alabalık hakkında, yardim.

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında sr1 tarafından paylaşıldı.

  1. sr1

    sr1

    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    alabalık
    [​IMG]

    merhaba arkadaslar

    Deremizde sadece 2 çeşit bıyıklı ve siraz(sari balik emin değilim resmini koydum) denilen balik var. Ben alabalik da aşilamak salmak istiyorum.

    1-Hangi cins salmaliyim bu 2 cins ile birlikte yetişir.
    2-resimdeki 2 adet balik siraz (sari balik mi) hakkinda bilgi istiyorum.
    bir de bu balik oltaya hic gelmiyor olta ile nasil avlarim.

    bir balik ciftliğinden en az kac tane alip salmaliyim. nasil yapmaliyim. yardimci olursaniz sevinirim.
     
  2. gtakgoa

    gtakgoa gtakgoa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    210
    Şehir:
    istanbul Ataşehir
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 4.20
    Favori Makine:
    banax sx5000
    En İyi Avı:
    sarıkanat, 5 adet
    Çocukluğumda bu balıklardan çok yakalamıştım, hey gidi günler. Biz çay kuruduğunda yakalardık evet olta ile yakalanması zor balıktı yada biz beceremiyorduk.
     
  3. lebiderya

    lebiderya adem

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    86
    Şehir:
    fizan
    selam, her iki tür için solucanı tavsiye edebilirim. bıyıklı olanı kışın hariç her dönem vurur solucana. sarıbalık dediğin ise ekseri yağmur sonrası bulanık taşkınlarda iyi av verir solucanla. Alabalık için ise derenin durumu önemli. yani ne kadar temiz, sıcaklığı vs.. bildiğim kadarıyla çiftliklerden aldıkların gökkuşağı cinsi alabalıktır ki. kendi kendine üreme yeteneği yoktur. birde derenin piranhası olur haberin olsun, diğer türlere zarar verebilir.
     
    Son düzenleme: 23 Ağustos 2010
  4. sr1

    sr1

    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    alabalık
    kirmizi benekli bulup salayim o zaman. baska üreyecek cins var mi.
    1,5 saat uzaklıkta bir derede kirmizi benekli var. 20-30 tane 4-5 cm büyüklüklerinde 20 lt lik damacanalara koyup ölmeden gelir mi.

    gökkusagi atarsam yukaridaki baliklari yok eder o zaman, ayni zamanda da üremez anladigim kadari ile..

    başka tavisyesi olan var mi
     
  5. lebiderya

    lebiderya adem

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    86
    Şehir:
    fizan
    aşılama işlerini bilinçli yapmak lazım, halihazırdaki türlerin bu işlemden ne kadar etkileceklerini iyi araştırmak lazım. biraz teknik bi konu. Buna karar vermişsen kaynakçılardan saf oksijen tüpü emanet al bi tane(küçüklerinden) emniyet tedbirinide al. nakil işlemini bununla yap. Hassas bi türdür. bidonlara tıkıştırma, az sayıda olsun bidon sayısını çoğaltabilirsin.
     
  6. LapinCash

    LapinCash

    Mesajlar:
    2.817
    Poşete koysun oksijen bassın 3 saat götürür.Ona göre bassın oksijenini bunu pet shopcular yapar biz eskiden balık nakli yaparken böyle yapıyorduk..
     
  7. kurbagaprens

    kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    949
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Aman derim, iç su balıklarının aşılanmasını bırakın canlı taşınması dahi yasaktır. Bildiğim kadarıyla da karşılığı çok yüksek bir ceza. Benim size tavsiyem kendi başınıza bu işlere kalkışmayın, su sıcaklığı, dip yapısı, sudaki oksijen oranı vs vs gibi birçok konuda elverişli olması lazım. Bu konuyu bulunduğunuz bölgedeki tarım il müdürlüğü su ürünleri dairesi ile paylaşınız. Alabalık çok temiz, sıcaklık değeri düşük ve bol oksijenli sularda yaşayabilir. Ama tekrar ilave etmek istiyorum bu aşılama şekli hem doğru değil hem de yasal değil. Kolay gelsin...
     
  8. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Serkan merhabalar, abicim bu iş böyle olmuyor.

    Yavru balık aşılama/salma ile ilgili kurumlar var. Tarım il Müdürlüğü, Üniversitelerin Su Ürünleri bölümü v.b ilgili kurumların inisiyatif, denetim ve gözetiminde, çok detaylı yapılması gereken çalışmalarla karar verilmesi gereken bir durum. Aksi halde kaş yapayım derken göz çıkarmak olur. Ayrıca kişisel uygulamalar yasal değil.:(
     
  9. sr1

    sr1

    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    alabalık
    yasak oldugunu bilmiyordum. tarim il müdürlüğü ile görüşmek lazim demek ki
     
  10. lebiderya

    lebiderya adem

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    86
    Şehir:
    fizan
    daha çoook balıksız kalır bizim billur dereler izin alayım, prosedürü takip edeyim derken. Hem şikayet ederiz arapsaçı bürokrasiden hemde onsuz yapamayız. Allah aşkına sonuç alınabilir mi Türkiye şartlarında böyle bi girişimden. Ben size söyliyeyim ne gibi bir sonuç alınacağını 3-5 klasör dolusu evrak yazışma ve sonuç sıfır!!!

