arkadaşlar forumlarda araştırmam ve hiç bir bilgi bulamamam sebebi ile bu başlığı açmaya ve sizlerden görüş almaya ihtiyaç duydum.malum su sıralar tırım tırım deniz motoru arıyorum ve 2.el uygun bulabilirsem almaya kararlıyım fakat sans yanımdaymışki bursalı olmasam çoktan yemiştim kazığı denize düşmüş bir motoru satmaya çalışyorlardı çok süslü bir şekilde.öncelikle böle numara yapan çok kişi vardır. denize veya suya düşmüş motorun ayrımını nasıl yapabiliriz? bunu professyonel ustalar mı yapar sadece yoksa basit belirtileri varmı ? ayrıca bu motoru kullanmak sakıncalı,tehlikelimidir? yoksa düşen motorun güzelce bakımını yaptırdıktan sonra eskisi gibi kullanılabiilirmi? 2.el motor alırken nelere dikkat etmeliyim ? bu konularda değerli motorcuları buraya bekliyorum cevapları ile bizi aydınlatan herkezede teşekkür ediyorum.
Denize düşmüş motoru tekrar kullanabilirsiniz ancak komple sökülüp bakımları yapıldıktan sonra bir sorun olmaz ancak bazı densizler suya düşmüş motoru yağını boşaltıp yeni yağ koyup motoru bir şekilde calıştırıp başkasına satmaya calışıyor o motor bir süre sonra kullanım sıklığı azalınca capaklanma paslar yapmaya başlıyor buda citti sorunlara neden oluyor denize düşmüş motoru bir bilen tarafından araştırılması daha iyi olur ama illa ben bakacam diğorsan cok iyi gözlemlemeniz lazım mutlaka biryerinden belli edecektir ama benim böyle bir olay başıma gelse bende size böyle bir motor satmaya kalksam balgibi yuttururum ruhunuz bile duymaz ama ALLAH doğru yoldan ayırmasın 18 senelik gemi makinaları üzerine calışıyorum sınırlı makine zabitiyim özet olarak şunu söyleyim eğer suya düşmüş makina adam gibi bakımdan gectiyse değişmesi gerekenler değiştiyse hicbir sorun olmaz ama benzinli motorlarda örnek olarak bir araba suya düştüyse bu birazdaha riskli bir durum oda şundan dolayı özellikle yeni tip arabaların hemen hemen hepsinde beğin denilen elektironik bir sistem var suya girme ve uzun süre beklemeden ötürü su beğine girdiği anda cok maliyetli oluyor ayrıca bütün tesisatı tek tek söküp iyice bakımı yapılıp tekrardan faliyete gecirmek oldukca maliyetli kendimce birşeyler anlatmaya calıştım inşallah işine yarar
Motor çalışırken suya düşmüş ve su aldığı için stop etmişse işi bitmiştir. Komple revizyona girmesi gerekir. Bu da serviste neredeyse yenisi parasına çıkar. böyle bir motor zaten çalışmıyordur. Çalıştırıp test etmeli ve öyle alınmalıdır. Motor çalışmıyorken yerine takılması sırasında suya düştüyse çözüm daha kolaydır. Motoru söküp yağlamak ve diğer ekipmanı temizlemek çoğunlukla yeterlidir. Sonuçta dışarıdan bakarak bunu anlamak çok mümkün değil. Ama eğer bir motor değerinden daha ucuza satılıyorsa uzak durmalı. Mutlaka bir sorunu vardır.
