Aslında kendimi Turna avcsı olarak tanımlıyorum. Sakarya nehrinin denize döküldüğü bölgede küçük avlaklarda turna avlıyorum. canlı yem ihtiyacınıda bazen sakarya nehrinden tutarak karşılıyorum. Geçen akşam gene küçük balık tutmak için sakarya nehrindeydim. Kefaller suyun üzerinde dans ediyorlar. kefaller 1kg üzerinde. artık küçük balığı bırakıp onları izlemeye başladım Bu kefaller nası tutulur acaba ?
Kefalden kastınız tatlısu kefalimi deniz kefali mi. Deniz kefaliyse kefalin türü nedir, sarıkulak olabilirmi?
Hiç rus kefali avlamadım. Ancak kefalin büyüğü ekmekli kıbrıs sarmasına dipten vurur. Küçükler üstte gezerler. Palamut ya da ithal uskumruların ciğerini deneyin. Mükemmel yem olur.
abicim benim bi arkadaşım alanyada kefal avlıyor ondan duymuştum büyükler derinde demişti oradan hatırladım
kişisel deneyimlerimden söyleyebileceğim iri kefaller su üstünde yüzen ekmeğe sarılı kıbrıs olta ile hafif çırpıntılı denizde saat 18:00 ve sonrasında gayet iyi av verirler ...düz denizde misinanın görünmesi ile huysuzlanır ve gelmezler olabildiğince ince misina kullanın ..attıktan sonra ekmek dağılmış veya yok olmuşsa hafif bir ağırlık varsa balık gelmiş demektir. kefal yakalandıktan sonra hemen hemen hiç çırpınmaz karşı koymaz yakalandığını bile çok sonradan anlarsınız ama mutlaka yanınızda kepçe bulunsun yoksa tam alacağınız sırada iğneden kurtulurlar (ağzı yırtılır vs)özellikle 1 kg üstü olanlar) Rast gelsin diyeyim
benim gördüklerimde epey büyüktü ve suyun yarım metre üstüne sıçrıyorlardı. deli ettiler beni. insanın içi gidiyor
birde tekrar belirtmekte fayda var. balık sakarya nehrinde yani tatlısuda bu avlanma tekniğini değiştirirmi
Nehirde hiç yakalamadığım için yanlış bilgi vermeyeyim benim bahsettiğim deniz kefali için tarafımca denenmiş metotdur
Bu kefal konusunda sitemizde o kadar çok yöntem söylendi ki.Benim anladığım her mevkide farklı avlanma yöntemleri geçerli oluyor.Mesela Yalova ARmutlu ya gittigimde iskelede hamsi kullanarak yemli 3 köstekli takımla avlanıyorlardı.Kıbrısı kimse de görmedim.Bursa Mudanya da da ayni şekilde.Bazı yerlerde ise tamamen ekmekli kıbrıs kullanılıyordu.Hatta ekmekleri peynur suyu,bvanilya karışımı ile zenginleştiriyorlardı.Kanımca avlanılacak bölgedeki av yöntemlerini öğrenmek daha doğru olacaktır.
Mevkiden ziyade türü önemlidir. Türkiyede 7 civarı kefal türü vardır. Herbirinin avlanma türü farklılık gösterir. Kimisi tamamen otçul kimiside ağırlıklı etçildir. Fark büyük oranda burada oluşur.
Ben daha önce akarsuda deniz kefali yakaladım,mantarlı ince takıma yem olarak ekmek,ya da diğer abilerimin dediği gibi kıbrıs takımı deneyiniz.
O kefalleri yakalamak pek mümkün değil, ben sakarya üniversitesinde okurken tam bu aylarda dediğin manzaraya çok tanık oldum. Ancak sadece o atlama görüntülerini izlemek ile yetindim. Yerlileri tırıvırı atıyor, etik bulmadığım için yöntem ters geldi ve hemen her gün izlemek ile yetindim. Yem yemiyor hayvan denedim... Bu arada bilmem dile getirildi mi ama sakaryada kullanılan en yaygın yöntem tırıvırıdır...
slm arkadaşım Kefal kadar mücedele eden cırpınan kafa atan bir balık yoktur başka balıkla karıştırmayasın saygılar..
