ahtapot avı teknikleri

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında caylak tarafından paylaşıldı.

  1. caylak

    caylak

    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    kamıs olta
    En İyi Avı:
    :=)
    bir arkadasım kayalık kıyılarda geceden birbirine bağlanmış şişe ve konserve kutularını denize bırakıp sonra sabah geri çekerek avlanabilecegini söylemişti. cidden ahtapot nasıl avlanır dostlar.
    Deniz deki tüm balıkları bitirdim de sıra ahtapota gelmedi yanlıs anlamayın. Benimki merak sedece. Hem kolaysa bakarsınız becerebilirim bile.
     
  2. Korhanb

    Korhanb

    Mesajlar:
    74
    Şehir:
    fethiye/muğla
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    orfoz 7400 gr, kefal 1300gr, ahtapot 7200 gr (el ile)
    arkadaşının dediği doğru ama o konserve kutularınla yakalayacağın ahtapotlara yazık...

    onun yerine daha büyük ve ağzı daha dar kablar seçmen daha iyi verim almanı sağlar. örneğin birbirine bağlanmış kilden yapılma su testileri olabilir. her testi arasına 10 m mesafe bırakman verimi arttıracaktır. Ahtapot için kayalık yerler çok uygundur ama kumluk alanlarda bile bu şekilde ahtapot alabilirsin...
     
  3. MGB

    MGB GOKHAN

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    986
    Şehir:
    AYT - DUBAI
    Favori Kamış:
    Kamış olta, yapay yemler, sırtıyı pek severim :) ...
    En İyi Avı:
    Umarım yakında İRİ bir LEVREK :)
    Ahtapot nasıl mı avlanır?
    Atarsın tekneden oltanı suya, ve beklersin...
    Tabi sen o sırada izmarit ve mercan avlıyorsundur, birden oltan ağırlaşır ve çeker bir bakarsın ki sekiz kollu canavar senin oltada...:D :D :D

    Şaka şaka... Tabi ki avlanma yöntemi bu değil ama benim avlarımda oltama çok gelir bu hayvan, genelde kışın... Galiba beni seviyor :D

    Konuya biraz renk katmak için eskilerden bir iki alıntı yapayım dedim:


    Geçen kış ki avdan. Yaklaşık 2,5-3 kg:
    [​IMG]

    [​IMG]

    Bu da 1 kg civarında:
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 29 Ekim 2006
  4. caylak

    caylak

    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    kamıs olta
    En İyi Avı:
    :=)
    hatırladım

    evet sizin o ahtapot maceranızı okumuştum. zaten bu konuyu açmamın nedeni de oydu. evet ya. şu testi metodu güzel. peki tek yol bumudur. tutup cidden ahtapot avlayan dostlar varmı aramızda.
     
  5. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    valla benim bildigim ahtapot zipkinla cikarilir en guzel. kayaliklarda dolanir durur, kocaman acilip kapanan bi cift goz ararsin. o iki gozu gordun mu, arasina zipkini sallarsin. sakin govdeden, kollardan falan vurmaya kalkma, gecen agustosta benim yaptigim gibi, yarim saat ugrasirsin cikarana kadar, ustune ustluk bi ton da murekkep yersin.
    bahsettigim ahtapot mgb'nin 3 kglikliginin ikiz kardesiydi sanirim. en azindan amcaogludur.
    bir baska ahtapot maceram da oltayla. aynen mgb nin dedigi gibi mercana atmistim oltayi, derinlik yaklasik 75m. bi agirlik ki inanilmaz. isaret parmagimin birinci ve ikinci bogumu arasindaki, yani tam misinayi tuttugum yerdeki misina kesigi 2 yil oldu, hala iyilesmedi.
    agir agir, sala ceke topladim misinayi, yuzeye dogru koca bir balik ve bir ahtapot ayni anda gelmekte. Balik, yavru camgoz kopekbaligi, yaklasik 50cm, agzinda igne bir yandan yukari geliyor, diger yandan ahtapotla savasiyor. Oltada geriye kalan 4 igne ahtapota saplanmis, o da kopekbaligini sarmaya calisiyor. Tam bir discovery channel goruntusu. tabii ki korktum, allahtan babam ve bir balikci arkadasimiz daha beraberdik, ben ahtapotu alirken onlar kopek baligini sandala cekmeden oldurduler. daha sonra ahtapot ve kopekbaliginin denizlerin en azili rakipleri oldugunu okudum muhtelif yerlerde. ne sans ki, ben canli canli sahit olmus, ustelik ikisini de yemistim:)
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Temmuz 2007
  6. yougotserved

