Kuzu (sarı kuyruk) avı teknikleri ve olta düzenekleri

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında N@mık tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. N@mık

    N@mık

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.240
    Şehir:
    Batı Akdeniz
    Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    Halk Arasında Kuzu Olarak Tabir Edilen Balıklar...


    Lichia Amia / Akya / Yöresel İsimleri ; Kuzu, Çıplak
    [​IMG]

    Seriola Dumurilii / Sarıkuyruk / Yöresel İsimleri ; Kuzu, Çıplak, Avcı
    [​IMG]

    Trachinotus Glaucustc / Yaladerma / Yöresel İsimleri ; Kuzu, Çıplak, Yeldirme, Çatal Kuyruk
    [​IMG]


    Üstdeki SARIKUYRUK
    Alttaki AKYA
    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 28 Ocak 2020
  2. N@mık

    N@mık

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.240
    Şehir:
    Batı Akdeniz
    Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    [​IMG]

    Ege ve Akdeniz’de gözükmekte olup 80kg 190 cm ye kadar büyüyebilse de duyumlara göre Antalya’da en büyük sarıkuyruk kılıç parakatıyla yakalanmış olup 35 kg ve 135 cm dir.

    Avcılığı için önce sınıflandırmak gereklidir çünkü tüm balıklar gibi sarıkuyrukta büyüklüğüne göre yemlenme alışkanlıkları ve yaşam alanlarını değiştirmektedir.



    Yarım kiloya kadar olanlar:

    Mayıstan itibaren suların ısınmasıyla beraber kıyılar yaklaşan daha küçük balıkların peşinden kumsallara kadar sokulabilmekte ve büyük sürüler halinde dolaşmaktadır. Bilinen 3-4 köstekli dip oltalarına dahi yakalanabilmektedirler. Yem olarak diğer balıklara kullandığınız favori yemlerden biri tercih edilebilir. Ama genelde hareketli avlara ilgi duyduğundan bu takımlar atıldıktan sonra yavaş yavaş çekilip yeme hareket verilirse saldırma arzuları daha da depreşmektedir



    ~0,5-1 kg (~25-35cm) arası:

    Hazirandan itibaren genelde 30-35 cm lik Yazılı Orkinos Yavruları(Kan Palamutu) ve Lambuka ile beraber açıklarda sabah ve akşamüstü küçük boy sardalya, didekli, kolyoz sürüleriyle yemlenmektedir. Kan Palamutu ve Lambuka yüzeyden beslenmekteyken Sarıkuyruk daha derinde bulunmakta ve sırtıya gelmemektedir. Dibe salıp 1-2 mt yukarıda askıda kaldıktan sonra, silikon balık, ahtapot tarzı yemlerinizi kolyoz avındaki gibi yukarı çekip sonra aşağıya bırakarak yeme hareket kazandırırsanız bu hareket ilgisini çekecektir.

    Eğer kayalık ve aniden derinleşen bir kıyıda avlanıyorsanız yüzeyden 1 mt kadar aşağıdan gelecek bir at-çekle avlanabilir. Aynı şekilde sıryı ile de avcılığı mümkündür.

    Sabah ve akşam harici genelde duba altlarında veya altı kayalık olan bölgelerde bulabilirsiniz.



    ~1-2 kg (~35-50cm) arası:

    [​IMG]

