Arkadaşlar Geçen Sene 15 Yaşindayken Denizde Normal Boyutta Ahtapot Gördüm Ve çok Korktum.bu Sene Babam Bana Söz Verdi Ve Bana Iyi Bir Zipkin Alacak.zipkinla Ahtapot Nasil Vurulur?teknikleri Nelerdir?ve Ya Zipkin Hariç Başka Ne Ekipmanlar Olur?acil Yardim!!!
Selam, ben zıpkınla ahtapot avı konusunda çok tecrübeliyim. Yüzlerce vurmuşumdur. Ege ve Akdeniz'de deniz gözlüğüyle gezerken çok küçük boyda olanlardan 3-4 kilo olanlara kadar değişik boyda ahtapotlar görebilirsin. Yarım kilonun altında olanları vurmaman iyi olacaktır. Gelelim dikkat edeceğin noktalara. Ahtapot bazı insanları görünüşünden dolayı korkutsa da oldukça korunmasız ve avlanması kolay bir canlıdır. En zor yanı ahtapotu görebilmektir. Çünkü bu ilginç canlının üstün bir kamuflaj yeteneği vardır. Bukalemun gibi renk değiştirerek görünmez olabilir. Ahtapot'u ortalık yerde gezinirken görebilmek için oldukça şanslı olmak gerekir. Genellikle yuvasında bulunur. O yüzden kumluk alanlarda ahtapotun yuvasını arayıp bulmak gerekir. Ahtapot kayaların arasında yaşıyor gibi zannedilse de aslında zemini kum olan yerlerde yaşar. Eğer bu kumların arasında herhangi büyüklükte taş veya kaya görürsen hemen yanına gidip ahtapot yuvası olup olmadığını kontrol etmen gerekir. Ahtapot'un yuvası bu taşların hemen kenarında yarım daire şeklindedir. Bir kez görürsen artık hep tanırsın. Bu yuvalar bir sanat eseri gibidir. Ahtapot kayanın kenarındaki kumu kazar, deliğin duvarlarını küçük taşlar ve midye kabukları ile örüp adeta bir inşaat yapar. Kendisi de içine girer. Hem düşmanlarından korunur, hem de bir kolunun ucunu küçük bir kurt gibi oynatıp bazı balıkları kendine çeker ve vantuzlu kolunu sallayıp onları avlar. Yukarıdan baktığında ahtapotun gözleri, gözlerinin üzerindeki iki çıkıntı ve bir kolunun vantuzları gözükür. Bir ahtapotun birden fazla yuvası vardır ve bu yuvalar arasında dolaşır. O yüzden bazen bu yuvaları boş da görebilirsin. Gezindiğin alan ne kadar fazla kumluksa ve az taş varsa, bulduğun taşların etrafında ahtapot yuvası olma olasılığı o kadar fazladır. Bazen ahtapot kaya olmadan da kumu kazıp yusyuvarlak şekilde yuvalar da yapabilir. Uzaktan taş sandığın bir çıkıntının üzerine gelince bunun kum içine oyulmuş etrafına taşlar ve midye kabukları dizilmiş bir yuva olduğunu görebilirsin. Ahtapot içinde olabilir veya olmayabilir. Büyük ahtapotların yaptıkları boş yuvaları uzun süre seyretmeye doyamazsın. Ahtapotlar insan yapısı şeyleri de çok severler. Kumluk yerlerde boş şişe, konserve kutusu, tahta, sunta, özellikle otomobil lastiği gibi şeyler görürsen bunların içinde ahtapot olma olasılığı çok yüksektir. Ahtapot avında en zor kısım ahtapotu bulmaktır. Gelelim nasıl vurulacağına... Ahtapot için kesinlikle üçlü zıpkın ucu gerekir. Üçlü uç ahtapotun kafasına saplandığı zaman onu tutar, tekli uç ise ahtapotun vücudunun içinde sonuna kadar gider saplantığı yeri genişletir, sen zıpkını çektiğinde ise muhtemelen zıpkın boş gelir. Ahtapot'u yuvadan çıkartabilsen bile ahtapot zıpkın şişinin üzerinde haraket eder senin tuttuğun kısma kadar gelip ellerine dolanabilir, veya zıpkından kurtulabilir. Üçlü uçla vurduğunda ise hiç şansı kalmamıştır. Ahtapot avlamak için tüfek bile gerekmez, sadece ucunda