YEMLEME BOTUMUN BAKIMSIZ KURU AKÜSÜNÜ OTOMOBİLDE ŞARJ ETMEK İÇİN İNVERTER KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUM.ARAÇ AKÜSÜNE ZARAR VERİRMİ ACABA TECRÜBESİ OLAN ARKADAŞLARIN BİLGİLERİNİ TALEP EDİYORUM.DAĞ BAŞINDA KALMAK İSTEMİYORUM.
Akünün şarj cihazının gücü nedir Watt cinsinden eğer çok yüksek bir şey değilse sıkıntı olmaz . Ayrıca Inventerunuzun gücü de bu sarj cihazını çalıştıracak kapasite de olması lazım . Ben laptopu kullanıyorum 800 Watt Inventerle 3 saat aracı hiç çalıştırmadan sıkıntı olmuyor .
ataba at618 modeli şarj cihazı aldım. Giriş voltajı; 230V AC ~ 50Hz Çıkış voltajı; 6V - 12V DC Şarj akımı; 1800MA, 21.6VA max. yazıyor üzerinde..evde bulduğum ilk 12v luk adaptör şarj eder sanmıstık yanılmışız.12v 5 amperlik akü 20dk dayanmadı insaallah aldığımız ürün iş görür.ayrıca 500w inverter alsam iş görür diye düşünüyorum.
kardeş iki tane akü var birtanesi bakımsız kuru tip motosiklet aküsü 12v 5 amper diğeride 12v 7 amper
O zaman 500 Wattlik bir kücük inventer bile size yeter . 12 VDC Aküler genelde 600 mA yada 700mA ile şarj edilir oda çok ufak bir akım . Aracınızda 3 saat sarj etseniz bile aracın aküsü boşalmaz . Size bir tavsiye Inventer almaya giderken yanınıza akünüz ile şarj cihazınıda alıp denemeniz . Eğer imkan varsa ölçü aleti ile sarj voltajını 13.8 VDC görüp bir süre denemenizdir . Not : 12 VDC aküler genelde 13.8 ile 14 V arasında şarj olur akım sınırlamalı sarj cihazlarında da 600mA olarak sınırlandırılır sarj cihazı yanmasın diye .
Denk olması gerekmiyor. Biraz daha yüksek olması kafi. Kaba hesapla, yük (burada şarj aleti) 12V * 1.8 A = 25W. Buna bir %30 ekleyin, kaba hesap gene, eder 35W. İnverter'in en az 35W olması lazım. 3500 W olsa, gene farketmez. Neden kaba hesap, hep şişiriyoruz? Zira bu bulduğumuz değer, aküden çekilecek güç olacak. Aradaki kabloları filan buna göre düşünmeniz lazım. 35W için, akım, 35/12 = 3A filan. Basitçe, her 2 A için 1mm kalınlıkta kablo kullanın. 3A için, 2 mm kalınlıkta kabaca. Kalını ziyan etmez, ama incesi, arabınızı bile yakabilir maazallah. Elbette optimistik hesaplar yapılabilir, tam kesin değerler bulunabilir. Fakat böyle abartmalı hesaplar, en azından bu iş için, baş ağrısını engeller, işi kolaylaştırır.
Akü dediğimiz kurşun asit bataryaların şarjı, basit bir iş değil. Bilhassa yeni model, bakımsız aküler için bu husus daha önemli. Basitçe, voltaj sabitlene kadar, akü kapasitesi kadar sabit akımla şarj edilir. Sonra akım azaltılır. Yani, 60Ah akü için, şarj önce 60A ile yapılır vs. Biraz karışık bir konudur. Böyle yapmazsanız, akü patlayabilir. Patlamasa da, ömrü çabucak tükenebilir. Şarj tutmaz vs. vs. verimsiz olur. Bu yüzden, aküyü, ona uygun şarj aleti şarj etmek en isabetlisi olacaktır.
