıl olur bilemedim ya kardeşim siz açtınız o yùzden mlz eksik yada forumdan bi abimiz belirtmişti daha önce laf oyunu yapıp örnek vermek gerekirse 1 rulmanda 6 bilya anlamı taşıyor derse ozaman bunun yaptırımı nasıl olur
aldığım tüm makinaları sökerim, heryerini incelerim, belkide bu konu başlığını daha evvel açmak gerekirdi, sonuç olarak piyasa malı olarak adlandırdığımız neredeyse tüm makinalarda bu sorun var. bende 9 makina var, bunlardan bir kaçı oldukça ucuz makinalar ( balıktan anlamayan bir misafirim bana eşlik ettiğinde ki sıklıkla oluyor, o misafire verdiğim makinalar ) bunların 2 tanesinde birinde 3 birinde 5 rulman yazıyordu ama ikisindede 1 er rulman çıktı, kenarlara dandirik plastik yüzük koymuşlar bunları rulmandan saymışlar, tüketiciyi kandırmaktan başka bir şey değil.sonuç olarak söktüğüm makinalar içinde klavuzuna en uyan marka ryobi dir diyebilirim, ne yazıyorsa o, fazlası eksiği yok shimanoda öyle, hatta okumada, daiwam hiç olmadı yorum yapamam, ama diğer piyasa malları isimlerini teleffuz etmek istemiyorum maalesef kandırmaca içindeler.
Makinayı açar iseniz sorumluluğu size yükleyip işin içinden sıyrılabilirler demek istemiş sanırım yazan arkadaş; Ayrıca rulman sayıları hep şaibeli; kimi +1 sistemin içinde yer alan silindirik rulmanları da tek tek sayıyor bazan; 7-8 adet silindirik rulman barındırır bu sistem genellikle; ayrıca makinadaki her yuvarlak malzemeyi rulman diye sayabilirler; özellikle "Ball" yazıyor ise şüpheli bakmak gerek; ancak kutusunda mesela 7+1 Ball Bearing yazıyor ise toplamda 8 adet rulman barındırması gerekiyor o makinanın ve oradan yola çıkılarak birşeyler yapılabilir... Elbet hukuki süreç biraz uzun ve sancılı olacaktır ancak sonunda netice alınabileceğine inanıyorum... Keza servis, garanti ve yedekparça sağlama olayları da bu şekilde; ancak muhakkak fatura mevcut olmalı ve maalesef makina olsun; kamış olsun hiçbir üründe mevcut olmayan garanti belgesi ısrarla talep edilmeli; zaten yasal zorunluluktur...