sizce 2004 model yamaha 9.9 hp 2 zamanlı motor fiyat 2.200 değeri bumudur bu motorun almayı çok istiyorum çalışmasıda gayet güzel tıkır tıkır su çıkışı sürekli kesilme yok ne dersiniz? bi tek bundan süpheleniyorum
volkan fiyat güzel. özellikle yamaha için..fakat 2004 model olduğunu nereden biliyorsun? ancak üstünde yazması gerekiyor..yamahaların yeni modellerinde yazar.. sahibinden.com da falan baktıysan geçen bir motor gördüm 1971 model adam 1999 yazmış.. sahibinden.com dan bu şekilde motor alınmaz..ancak motorun modelinden emin olacaksın öyle alınır.. ikinci el motor hor kullanılmışsa segman da isteyebilir..yani yapılması gerekebilir..bakımlarının iyi ve düzenli yapılmış olması(senede en az bir kez)gerekiyor..bu motorların bobinleri bile eskise motor en fazla 6-7 hp güç üretecektir..bunları hesaba katarsın..bence bu fiyata sıfır parsun varken ne durumda olduğu belli olmayan 2004 bile olsa yamaha almazdım..3 tane motor eskittim ikinci elden illallah dedim..hepsinin ayrı ayrı sorunları vardı..hatta daha açık söylemeliyim ki üçünü toplasan belkide bir motor etmezdi
ya benim istediğim remote controllu bir motor 0 parsunlarıda araştırdım en az 9.9 a takılabiliyorumuş 9.8 ve 8 hpye takılma durumu yokmuş o nedenle ondan geçici olsada vazgeçtim çünkü remote kontrollu bi takım yapmak istiyorum.2.ellere yonelmemin sebebide bu ama bakalım kafayı yicem bu aralar içim dışım deniz motoru oldu napıcağıma bir türlü karar veremedim.
benim eski evinrude da bile remote kol takılacak yeri vardı şimdiki motorlar demekki en az 9.9 dan başlıyor.. bence 15 lik parsun da düşünebilirsin? gerçi 9.9 yamahanın durumu nedir bilmiyoruz tabi..motorun fotografını koyabilirsen modelini tartışabiliriz. yamaha motor bence denizlerin bir numaralı motorudur..ismi bana herzaman için öyle bir güven vermiştir..bana güven veren bir diğer motor da johnson evinrude omc grubudur fakan onların da miyadı doldu gibi.. yamaha temizse al..bak motor nasıl testedilir biliyormusun..kaç hp güç ürettiğini ancak denizde tekne üstünde test edebilirsin. şunu unutma 5-6 hp motor ile 9.9 motorumuzun yanından geçiyorlar diyen onlarca insan bulabilirsin..sonuçta eski motorun ne olduğu belli değil bitmiş bir motor olabilir çok az güç üretir vs.. motorun iyi çalışıp çalışmadığı ise şöyle test edilir.. bir kovaya su doldur ve motoru çalıştır..en az 1 - 1.5 saat kesintisiz çalışsın..eğer motor durmuyorsa ve performans kaybetmiyorsa o motor kovada çalıştığı gibi denizde de çalışır..çalışmıyorsa o motordan umudu kesmek gerekir.
birinci motor bu almak istediğim bunun fiyatı 2.200 ama pazarlıkla biraz düşürürüm diye düşünüyorum temize benziyor tabikide direk istemicem bi bakıcam ama bana öyle geldi ayrıca elektrik çıkışı var diğer almak istediğim motor gözüm çarpanın birisi bu bunnda fiyatı uygun 8 hp remote control takılamıoyor ayrıca faturası yok ama fiyatı uygun temiz gibi duruyor buda en sonuncusu ise bu motor bununda fiyatı yamaha ile aynı fakat bu marşlı faturalı hangisinde karar kılıcağımı bilemedim yardımlarınızı beklemekteyim
johnson 98-2000 ler..böyle bir motor bende bakmıştım 98 modeldi harika bir motor. temiz bir modelse-bence-1500-2000 lira verilebilir. hele ki faturalıysa. evinrude 91-2000 li yılların başı (bu kasaların kaç yılında üretimi durdu bilmiyorum 99 da da olabilir..90 lı yıllarda çıkardığını çok iyi biliyorum) arası siyah kasa çıkardı..fakat bir ara 70 lerde de 25 hp civarı motorları siyah kasa çıkardı bunlarla onları karıştırmamak gerekiyor. bunlardan önceki yani 91 öncesi sarı kasalı..bunlar da güzel motor. fiyatı 1200 lira civarıysa-bence- makul. yamahaya tek kelime bile etmeyeceğim harika motor. temizse-bence- alınır. fiyatları az bulanlar olabilir..neden bukadar cimrisin diye söylenenler de olabilir..fakat günümüzde 1800 liraya sıfır 8 hp alınabiliyorsa neden 95 model evinrude a 1200 liradan fazlasını vereyim diyerek mantığımın anlaşılmasını umuyorum. hatta şu an üretilmeyen bir motora 1200 lira bile fazla diyebilirim..tabiki herkesin düşüncesi farklı olabilir... farkındaysanız düşüncelerimi aktarırken -bence- leri bilerek çizgili yaptım
O veya bu sebeple denize düşmüş !! (kısa süre suda kalmış) , zarar görmüş !! neticede zarar görmüş parçaları değiştirilip , tekrar faal duruma getirilmiş bir motorun , denize düştüğünü anlayabilecek bir usta bence yok !! Bu ancak yüksek hp lerde elektronik ortamda anlaşılabilir !. Motor alınırken , motor soğukken , çabuk (bir iki çekişte) çalışıyorsa ve test esnasında , değişik devirlerde , yarım saat , sorunsuz çalışabiliyorsa yine bence bu motor alınabilir !!!. Sorduğunuz motorlar içinde , iki zamanlı yamaha'nın diğerleriyle kıyaslaması biraz zor ,ve siz bunu daha ilk çalıştırmada fark edeceksiniz !. Faturasız motor , ruhsatsız araba gibidir , ruhsatsız araba , teklif etseler alırmıydınız ???