Serdar abi senin dediğin şoklama işi oluyor . Benim mesleğim gereği gördüğüm bütün güç kaynaklarının akülerini Gerilim Regülatörlüdür vede 600 mA ile 700mA sabitlenmştir . Önce yüksek akım verip sonra düşüren bir akü şarj devresi yoktur . Elle yapmak isteyen varsa devre örneğide verebilirim . Kaynak : http://320volt.com/12-volt-7-amper-aku-sarj-devresi/
İyide, bu devreler verimli bir şarj sağlamaz. 7A aküyü 700mA ile 24 saatte zor şarj edersin. Bu eski su eklenip durulan akülerde nispeten sorun olmaz, zira bakarsın, su eklersin biraz filan. Ama yeni SLA, Gel vs. akülerde, akünün ömrünü azaltırsın. Şu eğriyi takip etmen gerekir, aküyü güzelce şarj etmek için: Buradaki "Current", akünün kapasitesi cinsinden A, yani amper değeridir. Akü 7A ise, o eğrinin 1 değeri, 1x7 = 7A olacaktır. Şarj süresi ise 10 saat kadardır. Ha, 7A kolay bir akım değil, baya yüksek bir değer. Maliyeti vs. yüksek olacaktır basitçe şarj aletinin. Yukardaki devrelerde sorun, güçsüz olmaları. Yoksa zaten bahsettiğim işi yapıyorlar aslında.
Akü şarj devreleri genelde böyle zaten hızlı şarj yapan Akü devresi görmedim , genelde 10 -12 saat de şarj ediyorlar . Artık bu kadar bilgiden sanırım bir sonuç çıkar Inventer'e
valla bişey anlamadın oda benim eksikliğim.aldığım şarj cihazı ataba 618 evde 4 saatte 5 amperlik aküyü doldurdu.benim derdim oltaları suya kavuşturup sabah aydınlığına kadar tekrar şarj etmekti ama masaallah üniversite tezine döndü benim soru.arabanın enerjisini 220 ye çevirdikten sonra daha düşük akım çeken şarj cihazı ile kuru aküyü doldurma işini tahminimce 500w inverter halledecek deneyip paylaşırım sizlerle teşekkürler. ayrıca şenol bey paylaştığım linke müsait olursanız baksanız.benim amaca hizmet edermi.belkide pilsiz çalıştırırız benim gemiyi. http://tr.aliexpress.com/item/ALLPO...ntainer-for-Automobile-Motor/32352314854.html
Güneş pili işini bende araştırdım ama birde şöyle düşünmek lazım yemleme yaparken güneş giderse voltaj mutlaka düşecektir . Benzini bitmiş gibi suyun ortasında kala kalır . En iyisi Akü ile bence . Bu güneş enerjisi sistemi ile ben telefon yada kamera sarj etmeyi düşünüyordum ama inventer aldıktan sonra hiç gereği kalmadı .
Sana zaten cevabını verdik. Sana gereken güç, o şarj aletinin üzerinde yazan gücün kabaca üçte bir fazlası. İnvertörün daha güçlü olmasında mahzur yok. Birde şunu söyleyeyim, daha doğrusu sorayım. Tipik bir aküyü, yani kurşun asit aküyü 4 saatte şarj edemezsin. Ettiğini söyleyen şarj aleti atıyordur sadece. Ama elindeki akü, kurşun asit değil, NiMh veya tahminen LiPo olabilir. Bu durumda şarj hikayesi çok başka olacaktır. Düşündürecek olan, elinde bir "bakımsız kuru akü" var, sen ise bunu bir LiPo şarj aleti ile şarj etmeye çalışıyorsun ki, bu haliyle olmayacak iş olacaktır. Şöyleki, LiPo akünün şarjı tam olduğunda voltajı, 12.6 Volttur. Kurşun akünün ise, 14.2 Volt. Yani, LiPo şarj aleti, aküyü şarj ettim sanır, ama şarj olduğu filan yoktur akünün. Senin sorunun şu. Biz senin ne akünü biliriz, ne şarj aletini. En azından bunların modellerini filan söylersen, sana nasıl inverter gerekiyor, uyumlu mu vs. söyleyebilmemiz mümkün olur. O panelde güneş enerjisi ile bir şey çalıştırma paneli değil. Zaten basit böcek gibi oyuncaklar dışında öyle bir panelde yok. Güneş panelleri, bir şarj kontrolcüsü ve bir batarya ile kullanılır. Güneşi gördükçe bataryayı şarj eder, görmeyince bataryadan beslenir devre. Birde, 5W gücün o teknedeki motorlara filan yeteceğini pek sanmıyorum.