    zararlı türler belli, filanca yerdeki derede varsa burdaki derede yoksa emsal kararla, kıyaslamayla yakınımda uygun bi dereye o güzelim doğa harikası beneğini sevdiğimi kavuştururum soğuk sularla. Herşeyi Devletten beklememek lazım değil mi
     
    Son düzenleme: 24 Ağustos 2010
  11. atiy1

    atiy1 atila kaan

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    ankara
    merhabalar, memleketimde bir dere var. burda küçük balıklar vardı. bu derenin kenarlarında 3-4 tane alabalık çiftliği kuruldu. sel gibi sebeplerle burdan dereye kaçan alabalıklar suyun müsait olması sebebi ile çoğaldılar. derenin suyu kaynak suları ile beslendiğinden temiz ve soğuk. ama bizim daha önce avladığımız küçük balıkların % 99 ortadan kayboldu çok nadir görülüyor. yakaladığımız bir alabalağın içinden yengeç bile çıktı. Bazıların midesinden şimdiye kadar görmediğim büyüklükte solucanlar çıktı. alabalık kendisinden küçük balıkların yaşamasına izin vermiyor. yinede yazın memelekete gittiğimde alabalık avlamanın zevkine doyum olmuyor.
     
  12. ferman55

    ferman55 fırat

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    samsun
    merhabalar öncelikle herkese selam vermek isterim foruma kayıt olarak yenı yaptırdım ama sureklı takıp edıyorum yanlıs anlasılmasın:=) selam merasımını gectıkten sonra yukarıda uc esım halınde verılen balık ıle ılgılı arkadasa bılgı vermek ısterım ben tokatta ıkamet edıyorum bıldıgınız uzere buradan yesılırmak gecıyor ve bu ırmakta yaklasık 15 yıldır avlanmaktayım arkadasımzıın gosterdıgı balıklardan beneklı olanına yerek olarak kaya balıgı derler burada dıgerınıde bılımsel adından harıc bızler ırmak balıgı veya pıs balık=) olarak bıldık yıllar yılı herneyse sozu uzatıp sızlerı sıkmak ısetmıyorum arkadasım o balıklarını yaklarık 4,5 kg agırlıkta olanlarına varana kadar yakaladım ınanılmayacak kadar guclu balıklardır hele o alt ıkı tanesı yem olarak tabıkı en gecerlı yem solucan tutulmamasına gelınce cok fazl acogalmasına karsın urken bır balık ırmakların akıntılı olan yerlerınde suyun vurması sonucu agacların tabanlarını oydugu ksıımların durgun yerlerınde gunun her saatınde samandıralı olta ıle yakalamak mumkun bır defa yakaladıgın yerde suna emın olkı arkadasım bır sezon boyu yakalarsın bu balık resmen kolonı kuruyor=) tecrubelerımden konsuuyorum dıger bılgısayarım anakart yaktı ondakı resımlerıde umarım en kısa zamanda paylasırım
    tadı pek hos olmayan rabet gormeyen bır balık ılk beneklı olanı bızım burda cok az cıkıyor etıde baya bır sert ve lezzetlı tavsıyem ılkıdır ama bol kılcıklı, bunun yanında yesılırmak balık avcılıgı hakkında ogrenmek ıstedıklerınız sormak ıstedıklerınız varsa yardımcı olmaya calsıırım herkese ıyı avlar dılıyorum.
     
  13. sr1

    sr1

    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    alabalık
    ferman55 tesekkur ederim.
    nasil bir olta igne misina yem kullaniyorsun. her 2 balik ve alabalik icin.
    sari balik hicbir olta ve yem ile yakalayamadim gelmiyor. el ile ancak yakalaniyor.
    bir de biyikli balik(benekli dedigin) cok var oltaya cok geliyor.

    fakat şunu gördüm büyükleri gelmiyor. oltayi büyük baligin yanina saldim görüyorum yemin yaninda oldugu halde elllemiyor yemi. orta buyuklukte ve kucukleri yakalaniyor. en buyuk yakaladigim 20-25 cm arasi.

    misinaya sadece igne ve solucan koyup avliyorum.
     
  14. kurbagaprens

    kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    949
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    O zaman şöyle yapalım. İsteyen istediği balığı rahatça aşılasın. Sonra biri gelir turnayı döker, israili döker suya. olan deredeki diğer canlılara olur. Eski günlerini de ararsın sonra. Böyle ciddi konularda bence daha duyarlı olmalıyız.
     