    yougotserved

    Mesajlar:
    3
    ahtapot awlanışı

    ahtaptlar çok kurnaz hayvanlar nerde duruyorlarsa oranın şeklini ve rengini alıyorlar ben yazın zıpkınla daldığımda 50 klio çıkarmışımdırr

    genellikle denzıde yuvaları var çoğunlukla yuvaların yanında denız kabuğu oluyorr...ahtapot herzaman yuvanın ağzından bakıyorr ilk zıpkını attğımızda yakalaması kolaydırr sonra korkuyu anlıo yuvanın içine giriyorr..sonra zıpkınla yuvayı deşmenız lazımmmççkaya yerınden oynuyorsa kaldırın ben çok zıpkın eskittim yazın ama tatları bir başka tabi onların....salatası helee....ahtapot avlarkenn çok uyanık olunn ahtaotu göremezsenız bile gözlerı ele verırı onu hep oynar dikkatlı olun yeterrr
     
  7. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Ahtapotun amatör olarak avlanması

    Arkadaşlar ticari amaçla pek çok şekilde ahtapot avlamak mümkün. Tesadüfen oltalara sık sık geldiği olur. Sudan kaldırmadan, yani oltadan sıyrılmasına müsade etmeden almak gerekir.
    Amatör balıkçılar için tavsiye edebileceğim yöntemlerden biri, örneğin mercana,karagöze olta atarken daima bir tane de iri bir balıkla yemlenmiş 0.60 tan kalın bir oltanın denize bırakılmasıdır. Yengeçler ve küçük balıkların o sardalya, istavrit, yada yem olarak her ne balık kullandıysanız onu parçalamaması için bir kadın çorabı parçası içine koyup öylece kancaya takmanızdır.
    Kıbrıs olta yada sazanda kullanılan küspe oltası gibi bir kaç kanca bulunan oltalar daha verimli olur. Bu oltalara bazen inanamayacağınız balıklar da gelir. En sık gelen vatoz ve köpek balığıdır.
     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2006
  8. pride75

    pride75 Onur Aydoğan

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    x
    En İyi Avı:
    ...
    Yeni Gördüğümi Bir Yöntem

    Geçen haftya Bodrum'da gördüm bu yöntemi.

    Ahtapot beyaz renge dayanamıyormuş..Beyaz'a aşık dediler.

    Akşaml olunca isklele kenarlarına yaklaşıyor çok dikkatli bakmak gerekiyor. Taşın ve kayanın rengini ve şeklini alıyor. Benim gördüğüm çok ilginç bir olta idi:) 8 iğneli (3lü iğne ama büyük olanlardan) bunların yanına ise çapari gibi bağlanmış beyaz plastikten kesilmiş balık şekli. O kadar amatörce kesilmişki balığa benziyor ama bir çocuğun elişi hazırlmaış gibi şeklinde. Ahtapotu görünce tam yanına atıyorlar ve 2-3 dakika içerisinde en fazla Ahtapot bunlara yapışıyor ve bırakmıyor. Ya iğnelere takılıyor yada kendiliğinden plastiklere yapışıyor. Hemen çektiler ve yaklaşık olarak 2 kg gibi birşey idi..

    Dikkatli gözlere sahip olmak gerek:)
     
  9. bayrakçı

    bayrakçı

    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    ANTALYA
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3 kg barbun
    açıktan ahtapot tamamen şans işi bence...
     
  10. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Çok ta şans sayılmaz. FAD (balık cezbetme cihazları) kullanılarak rahatlıkla günde bir kaç tane ahtapot yakalanabilir. Onur arkadaşımız buna temas etmiş. FAD olarak genellikle beyaza boyanmış sac, plastik vs. den yapılmış balık biçiminde bir iki karış uzunluğunda parçalar kullanılıyor. Ayvalıkta bazı arkadaşlar bu yolla çok verimli av yapıyor.