serdar bey önceki mesajlarımda bahsetmiştim aldığım akü şarj cihazını.ataba marka at-618 modeli.akünün ağırlığı 2 kg olduğuna ve bu ağırlıktada lipo pil olamadığına göre karıştırma ihtimalim yok.kullandığım akü bir süre kullanılmamış olmasına rağmen sıfır bakımsız motosiklet aküsü.akünün arızası yoksa eğer şarj aleti aküyü doldurduğunda led ışıkla haber veriyor ben şarj aletinin yalancısıyım.
Şöyle düşün. Normal tempo kaç metre koşarsın? Atıyorum 1 km koştun, nasıl olursun? Birde depar attığını son sürat koştuğunu düşün, 100m sonra nasıl olursun? Aküyü'de öyle son sürat şarja zorlayamazsın. Yani, 7A aküyü, 1.8A ile sürekli şarja zorlarsan, ona depar attırmış olursun. Atletin ısınması, soğuması için gereken durum, aynısı akü içinde geçerlidir. Yani, dayarsın bu 0.25C akımı, 4 saatte şarj olur, ama ardından soğuma hareketleri gelmelidir ki, bu da yaklaşık bir 3-4 saat sürer. Daha düşük akımlarla şarja devam edip, toparlamasını sağlarsın. Böylece, akşam koyarsın, sabaha şarj olur bunlar, kabaca 7-9 saat sürer. Bunun elektrolit vs. etkileri ile anlatmak mümkün, ama gereksiz teferruat olur şimdi. ATABA, tahtakale'de bir esnafın ithal edip, marka basıp sattığı bir ürün. Mesela, öldü denen pillerdeki memory problemini çözebilen bildiğim başka bir eşi olmayan şarj aletleri vardı hatta. Pek çok ürünü gayet güzeldi. Ama bu şarj aletini pek gözüm tutmadı. Peki şimdi ne yapmak lazım? Sen o aküyü her gün kullanacak olsaydın, belki sorun olurdu. Ama haftada bir filan ancak şarj edeceğin için, yeterince uzun yıllar dayanacaktır gene. Daha iyi bir şarj aleti olsa, belki o süre iki misli artar. Atıyorum böyle 5 sene dayanır, iyi şarj aleti ile 10 sene. Bence bir şey yapmaya gerek yok, gittiği yere kadar devam edersin. Her neyse, sana invertör lazımdı. Dediğim gibi, sana 30W kadar güçte bir inverter lazım. Bu aletlerde Watt yazmaz, VA yazar, o da volt amper demek. O yüzden tedbirli olmak için 35-40W güç verebilen bir invertör sana yeterli olur. Aynı şekilde, bundan daha güçlü bir invertör alırsan, hiç bir zararı olmaz.
Ha, bana sorarsan, invertör'e, şarj aletine filan para vermek anlamsız. Bunlar yerine 12V'tan doğrudan şarj edecek bir şey, teknik olarak, boost converter charger daha ucuza işi bitirir. Şunun gibi bir şey mesela: Bu birebirde senin ihtiyacın için biraz zayıf. Bir kaç basit değişiklik gerekir. Ama maliyeti sanırım 4-5 TL filan tutar.