bu üçü arasında sıkışıp kaldım önümüzdeki hafta içinde kesin bir şekilde birtanesini alıcam ama hangisini alıcam bakalım hangisi kısmet olucak motorlar hakkında ilk görüşler benim için önemli temiz görünüyorlar yamaha johnson arasında daha çok sıkıştım ama bakalım. ayrıca faturasız aldığımda sahil güvenlik bi sorun çıkarırmı ? ne gibi sorunlarla karşılaşırım? ayrıca sizin tavsiyeleriniz hangileri?
ayrıca söyle bişeyde var bunlarada dikkat ediyorum evinrude servis gibi bi yerden satılık yamaha ise kişi tekne alamadığı için satıyormuş bana biraz garip geldi 2004 model motoru tekne alamadığından dolayı kullanamamk onunda bi önceliği vardır zaten orda kafamda bir ? oluştu jonhson faturalı sahibi botunda kullnamış temiz bi makine açıkçası şimdilik aklım johnsonda.
sahil güvenlik yakalarsa affetmez ayrıca sadece fatura da değil..faturalı alıp botunu ve motorunu kaydettireceksin..arkasında bl yazıyor ya ondan bahsediyorum. ha botlara pek bakmayabilirler ama sahil güvenliğin sağı solu belli olmaz..ben 30 yaşındayım envay çeşit içten takma ve dıştan takmalı motor kullandım daha birkez sahil güvenlik gelip evrak sormadı..ama kimisi çıkar ilk gün çevirirler..belli olmayacağı için ve satarken ilk tercih edilecek olması için kesinlikte deniz araçlarının kayıtlı olmasına dikkat edilmesi gerektiği düşüncesindeyim. açıkcası bana -kayıtsız- 50 hp motorlu 4.50 sürat teknesini 1000 liraya verseler almam. bedavaya verseler alırım bahçede durur
Sadece motorun veya kayığın faturasının olması malum hiç birşey ifade etmez !! ''Bağlamakütüğü ruhsatı gerekli , olmaması durumunda cezai müeyyide uygulanır !!!. Daha detaylı bilgiye aşağıdaki ''linkte bulunan , ''bağlama kütüğü bilgi sistemi bölümünden ulaşabilirsiniz http://www.denizcilik.gov.tr/dm/
http://www.sahibinden.com/ilan/vasi...gir-yamaha-sok-fiyatla-satilik-31120732/detay bak bu motoru parça parça satsan 2000 liranı rahat çıkartırsın..sadece şanzımanı 1500 liradan az değildir..adam komple motoru 1800 e veriyor.. ayrıca yağı ayrı benzini ayrı koyuyorsun..teknolojisi de iyi.. böyle bir motoru temizse kolay kolay bu fiyata bulmak zor. ama neden bu fiyata satılıyor insan merak ediyor.. bu motor için kesinlikle söylemiyorum sonuçta adamla hiç konuşmadım bilmiyorum vs..belkide zor durumda kalmıştır hemen satılsın diye bu fiyatı istiyordur..fakat bazı satıcılar bitmiş motorları için motorlarını satarken parça parça satsa nekadar edecekse o fiyatı istiyorlar. adam düşünüyor pervanesi 500 lira eder şanzımanı 1000 lira etse bobinler 300 dolar desek vs diye düşünüyor..ha motor çalışır durumda ama segman istiyor olabiliyor vs..yani bu saydıklarımız çalışır durumda olsa bile pistonların değişmesi gerekebiliyor pistonlar da 1500 desek... bu böyle gider..bu nedenle ikinci el motor alırken çok düşünmek çok bakmak gerekiyor..ben 3 tane dıştan takma eskittim yaşadığım tecrübelere dayanarak bu saatten sonra ikinci el almam gibi geliyor.. ikinci el motor alırken en iyisi teknede test edilmesidir..daha öncede dediğim gibi teknedeki performansı iyiyse ve bir saat kesintisiz çalışıyorsa tamamdır alınabilir..yoksa kovada yada havuzda da testedilir fakat performans durumu pek anlaşılmaz.. 