     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2006
  11. Çağatay

    Çağatay

    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    Merhabalar, bu ilk mesajım.
    Tekneden ahtapot avı için kullanılan sisteme, balıkçılar palagula adını vermekteler. Kesin bir standartı yoktur, ama düzenekler genelde birbirinin benzeri olup ahtapot'un dikkatini çekmek için tasarlanmışlardır. Öncelikle ahtapot'un ağırlık ve çekme kuvvetinden dolayı misinalar kalın seçilmeli. (0,60 gibi ve üstü) Düzenekte bedenin en altına avlak yerdeki akıntı durumuna göre ağırca bir kurşun takılmalı (minimum 150 gr. ve üstü) daha sonra kurşundan 25-30 cm yukarıya ilk köstek bağlanmalı ve fırdöndüye kadar yaklaşık 15-20 cm. arayla 4 ila 6 köstek bağlanıp, beden orta boy ve üstü bir fırdöndüyle bitirilmeli. Şimdi kösteklere gelelim. Kösteklerin fazla uzun olmaması gerekiyor. 10 cm lik köstek boyu yeterli olur kanaatindeyim. Kösteğin ucuna tercihan parlak beyaz renk sert plastikten (ya da parlayan kesilebilir incelikte metal parçaları) balık şeklinde ve yavru balık ebatında kesilmiş (aslında şekil çok da önemli değil ama neyse) bir parçayı delik açarak bağlıyoruz. Bu iş için mümkün olduğu kadar beyaz renk ya da parıl parıl parlayan materyal kullanılırsa iyi olur. Baskılı tarafı beyaz olan CD ler bence en uygun olanı. (bir tarafı ayna gibi parlar diğer tarafıda beyazdır dikkat çeker). Bu parçanın da arka kısmına da delik açıp, 3 lü iğneleri (yapay balıklarda kullanılan) olağanca kısa misina (en fazla 3-4cm ya da bu 3'lü iğnelerin halkaları ile) ile bağlıyoruz. Yani bir nevi lure (yapay balık imal ediyoruz) Ahtapot takımı hazır.

    Yalnız bu takımla avlanma ayrı bir olay. Teknemi demirleyeyim, ahtapot gelsin derseniz çabanız biraz nafile olur ve şansınız azalır. Ahtapotun yuva yapma olasılığı yüksek olan kayalık ve taşlık bölgelere yakın mesafede (kayalık ada çevreleri vs..) teknenizi önce akıntı yönünde sürüp, demir atmadan tekneyi akıntıya bırakacaksınız. Tekne gezerken takımı, kurşunu dibe temas edip kalkacak şekilde hafif hafif aşağı yukarı hareletlendirecekseniz. Meraklı ahtapot takıma sarıldı mı hemen tasmalayıp iğnelerin etine iyice geçmesini sağlayın ve boşluk vermeden çekin, onun herhangi bir taşa kayaya sarılmasına izin vermeyin yoksa işiniz çok zorlaşır, hatta takım kopar ahtapotu alamayabilirsiniz.
    Tekneye alırken de kolunuzla oltayı açıktan alıp içeri çekin, yoksa tekneye bir yapıştı mı işiniz iş demektir.

    Bundan sonrası şansınıza kalmış.Rastgele.

    Benim bildiğim yöntem bu, umarım faydalı olur.:)
     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2006
  12. bmutlu

    bmutlu

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    679
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    asso,yozuri.prencess,rapala
    En İyi Avı:
    ILDIR 4 kg baracuda
    balık malzemesi satan yerlerde ahtapot sırtıları var onlardan alın mevsimide geliyor 1 lik oltaya baglayıp tekneyi akıntıya bırakıyorsunuz gunde 6-7 parca 3-4 kiloluk geliyor ama biraz daha havaların soguması lasım birazda oltayı bırakıp onla ugrasmak :) ama dediginiz gibi salatası zeytin yağ ve limonla gusel olur konuyu hiç acmasydık canım istedi valla :rolleyes:
     
  13. noche35½

    noche35½

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    169
    Şehir:
    Karşıyaka/İZMİR
    Favori Kamış:
    Olta
    Çağatay arkadaşın söylediği tekniğe bende şahit oldum.Parlak malzeme olarakta ayna gibi parlaklıkta kromnikel plakalar kullanmışlardı.Ayrıca şu sıralar sezonu başladığı için balık malzemesi satan yerlerde de hazırını bulabilirsiniz.
     
  14. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    bu paril paril parlayan krom nikel parcalar, cd ya da sert beyaz plastikten yalanci yemler vb. yerine bildigimiz 2-3 nolu kasiklari kullansak olmaz mi?
    tabii kendi urettigin bi seyle balik tutmak keyiflidir ama hazirda varken kullanmakta da bi sakinca yok bence.
    kimse kasik yazmayinca merak ettim, kullanmamak icin bi sebep var midir, kasik kullanmanin bi sakincasi var midir diye, ama mantiken en uygun seylerden biri kasik gibi geliyor. yanlis mi dusunuyorum?
     
