Balık Avında Kullanılan Yemler ve Özellikleri

Sportif balıkçının oltasında kullanacağı yemi iyi seçmesi gerektiği gibi, yemin tazeliği ve hangi balık için kullanılacağı da önemli etkenlerden biridir. Doğal yemlerin, balık avında her zaman en çok verim alınan yemler olduğu, bilinen bir gerçektir. Bu anlamda, doğal yemleri iki kategoriye ayırabiliriz.

Bunlar; denizde balık avcılığında kullanılan yemler ve tatlısu balık avcılığında kullanılan yemlerdir. Aşağıda sıralanan yemler, ülkemizde bulunması kolay ve balık avında en çok verim alınan yemlerdir. Bu sayfada, hem olta balıkçılığında kullanılan yemleri tanıyacağız, hem de uygulamalı şekilde, oltaya nasıl takıldıklarını öğreneceğiz. Sitemizdeki bu bölümün hazırlanmasında, uygulamalı fotoğraflarıyla katkıda bulunan sevgili Hakan ÖZCAN'a teşekkür ederiz.

boru kurdu

Boru Kurdu

Dışı kumla kaplı, uzun ve içi yuvarlak bir boru içinde kendini korur. Bu yüzden boru kurdu diye adlandırılır. Diğer balık yemlerine nazaran daha yumuşak ve dayanıksızdır. Avda kullanılacak boru kurdu'nun taze ve canlı olması çok önemlidir. Ölü yada sıcakta beklemiş boru kurdu yumuşar ve iğneye takılması zorlaşır, tabiki ölü boru kurdu'da avın verimsiz geçmesine neden olur.

Sülünes

Sülünes

Denizde kumun içinde gömülü olarak yaşarlar, genel olarak dip balıklarının sevdiği bir yemdir. Midye ile avlanan bir çok balık türü, bu yemlede avlanabilmektedir. Eti yumuşaktır, bu sebeple ufak balıklar tarafından kolayca iğneden alınır. Kolayca bulunabilen bir yem olduğundan dolayı bir çoğumuz tarafından tercih edilir.

Kaya Kurdu

Kaya Kurdu

Kaya kurtları, çamurluk, balçık alanlarda ve deniz kenarındaki kaya altlarında yaşamını sürdürür. Anatomileri toprak solucanlarınınki ile aynıdır. Toprak solucanlarından farklı olarak, baş kısımlarında iki adet kıskaç vardır, ancak bu kıskaçlar zararsızdır. Oldukça kıvrak olan bu kurtlar, suya atıldıklarında da kıvrak olduklarından dolayı, balığı cezbeden ve hemen her balık için işe yarayan, favori bir yemdir.

Mamun

Mamun

Denizde, 1 metre derinliği geçmeyen yerlerde yaşarlar, boyları genellikle 5-6cm geçmez. Kuma gömülü olarak yaşamlarını sürdürürler, sığlıklarda yaşayanlar kumun üstüne çıkmasıyla beraber kepçe yardımıyla toplanırlar. Ne kadar karides ve teke'ye benzesede, aynı türden değillerdir. Mamun teke'ye göre daha dayanıklı ve iri olduğundan tercih sebebidir. Çipura ve mercan avında yayın olarak kullanılır. Balık avında kullanılacak Mamun'un canlı olması önemlidir.

Midye

Midye

Kabuklu yumuşakça olarak adlandırılan, Mytilus galloprovincialis familyasından çiftçenetli canlılardandır. Kabuk rengi, siyah-kahve-bordo tonlarında olabilir. Yöresel olarak kıllı midye veya kara midye olarak adlandırılırlar.

Yengeç

Yengeç

Sahillerde, taşların ve kayaların altında sıkça görülürler. Elle kolayca yakalanabildiği gibi kepçe'de yengeç toplamada kullanılabilir. Yengeç'in canlı olarak kullanılması hususu çok önemlidir, ölü yengeç'e balık vurmayacağı gibi avda bir okadar verimsiz geçer. Çipura ve aynı familyadan olan sargos gibi balıkların başlıca yemidir.

Madya Madya

Yapısal olarak sert bir yemdir, bu nedenle iri balıkların avında yayın olarak kullanılır. Madya'nın eti sert olduğundan iğneden kolay alınamaz, böylece avda küçük balıklarında oltaya yakalanması zor kılar. Sert kabuğu taş yardımıyla kırılarak etli kısmı ayıklanır, bıçak yardımıyla kesilerek iğneye takılır.

Kalamar Kalamar

Eti serttir, yem olarak iğneye kolayca takılabilecek on adet ayağı vardır. Eti parça parça kesilip iğneye takılır. Kalamarında eti sert olduğundan ufak balıkların iğneden alamayacağı bir yemdir.