Arkadaşlar dün iş için Afyon ilçelerine tura çıkmıştım, Çay ilçe sınırlarındaki Karamık gölü kenarındaki köyede uğradım dönüşte amacım varsa balıkçılardan balık alıp evde yemekti.Kısmet bir toplayıcıda daha canlı olan 2 kg kadar turnayı aldım satıcının elindeki turnaların yanında 7 ile 16kg arasında değişen 18 adet sazanda vardı onlarda canlıydı ama biraz tuzlu fiyat isteyince turnaları aldım zaten amacımda turna almaktı. 6 tanesi 2.3kg geldi.Eve geldim ölmelerini bekledikten sonra temizleme operasyonuna başladım ama pullardan sonra iç temizliklerine geçildiğinde çok üzüldüm nedeni ise 2 erkek üremeye hazır durumda ve 4 dişidede erginleşmiş vaziyette sapsarı yumurtalar çıktı . Hadi ağ atanlar geçim sıkıntısındalar laf anlamıyorlar ama bu işi olta ile yapan bizler lütfen artık sezonu kapatalım balıkların yumurta bırakmalarına imkan tanıyalım. Bu arada unutmadan o koca sazanlarında karınlarını yokladım hemen hepsinde yumurta vardı. Yeni sezon için şimdiden Rast gele...
Mehmet ağbi bu dediğin her il içinmi geçerli yoksa hava sıcaklığına ve şartlarına göre değişiklik gösterebilirmi. Yani Türkiye'nin her yerinde şu anda bu balıklar yumurtaya girmişmidir. Eğer öyle ise çok güzel,ve önemli bir konuya dikkat çekmişsin . Gerçektende buna dikkat etmemiz gerekir. Umarım tüm tatlı su balık avcısı arkadaşlarım du konuyu dikkate alıcaklardır. Gündem için teşekkürler ağbi eline sağlık. Allaha emanet ol.
Değerli arkadaşlarım ben yaşadığım yöre ilkimi olarak Afyonkarahisarı kasdederek göl ve ilçe adına kadar verdim dikkat ederseniz ancak mevsimin kış olduğunu göz önünde bulundurarak havaların ısı değerlerinin azalması ile Turna balıklarının maximum Şubat aylarına kadar buz altındaki havyar bırakma dönemlerini göz önünde bulundurmakta yarar var diye düşünüyorum dolayısıyla iç anadolu başta olmak üzere bir çok bölgedede iklim bir kaç derece farklada olsa genelde aynı durumda oluyor başlıktaki konuyu bu değerlerden çıkarak oluştuma ihtiyacı duydum. Rast gele...
Buradaki tespitin çok yerinde . Açıklama için teşekkürler.Eminim gerekli önlem ve çalışmalar yapılacaktır. Saygılar.
paylaşımınız için teşekkürler çok önemli bir konu diğer bölgelerdeki arkadaşlarda buraya durum hakkıda bilgiler verirse dağada iyi olucak sanırım
mehmet abi zaten hatayı başta yapmışsın,300-400 gr lık turna ları neden satın aldın,satıcıya demedin mi, bunlar büyüyünce 5-6 kg olacak,o zaman sat daha fazla para kazan diye.
Cahit abi yani ocak ayının ortalarına kadar denizde balıkavıyla ilgilenir arkadaşlar çok sıkılırlarsa diye söyledim.
Fatih kardeş,adamlar ağ atarken onu denetlemeye gelen yetkililer 2 balık yiyip pas geçiyorlar ve biz milyonlarca kez onlara söylediğin uyarıyı yapıyoruz ama nafile. Ben almasam zaten o balıklar lokantalara gidiyorlar ha bu arada gramajlar düşük ama boylar 35-40cm var balıkların sanırım zayıf kalmalarından kaynaklı. Ayrıca Cahit bey deniz balıklarının sezonu bu aylarda av için açılıyor demekki tatlı su ile tuzlusu balıklarının karakteristik özellik olarak yumurtlama dönemleri farklı zaten bizi yöresel olarak tatlısu ve özellikle turna balıkları ilgilendirdiğinden cins belirterek konuya başlamıştım.Denizlerdeki avlanmalarda sahil güvenlik sanıyorum tatlısu denetçilerinden daha hassas bu konularda. Rast gele...
kocaeli civarından söz edecek olursak; şu an havyar yok fakat çıktığı anda bizde bırakırız merak etmeyin. ancakkk bir işi yaparken dikkatli olmak gerektiği kanısındayım özür kabahatten büyük olmamalı!.. siz ordan o balıkları aldığınız için zaten o adamlar lokantaya da balık verebilmek için yeniden ağ atmaya gitmişlerdir unutmayın.