Kefalden başka balık yoksa, doğrudur. Başkaları da var da, Alabalık "kadar mücedele eden cırpınan kafa atan bir balık yoktur başka balıkla karıştırmayasın saygılar.."
Bunun Bir Tek Yolu Var ! Selamlar O kefalleri yakalamanın bir yolu var.. Öncelikle yem olarak gübre solcanına ihtiyaç var..Gübre solcanı büyükbaş hayvanların dışkılarının toplandığı ahırlarda bolca bulunur. Bu avda en iyi iş görücek kamış . 6 -8 m arasındaki halkasız göl kamışlarıdır. Sebebi ise basit. Hayli uzak mesafede yüzen kefallerin önine yemi atmak ve çok seri bir şekilde geri çekmek. Bu takımda kamışın boyunda bir misina kullanılır 0.16 - 0-20 iyidir. ucuna bronz igne ve 15 cm yukarısına küçüçük bir şamandıra.Bu 15 cm balık daha derindeyse arttırılabilir. Genelde takım balıkların yüzme yönü hesaba katılarak önlerine atılır. Kefal hiçbir zaman için yemi alıp çekip götürmez. Sadece dudaklarının arasında bir yoklar.Bunu Su bulanık değilse gözunle görüceksin bulanıksa mantarın kımıldamasından. Ve anında tepki vererek kamışı kaldırıcaksın. Agva taraında nehre giren rus kefallerini böyle avlarlar hep.Bende bir kaçkere avlandım başarılı oldum ama yem bulmak sorun.Normal solcana asla vurmuyor. Bir yöntem daha var ki sitemizce hoş karşılanmaz. Çarpma yöntemidir.Garantilidir.Biraz canicedir. Gerçekten balığın etine ihtiyacın varsa güzel teknik.
Sakarya nehrinin bu bölgede genişliği 100m den fazla ve oldukça hızlı akıyor. yani değil göl kamışı makarayla bile balıkların bulunduğu mesafeye olta atmak kolay değil. takımcı arkadaşın dediğini buralardaki balıkçılarda söyledi ağla bile yakalayamıyorlarmış bunları Anlaşılan bizede izlemek düşüyor
Mallaca beyin dediği gibi kefal balığı her yörede farklı yöntemlerle yakalanır teori de önce avlamadan avlaya alıştırmak lazım irilerini anca bu sekilde almak kolaylasıyor bunu da duzenli yemlemeyle yada proteyin bakımında zengin bölgelere de avlanmayla yapabiliriz mesela nasıl yerler deniz kıyısında balık lokantaların oldugu bölgeler de gunluk balık içi sahile dökerler ve her zaman kefal yapar yada logar cıkışları ki ben pek tercih etmiyorum kokussu adamı bayıyor ve baş agrısı yapıyor avlaga alıştırma yöntemiyle iki kancalı 15 mm misina ile seytan takımında 96 tane sarı kulak kefal aldığım av mazim var ince kanca cok önemli bu işte ve ell seriliği kefal avı el misinasıyla yapan her balığı yakalar derim her zaman serilik ve pratiklik veriyor insana eğer sizin kefaller tatlı suya girmişse kemre solucanı yüze takımı yapıp aksam serininde duz teloskobik kamışla yakalamayın deneyin deniz de ise irilerini yakalacam derseniz sogan cuvalına doldurun balık içlerini içine taş ve kuluk dibi derin bir yere salıın o bölgeye köstekleri uzun ikili dip takımı yapın gelsin kefaller rasgele irileri yakalamanın puf noktası besleyici ve pis kokamasıdır yemin