Düden Çayı çiçek balığı

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Serdar YILMAZ tarafından paylaşıldı.

1. Serdar YILMAZ

Serdar YILMAZ Serdar YILMAZ

Merhaba arkadaşlar, forumdaki ilk mesajım ve aynı zamanda yaptığım ilk balık avı, düden çayı kenarında arkadaşımla beraber yaptığımız balık avı, avda kullandığımız canlı yemleride yine çaydan kendimiz yakaladık,düden çayında oltaya çiçek balığından başka bişey gelmiyor, tecrübesi olan arkadaş varsa başka hangi balıkları hangi yemlerle yakalayabileceğimizi bizimle paylaşırsa seviniriz.

Buda çaydan yakaladığımız canlı yemler

Son düzenleme: 4 Mayıs 2009
  2. lapinavcısı_bursa

lapinavcısı_bursa abdullah

En İyi Avı:
    1,8kg karagöz
    öncelikle bereketli avın için senı kutlarım.
    sormak istediğim birkaç şey var:
    - bu yem olarak kullandıkların "teke" değil mi_? eğer teke ise bu tekelerin tatlısuda ne işi var?
    - BU balıkların ismi ne?

3. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Güzel av olmuş , teke işine ben de şaşırdım demek tatlısu da yaşayan türleri de var.Bu balığın bilimsel adı ne acaba bilen var mı?

4. Serdar YILMAZ

evet canlı yem teke veya yanıç diye isimlendirilen yem, bende bu yemin sadece tatlı suda yetiştiğini sanıyordum, yakaladığımız yerde o kadar çok vardıki, 1 saatlik yem avıyla bütün gün sürecek balıkavına yetecek kadar yem toplanabiliyor, bide merak ettiğim teke ile başka ne tür balık avı yapılabilir mesela tatlı su kefali yada alabalık avlanabilirmi

5. antepli

antepli Mustfa

Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo
    Iste memleketimiz ve tanimak istedigimiz bir balik türü:)ben hep söyledim, bizler bölgesel isimlerle baliklari taniyoruz , türkiye genelinde sabitlesmis baliklarimizin isimleri yok??
    Evet yine bir genelleme icin caba sarf etmek lazim:)

Valla bu baligi ben avrupa baliklari arasinda bulamadim???? Inanin en az bilgisayarda almanca bölümlerinde 1 saat aradim, kim bana bunun latince ismini söyleyecek, yoksa memeleketimize ait bir tür mü??? yoksa kendi zenginliklerimizden haberimiz mi yok????? bana kim yazacak bu baligin cinsini????

Ya neden su ürünlerinde okuyan arkadaslarimiz bu siteden faydalanmiyorlar, belki kendileri icin bir tez konusu cikar!!!!

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 4 Mayıs 2009
  6. Serdar YILMAZ

Çiçek balığı bu türün bölgesel ismi değil, gerçek adıdır bilimsel adı ise 'Pseudophoxinus antalyae Bogutskaya'.Ve bu balık türü ülkemizde sadece düden çayı ve düden çayına katılan su kaynakları ve kanallarında bulunuyor
    *Kaynak, Ege Üni. Su Ürünleri Dergisi 2004

7. RainboW

RainboW Sertan

Balıklar gördek balığına da benziyor :)

Son düzenleme: 3 Mayıs 2009
  8. antepli

antepli Mustfa

Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo
    Cok tesekkür ederim verdigin bilgiler icin yeni bir sey ögrendim:D

Ama bu isimdeki internetteki baliklarla bu resim uyusmuyor?????
    Yakup hocam bu konuda ne diyor acaba???

Son düzenleme: 3 Mayıs 2009
  9. Serdar YILMAZ

İnternette gördüğünüz resmin benzememesinin sebebi başka bir tür çiçek balığı olabilir.Düden çayında yakaladığımız tür, çiçek balığının sadece düden ve ve düdenin kaynağı olan kırkgöz kaynağında bulunan bi alt türüdür.
    Kaynak için;
    http://jfas.ege.edu.tr/pdf/19_Kucuk_21_3-4_2004.pdf

10. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Canlı yemler, tatlı su karidesi sanırım. Ülkemiz iç sularında tatlı su karidesi olduğunu bilmiyordum. Yabancı ülkelerden akvaryum için ülkemize karidesler giriyor ve bu canlıların hastaları var. İnşallah bir derede bana da denk gelir karidesler, akvaryumuma çok yakışır :).

Düden Çayı denize bağlımı bilmiyorum ama deniz ile bağlıysa ve siz o bölgeden av yaptıysanız tuzlu su karidesi olabilir.

Saygılar...

11. fatih

fatih fatih gürtekin

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    nızı salın gitsin seneye daha büyüğünü yakalarsınız.
    ilk denemede yakalamışsınız tebrikler .

bende hiç duymamıştım adını.

tadı falan nasıl kılçıklımı tava mı olur ızgaramı :) ekonomik değeri yok sanırım.yoksa bir sürü çiftlik falan kurulurdu.

