bildiğiniz gibi basınç/nem/sıcaklık/rüzgar avı etkileyen önemli etmenlerden. bugünlerde kafamı bu konu üzerinde oldukça yoruyorum, forumdada aradım fakat elle tuutlur birşeyler bulamadım. benim merak ettiğim; rüzgar yönü / basınç avı nasıl etkiler? forum sayesinde öğrendiğim ve çok beğendiğim bi site olan wunderground.com dan basınç ve rüzgar yönünü günler öncesinden görebiliyorum. fakat bunu yorumlayamıyorum. bu konuda bilgisi olanlardan yardım bekliyroum.
Daha önce yabancı bir kaynakta rastlamıştım bu konuya. Sitenin genel içeriği gereği konu özellikle tatlısu levreği üzerine işlenmişti. Oradaki bilgilere göre hava basıncında düşüş yaşandığı sırada levrekler çok daha aktif avlanabiliyorlar. Diğer gerekli şartları uygun kabul edersek, bu şart oluştuğunda levrek daha da hareketlilik kazanıp gölün derinliklerinden yüzeye doğru çıkıyor ve iştahla avını aramaya koyuluyor. Hatta böyle zamanlarda az dalarlı ya da suüstü sahteleri öneriyorlar. Bunun dayanak noktası olarak yapılmış bazı araştırmalar olduğunu belirtiyorlar. Özellikle levreklerin yüzme keseleri çok hassas. Yüksek basınç sırasında levrekler bu hassas yüzme keseleri üzerinde baskı hissediyorlar ve bu durum balığı keyifsiz, huzursuz yapıyor. Reaksiyonları yavaşlıyor. Av iştahı azalıyor. Alçak basıncın balığa etkisi ise tahmin edileceği gibi aksi yönde oluyor. En etkili levrek avının alçak basınç, bulutlu gökyüzü ve hafif rüzgar eşliğinde yapılabileceğini, avcının bu gibi havaları özellikle kollaması gerektiğini belirtiyorlar. ====- Rüzgar yönü ile ilgili şahsi fikrim ise avlandığın meraya göre değişeceğidir. Antalya'da genel olarak hakim rüzgar olan poyrazın verimsizliğini bilirsin (Alanya'da da çok farklı olacağını sanmıyorum). Yerine göre atışının eriminde faydası olabilir ama genelde deniz çok durgun olacağı için özellikle atçekte çok verim alamazsın. Dip balıklarına etkisi o kadar olmasa da yine verimi nispeten düşürür. Daha çok lodos, kıble, keşişleme gibi güney rüzgarlarının verimi artırdığını söyleyebilirim.
verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim aykut abi, ben basınç değerlerini takip ediyorum fakat hangi değer düşük hangi değer yüksek basınç anlamına geliyor bilmiyorum. idk tabiki konum da önemli, deniz kenarında yaşayan biri olduğum için şanslıyım, izmir ve istanbuldaki arkadaşlardan bilgi sahibi olanlar varsa bana bu konuda yardımcı olabilirler, hemen hemen aynı değerler geçerli olacaktır diye tahmin ediyorum.
Daha üç yıl öncesine kadar coğrafya dersi alan sensin aslında Anıl. Sınavdan sonra kafada birşey kalmadı dimi? 1013 mb (milibars)'dan fazla olan değerlere yüksek, az olanlara alçak basınç denir. Şu an senin siten Antalya'yı 1008 hPa (hectopascals) = 1008 mb olarak gösteriyor. Yani alçak basınç var.
bize coğrafya dersinde hiçbirşey öğretmediler basıncın 5mb düşmesi o kadar etkiler mi ? ben gidip silikon atayım biraz o zaman havada kapalı. ama fahri paratoner gibi sahilde dolanmayı sevmiyorum
En azından yüksek basınç yok gibi düşün. Tabii sadece basınca bakıp yorum yapmak doğru olmaz biliyosun. Ama şu da bir gerçek ki, evde oturmayla levrek yakalayamazsın. Sahilde yalnız olmak her zaman iyidir. Ama hava kapalı, yağmur yıldırım tehlikesi varsa orada, aman diyeyim. Sonuçta evde oturmayla yıldırıma çarpılamazsın.
Çok güzel bir konuya değinmişsin,bildiğimiz gibi balık avını etkileyen bazı değişkenler var hava olayları,ayın konumu,mevsimsel özellikler,göç ve üreme zamanları vs... vs.... Bende zamanında bu konuya çok kafa yormuş kendimce bi kaç çıkarıma varmış ve balık avlarımı buna göre yapıyordum belli miktarda başarılı oluyordum fakat sonuç her zaman aynı olmuyordu bunun sonucunda balık avını etkileyen bu faktörler üzerinde daha detaylı durulması gerektiğini anladım araştırmalar yapıyordum ama hep kafam binlerce soru işareti kalıyordu sonunda hazine değerinde bir yazıyla karşılaştım buradan yazan emek veren abimize de çok teşekkürler ediyorum Cumhur GEZEN'İN bir çalışmasını paylaşacağım lütfen uzunluğuna bakmadan okuyun herkes için yararlı olabilecek bir yazı. http://www.denizinsirlari.com/forum/forum_posts.asp?TID=3409&PN=1
Sevgili Anıl balıgı etkileyen bir sürü şey var keşke sadece basınç olsa yada yüzgar .. bahsettiğin konuda , zaten arkadaşlar değinmiş..hava basıncı balıklar üzerinde etkilidir.. yerli yabancı kayıtlarda geçer özellikle iç sularda belirgin değişimler olur ama bu olayı türler bazın tek tek açıklamak ancak deneyim ve bilimsel araştırma ile ortaya çıkar.. derin deizlerde dipte ne derece etkilidir bilemiyorum ve olacagınıda sanmıyorum ben bir kayıt göremedim ama sıg sularda kıyı balıklarında olabilir..Bar değeri düşünce alçak basınç , yükselince yüksek basınç dersin mesela.. poseidon sayfasından hava durumuna baktıgında basınç eğrileri ile rüzgar yönü nü de görebilirsin yüksek basınç ve ani değişimler insanlar ve diger canlılar üzerinde mutlaka etki yapar..
Çok güzel bir bilgi, test etmek lazım, teşekkürler. Buradan öncelikle bu araştırmayı yapan, test eden, paylaşan ustaya sonra da sana teşekkür ederim. Tabloya göre geçen hafta 10 mart verimsiz av günü. 17 ve 18 martta av yapılmayacak gün olarak gözükmekte. Geçen yaptığım av 10 martı doğrular nitelikte. Demek bu hafta sonu balık yakalamaya çalışmamalı (Bunu bilmek iyi oldu) Selamlar...