9.9 diye alırsın havuzda da iyi durumda 1 saat kesintisiz sorunsuz çalışıyordur fakat denizde bir bakmışsınız 6-8 hp motorlar yanınızdan geçebiliyor volkan kardeşim benim sana tavsiyem hiç milletin eskisiyle uğraşma..git sıfır parsun al en az iki sezon sorunsuz binersin..hiç olmazsa senin motorun ilk sen çalıştırıyorsun ve huyunu suyunu da bilirsin..ikinci el yamaha da olsa en az 6-7 yaşında motor..ne yapacağı hiç belli olmaz..arabalardan bahsettik şöyle diyebilirsin..şimdi piyasayı az çok ele geçiren sıfır çin malı jeeplerden alacağıma 2005 model renault megane alırım binerim diyebilirsin..aynı fiyattalar ama iyi düşün biri en az 70.000 de olur biri sıfır kilometre..buradan hesapla.. ben bu saatten sonra hiçbir şekilde ikinci el almam..
kafam iyice karıştı yahu parsununda 2000 liraya 9.8 ini alabiliyorsun buna da takılmıyor işte lanet remote control ayrıca 9.8 le 9.9 arasında performans farkı oldugunu kabaca biliyorum ama nasıldır neyin nesidir madem control takılmıo 8 ile 9.8 hp arasında çok mu fark vardır hangisini tercih etsem şu kafası karışık kardeşinize bi yardım edin allah rızası için yoksa bozucam kafayı arıcam bunlardan bitanesini alıyorum diye gidip çalıştırmadan bile alıcam
heheh kafan iyice karıştı..insan ciddi alıcı olunca iyice düşünüyor volkan kardeşim parsun 6-8 ve 9.8 hp ler aynı motor..sadece karbüratör vs benzin memeleri vs değişiyor..ağırlıklarına bakarak bunun böyle olduğunu görebilirsin..9.9 ise 15 hp ile hemen hemen aynı motor..bunlar arasında da karbüratör ve benzin memesi vs farkı var..bence 9.8 denen motor max 10 hp güç üretirken 9.9 bence en az 13 hp güç üretir..zaten 9.9 ile 15 hp arasında pek bir fiyat farkı yok..en fazla 100 150 dolar oynar..ha neden 9.9 yazıyorlar? eskiden bizim ülkemizde de olduğu gibi bazı ülkelerde 10 hp üzeri vergiye tabidir..ayrıca kullanmak için ehliyet gerekir..bu nedenle adamlar 15 hp nin üzerinde oynayıp 9.9 motorları üretiyorlar..yoksa mantıken de olsa 9.9 diye motormu olur? dediğim gibi 6*8*9.8 hepsi aynı..ağırlıklarına bak anlarsın. bence sıfır almakta fayda var..al bi 15 lik parsun sende rahat et bizde espri yapıyorum alınmazsan sevinirim
Motor Seçimi VOLKAN KARDEŞ öncelikle merhaba motor konusunda bence öncelikle matorun 4 zamanlı olmasına önem ver çünki 4 zamanlı motorlar daha ekonomikdirler(az yakıt tüketirler)ve daha az arıza açarlar ve alacağın motor 9.9 hp gücünü geçmesin derim yoksa yüksek hp de alırsan m.t.v ödemek zorunda kalırsın belki bilgin vardır ama olmadığını düşünerek yazıyorum.bendede 7.5 hp Mercury vardı 4.20 fiber teknede kullanıyorduk antalyada idare ediyordu güç olarak yetmiyordu ama ağır aksak bize yetiyordu. bu konu üzerinde profesyonel diilim sadece bildiklerimi aktarmak istedim .saygılarımla....