Bu çalışma Antalya Kırkgöz Kaynağı�nda yapılmıştır. Bölge için endemik bir tür olan Pseudophoxinus antalyae Bogustkaya, 1992 Kırkgöz Kaynağı ve kaynak ile bağlantısı bulunan göl, dere ve kanallarda yayılış göstermektedir. Yaptığımız çalışmada bu türün kış mevsiminde, Kırkgöz Kaynakları su çıkışının gerçekleştiği Toroslar�ın altında kalan sualtı mağaralarında toplandıkları tespit edilmiştir. Araştırmamızda Toroslar�ın altındaki sualtı mağaralarına scuba dalışları yapılarak girilmiş ve bu türün kış ve yaz dönemine ait video görüntüleri alınmıştır. Bu video görüntüleri ile türün kışlama amaçlı göç davranışları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.

kaynak
    ANTALYA BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK BİR TÜR OLAN Pseudophoxinus antalyae Bogustkaya, 1992�NİN KIRKGÖZ KAYNAĞI�NDAKİ KIŞLAMA DAVRANIŞI ÜZERİNE GÖRSEL BİR ÇALIŞMA

Mehmet GÖKOĞLU, Erkan GÜMÜŞ, Halil ÇOLAK,
    Beylem BANBUL ACAR, Nihat GÜRER

şu videolari nete verseler olmazmı bizde izlesek. kışı mağaralarda geçiriyormuş ilginç.kış uykusuna yatıyorlar galiba.

birazdaha yakından olsa ii olurmuş nette görüntüsü yok hiç.

12. Serdar YILMAZ

Düden çayı denize dökülüyor ama şelale olarak dökülüyor:) o yüzden denizden çaya canlı girişi mümkün değil, int.de tatlı su karidesi diye taratınca gerçekten bizim teke dediğimiz yemin resimleri çıktı, bi şey daha öğrenmiş olduk...

13. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Serdar tebrik ederim :)

Bu cicek baligi ile ilgili Yakup hocam biseyler anlatmisti gecenlerde.

Avlakta hangi tur baliklar var baska? bunu bilmeden av yorumunuda yapmak zor.

14. Serdar YILMAZ

Tad olarak pek içaçıcı değil, çok kılçıklı, ben fırında yapmıştım ama tavası daha doğru olur diye düşünüyorum iyice kızarırsa belki kılçıklar çok rahatsız etmez, bi kerede yutulur:)

15. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Valla hazır tatlı su karidesleriniz varmış, ne güzel. Bende akvaryumculardan alacaktım karides, akvaryuma eklemek için. Bir bakayım bizim buralara, karides var mı diye. Belki denk gelirde beleşe getiririz :D .

Bende halk dilinde karidese teke dendiğini öğrenmiş oldum :D .

Saygılar...

16. Serdar YILMAZ

Rivayetlere bakarsak bütün balıklar var, sazan, alabalık, yayın, siraz

17. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Bu baliklarin avlanma teknikleri sitede detaylica anlatimlarini bulmak mumkun ama bence rivayete gore degilde, cicek baliginin bulundugu yerde baska ne baliklar yasiyordur, kesin gozuyla tespit ettikten sonra, hedef baligida belirlediginizde daha basarili olacaginizi dusunuyorum. Bu konuda bilen arkadaslar varsa yardimci olurlar insallah, hatta eski av raporlarina bile baksaniz bulursunuz, cicek baligi ile birlikte yakalanmis baliklar falan..

18. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Arkadaşlar tekenin hem tatlı su hem de tuzlu su versiyonu var.

Tatlı su tekesi ''Macrobrachium lanchesteri'' ;

Not: Kırmızı daire içine alınmış yerdekiler yumurtalarıdır. Böylelerini oltaya takmamaya özen gösterelim.

Tuzlu su tekesi ''Palaemon serratus'' ;

Not: Yine daire içine aldığım yerdekiler tekenin yumurtasıdır. Tuzlu su avcılığında teke kullananlar, lütfen böyle tekeleri oltaya takmayalım ve geri salalım.

Saygılar...

19. Serdar YILMAZ

Fatih Bey balığın daha yakından resmini görmek istiyordu;
    Buda yakaladıktan sonra yavru olduğu için suya geri bıraktığımız yavru bir çiçek balığı;

Bu arada av için beni tebrik eden arkadaşlara teşekkür ediyorum ama avı asıl gerçekleştiren arkadaşım Yusuf'tu.Tuttuğumuz 13 balığın 3 ünü ben 10 unu Yusuf tuttu zaten balığın nerde olacağını ve hangi yemi kullanmamız gerektiğinide kendisi biliyordu Yusuf olmasa elim boş dönerdim.

20. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    :) Doğru diyorsun. Hep diyorum aramızdaki bilim adamlarına daha fazla önem verilmeli diye. Yılı aştı, balığa öylesine bakıp hep birlikte gümüş yada söğüt balığı deyip geçiştirdik.
    Antepli başkanın uyarısıyla ben de yeni uyandım.
    Yalnız henüz bilimsel adı teyit edilmiş bir fotograf bulamadım.