  15. ferman55

    ferman55 fırat

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    samsun
    tekrar merhaba

    arkadasım öncelıkle kusura bakma dıyerek söze baslamak ıstıyorum ıkı haftadır ıl dısındayım ve gece geldım hemen netı acıp msjını okudum bırazda uykulu gozlerle bıseyler yazmayı deneyecegım :=) ben o ıkıncı sıradakı balıgı ın dedıgımız ogut dıbı yerlerde solcan ıkle samandıralı olta ıle yakaladım buyuklerını
    ılk sarı olan balıgı ıse hıc olta ıle yakalayamadım aynı senın dedıgın gıbı ben germe ag ıle sureklı aynı yerden aynı kopru ayagından yakalıyordum ve baska yerde cıkıyordu bu ıkıncı sıradakı balıkların buyuklerını ıse pek el degmeyen derın yerlerde solcan ıle yakalıyorum suyun durgun olması sanırım önemlı durgun ve derın ıl dısından yenı geldıgım ıcın dıger kasayı sokup hard dıskı tasıma ımkanım olomadı bazı resımler koymak ıcın en kısa surede bunu halledıcem ve sana sunu soyleyım o ıkıncı sırakı balıklar kamıslı olta ıle yakalarken 3 metrelık kamısımı kırdı felaket sekıklde guclu oluyorlar ben cok daha buyuk bı balık beklerken yaklasık 1100-1200 gramlıklarını cektım umarım sana daha buyuklerı denk gelır buyuklerı samandıralı oltaya yavasca vurup samandırayı suyunhemen ıkı uc santım asagısına cekıp bekletıyor alıp gıtmıyor sanırım buda sessız sedasız guvende hıssedıyor kendını anlamına gelıyor umarım bu paylasım faydalı olur arkadasım
     
  16. sr1

    sr1

    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    alabalık
    misina kursun firdondu nasil ne kullaniyorsun samandirali oltada.
    ben daha once samandirali kullandimdi. fakat balik urkuyor samandirasiz ve kursunsuz sadece igne ve solucanla daha fazla yakaladim sende deneyimini paylasirsan sevinirim.
    aksine bende solucani alip misinayi 10-20 cm götürüyor bende o zaman hemen hafifce cekiyorum yakalaniyior.(buna tasma atma diyorlar forumda okudumdu)
     
  17. tanbays

    tanbays Tanbay S.

    Mesajlar:
    160
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    henüz yapmadığı...
    Kitalardan okuduğumuz dışında ve araştırabildiği kadarıyla ki bir amatör;
    -Balık türlerinin soğuk sıcak değişik su tiplerinde hani balığın hangi türe baskın geleceğini,
    -Bir göle veya akasuya bir balığın hangi amaçla resmi yollardan salındığını (bazı içme suyu göllerine (midye ve yosunla savaş için) sazan türleri salınır) bilmesi
    Bu konuda ehli değilse bilimsel araştırma yapması yayınlaması mümkün gözükmüyor.

    Bu konuda tebliğe pozitif yaklaşım sergileyip bu kararı uygulamak ve yasaksa bu işi özendirmemek lazım.

    Sizin yapacağınız bir işin doğru sonuçlar verebileceği ihtimalini düşünsek veya siz bunu günlerinizi saatlerinizi verip profesyonel destek alarak ortaya koysanız bile bu konuyu okuyacak başka bir amatörün gölü/akarsuyu için aynı şey söz konusu olmayabilir.
     
    Son düzenleme: 4 Eylül 2010
  18. ferman55

    ferman55 fırat

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    samsun
    yenıden selamlar

    http://www.youtube.com/watch?v=c6LpRraAqds&feature=related

    kardes tekrar mrb burada senın beneklıyı tutan kısılerın bır vıdeosu var ızlersen sana faydası olucagına emınım oltanın bu vıdeodakı kısa tanımı su sekılde normal makaralı kamıs dıp oltası olarak kullanıyor vatandas ıkı kancalı kancalar ufak sınek kanca dedıgımız kancalardan (tatlı su ıcın olanı) ıkı kanca en altta agırlık yem olarakda solcan daha =)

    benım dıger ıkıncı resımdekı balıkları tutmak ıcın kullandıgım oltamda kamıs 3-4 m duruma gore samandıra tek kancalı olta kanca en altta kanca uzerınden yaklasık 15 cm yukarısına kucuk bır agırlık(kursun) derınlıge gore de samandıra boyu yanı en basıt yöntemle egerkı gorsel olarak gormek ıstersen olta seklını resımler koymayı denerım bol sanslar dılıyorum arkadas
     
  19. lebiderya

    lebiderya adem

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    86
    Şehir:
    fizan
    isteyen istediği balığı döksün mü dedim, turna mı aşıla dedim, israil mi aşıla dedim niye abartıyorsun. Çok iyi biliyorum ki sözünü ettiğimiz türün bulunduğu tüm derelerde sr1'in elinde tuttuğu türlerden var. Alabalık gibi soğuk ve akıntılı suyu severler. Muhtemelen daha önce alabalıkta vardı o derede ama zamanla tükenmiş işte.
     
  20. salmontraud

    salmontraud hasan duman

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    istanbul
    alabalığın he rtürü bıyıklı balık ile aynı suda yaşar ve birbirlerine pek bir zarı yok tab ialabalık bıyıklı yavrularını avlıyacaktır ama zararı olmaz bir çok derede var alabalıkla bıyıklı ama alabalık salmak yasakmış ancak işin uzmanları başvuru sonucu değerlendirip salım yapıyorlar oda su ürünleri ünive müracat yapılıyor