üçlü uç olan şiş yeterlidir. Bahsettiğim gibi ahtapot büyük olasılıkla kendi yaptığı yuvasında görülür. Ahtapotu gördüğünde yakınına gidip bakarsan senden ürker ve yuvanın derinine çekilir, bu durumda onu çıkartabilme şansın azalır. Ahtapot'u yukardan görünce kayanın ters tarafına geçip hızlıca dalarak aniden yaklaşmak gerekir. Üçlü ucu ahtapotun kafasının oldukça yakınına getirip, hatta değdirerek tetiğe basarsın veya sadece şiş kullanıyorsan kuvvetlice sokman gerekir. Eğer nefesin yeterliyse vurduktan sonra şişin ortalarından tutup üçlü ucun da yapısından faydalanarak yuvanın arka tarafına doğru kanırtarak ahtapotu çıkartman gerekir. Ahtapotun yuva yaptığı taş büyük değilse zıpkını çekerken tek elle taşı kaldırmak da çok faydalıdır. Nefesin yetmezse yukarı çıkıp bir nefes alıp hemen dalarak bu işlemi yapman gerekir. Ahtapot yuvanın içinde oldukça kuvvetli tutunur, zıpkını sapından tutup kendine çekersen kolay kolay gelmez ve biraz da büyükse kendini zıpkından kurtarır. Eğer zıpkından kurtulursa büyük ihtimalle avı kaybettin demektir. Ahtapot kumların içinde adeta su gibi akar ve kaybolur. Eğer taş fazla büyük değilse onu ters çevirebilirsin, bu durumda ahtapotu tekrar görebilirsin ama oluşan toz bulutunda onu kaybetme olasılığın daha fazladır. Ahtapot daha önce bahsettiğim insan yapısı bir tahta lastik vs. gibi bir şeyin altında veya içindeyse avlanması daha kolaydır. Bir keresinde babamla bir araba lastiğinin içinde en az 3 kiloluk bir ahtapot görmüştük. Lastiği kumdan söküp kıyıya getirmiştik ve koca ahtapot içinden yavaş yavaş çıkmıştı. Yani bazen zıpkını kullanmana gerek dahi olmayabilir. Ahtapotla ilgili anlatılabilecek daha pek çok şey var, ancak şimdilik bunlar sana yeterli gibi. Babanın sana iyi bir zıpkını alacağını söylemişsin ancak ahtapot avında en küçük boy zıpkınlar en kullanışlı olanlardır, uzun zıpkınlarla rahat hareket edemezsin ve vuruşu yaptıktan sonra şişi eline alana kadar çok zaman kaybedersin. Öncelikle zıpkınla avlanırken dikkat edilecek güvenlik kurallarını da araştırmanı öneririm. Rastgelsin
abi vallaha denizde öylece gezerken,kayanın altında beyaz bişey vardı.kaplumbağa sandım.korkup kaçtım önce sonra geri geldim hala ordaydı.sonra baktım ki ahtapot.hemen yetkililere felan dedim,yazık öldürmeyin dedi.ben de kafaya koydum yakalayacağım diye.ama sopayla vurdum,hemen beyazdan kırmızı oldu vallaha.sonra da çok hızlı bir şekilde kaçtı
şunu da söyleyeyim abi,zıpkında yeniyim ya,ben zıpkına 3lü iğne alabilirim değil mi?bir de zıpkın tehlikeli midir?
direk elle yakalayın.. zıpkına falan gerek yok, mürekkebi de zarar vermez.. sadece kollarınızdaki tüyleri biraz yoluyor o kadar sudan çıkardıktan sonra kafasını ters çevirip taşa vurdunuz mu soyulmaya hazır hale geliyor.. afiyet olsun bir keresinde kamyon lastiğininin üstünde görmüştük.. arkadaşla lastiği çevirdikçe o da diğer tarafına kaçıyordu, bulunduğu zemine göre iyi renk değiştirdiğinden dikkatli bakmak lazım.. ya da ufak bir livar kepçeniz varsa yanına tutabilirsiniz, direk içine atlıyor..
Birader, asagida linkini verdigim konuda yapilmis paylasimlari iyice bir okuyunca ahtapot avindan vazgececeksin umarim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=41719