  15. OxDaTiTy

    OxDaTiTy Burç

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    517
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    Valla bugün sahilden benim el oltasına bi tane geldi... çektim yanıma kadar zorlanmadan... ama kayalıkların üzerinde olduğumdan son 50 Cm kaldığında ahtapotun benimle buluşmasına ayaklarından birini bir kaya parçasına değirebildi ve kaçtı... oysaki ben sudan çoktan çıkarmıştım sadece kenara götürmeye çalışıyordum... sağlık olsun... Yem tavuk göğsü idi...
     
  16. yiv

    yiv Kivanc Bekar

    Mesajlar:
    289
    Şehir:
    Izmir
    Favori Kamış:
    Olta, zipkin
    En İyi Avı:
    Turna 5,15kg
    Duran tekneden ahtapot nasıl yakalanır?

    Foçadan tekneyle balığa çıkıyoruz ama tekne kiralık olduğu için sırtı yapar gibi gezme şansımız yok, biyere çapa atıp sarkıtma olta atıyoruz.Oltaya sık sık ufak ahtapot asılıyor, çeksek bile suya geri atıyoruz.Altımızda mutlaka iri ahtapot da vardır ama nasıl yakalanır bilmiyorum.Duran tekneden iri ahtapot yakalama konusunda bilgisi olan var mı acaba?Bu şekilde işe yarayan bir ahtapot oltası var mı?
     
  17. yiv

    yiv Kivanc Bekar

    Mesajlar:
    289
    Şehir:
    Izmir
    Favori Kamış:
    Olta, zipkin
    En İyi Avı:
    Turna 5,15kg
    Foçada balıkçılardan duyduğum özel takımlarla yavaş giden tekneden dipten çekerek epey yakalıyorlarmış, balıkçılar söylüyor duran tekneden şansın az hareket halinde olman lazım diye.Hatta bugün bir dükkanda özel ahtapot takımı gördüm 15 ytl ye satıyorlardı, satıcıya sordum nasıl çalışıyor bu diye tekneyle yavaş yavaş giderken arkadan dipten çekicen dedi, o yüzden almadım.Bana duran tekneden ahtapot avlayan bişeyler lazım.Aklımda 1-2 plan var bi ara deneyeceğim tutarsa yazarım buraya.Başka fikri olan da varsa yazarsa sevinirim.
     
  18. Zeybeğin asıl adı

    Zeybeğin asıl adı

    Mesajlar:
    162
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çekerken 3-4 kiloluk çipura sandığım vatoz :)
    Kıvanç aynalı bir sarkıtma oltası var tekne için ama yanlış bilmiyorsam ahtapot oltası bulundurmak ve özellikle ahtapot avlamak yasak amatör balıkçı teknesinde. Tekrar yineliyorum yanlış biliyor olabilirm.
     
  19. serkanica

    serkanica SERKAN

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    106
    Şehir:
    ÇEŞME-ILDIR
    Favori Kamış:
    Shimano Catana 30-50 Libre
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000RB, 4000FB, Okuma Cedros 65
    En İyi Avı:
    Sinarit 4.5 kg
    ahtapot

    kardeşim senin sorun 'ben hanos yakalamak istemiyorum sadece çipura yakalamak istiyorum' gibi bişey olmuş bunun çaresi yok şansına kalmış...
     
  20. Rastafarian

    Rastafarian

    Mesajlar:
    40
    Şehir:
    Marmaris
    Favori Kamış:
    Zıpkın,RoketAtar:)
    En İyi Avı:
    Akya - 9,5
    Ahtapot ilk 20 lik misinayla balık avlarken oltama sarmıştı tabi çeksem kopacak incecik misina sonra çarpmayla aldım ahtapotu.Yaşadığım yerdede bir adam parayı ahtapot satarak kırdı merak ettim nasıl buluo die izledim herifi gece kıyıları dolaşıyor bulduğunda sarkıtıyor çarpmayı alıyor nevaleyi,birde sabah 5 ile 6 arası gezinior gene aynı olay...Bende eksik kalmadım o adamdan önce kalkıp gezmeye başladım gerçi havalar tam soğumadı ama olsun:D Çarpmanın 10 cm üstüne beyaz bir plastik bağlandığında ahtapot o plastiği sarıyor ani bir çekmeyle takıon kancayı tamamdır...
    Tek Bildiğim çarpma Ve Zıpkınla Kolay Avlanıldığı okadar;)