    Artık gerçek yaşam alanları olan kayalık ve aniden derinleşen yerlere çekilmektedir. Balıklar büyüdükçe de artık sürüdeki üye sayıları azalmaya başlamıştır. Genelde canlı veya taze yemlere ilgi duymaktadırlar. Eğer kayalık ve derin yerlerse avlağımız küçük balıklarla ve tek iğneli bırakma takımlarla avı yapılabilmektedir. Şamandıralı takımlarda avlağın derinliğine göre orta suda askıda kalacak şekilde bırakacağınız yem ilgi çekecektir. Doğru yem oraya yemlenmeye geldiği yavru balıklardan bir tanesidir. Bu dönemde artık rapalaya da atlamaya başladığı dönemdir. Kayalık kıyılardan tekne ile sırtı da sonuç alabilirsiniz. Genelde 4,5-7,5 cm rapalalardan sonuç alabilirsiniz. Ama bu rapalalardaki orijinal iğneler biraz küçük olacaktır. Avınızın ağız yapısına göre bu iğneleri bir büyükleriyle değiştirmenizde fayda vardır. Elde sırtı çekerken mutlak eldiven kullanın veya misinanın kesebileceği parmaklarınıza bant sarın zira bu dönemde artık balık hırçınlaşmaya başlamıştır. Gene elde tutulacaksa sırtı takımınızı 0,50mm, fırdöndü rapala arasında ise 5-6 mt daha ince daha dayanıklı ve hatta FC misina kullanmanızda fayda vardır. Rapalanız yüzeyden değil mutlaka 1-2 mt derinden gelmelidir. Bunu ya fırdöndüden önce kullanacağınız kurşunla ya da dalan rapala türleriyle ayarlayabilirsiniz.



    ~2-8 kg(~50-90cm) arası:

    [​IMG]

    Kasım başında bu boylara rastlamanız büyük oranla daha mümkünkür.Kuzu ağız yapısı büyük bir balık olduğundan bu boylar da sübye en iyi seçimdir. Hele ekim sonu kasım başı gibi mevsim dönüşlerinde palamutun artık iyice büyüdüğü ve sübyenin az ve makbül olduğu dönemlerde sübye en verimli yem olacaktır.

    Ama son avımızdaki kuzunun midesinden jumbo karideslerin de çıkması, balığın menüsün çok daha zengin olmasının yanında, daha derin sulara da indiğinin ispatıdır.



    +8 kg ( ~+ 90 cm):

    Sarıkuyruğun kendi karakterine büründüğü dönemdir. Kıyılardan daha derin daha sakin bölgelere çekilirler. Genelde 20-60 mt derinliklerde su altında birden derinleşen vadilerin orta derinliğindeki yamaçlarda, su altı kanyonlarında 10-15 bireyli sürüler halinde dolaşırlar.Yaz başı ve yaz sonu dönemlerde havaların değişim içinde olduğu zamanlarda, avı daha verimlidir. Artık büyümüş olan sardalya, kan palamutu ve zargana sürülerinin peşinden gelip çoğalmaya başlamıştır. Bu dönemde yemlik olarak yakalanabilecek 30-35 cm lik kan palamutları veya zargana ile avlanabilmektedir, palamutta bir arkada birde ortada toplam 2 kanca ile ve zarganada ise boyu uzun olması sebebiyle biraz daha küçük biraz daha sağlam ve 3-4 iğneli takımla ile avlanabilir. Ekim kasım aylarında ise bollaşan ve bu dönemde acısı giden sübye ve kalamarla beslenir ki asıl yemi de budur. Kancayı sübyenin içine yerleştirirseniz ve çekim ağırlığını sağlamak için küçük bir hırsız iğneyi de tam merkeze takıp buradan çekilmesini sağlarsanız yeminiz düzgün yüzecektir. Balık yemlerde ise gene oltanıza küçük bir daha hırsız iğne ekleyip tam yemin ağzına gelecek şekilse 2 dudağından geçirirseniz sırtıda ağzının açık kalıp yüzüşünün bozulmasına engel olursunuz

    Avlağı bulup kayalıkların, kanyonların arasında orta suda yemi rölanti hızıyla gezdirmekse işin an can alıcı noktasıdır zira olta devamlı kayalara takılacaktır. Balık vurduğunda çok hırçın bir vuruş alacaksınız ve elinizde misina varsa mutlak eliniz kesilecektir. Mücadele sırasında elinizden oltanızın alınacağını unutmamakta fayda vardır. Bu nedenlede oltanızı bir bidona sarın, elinizden kaçabilecek olta bidonun dalıp çıkmasıyla balığın yorulmasını sağlayacaktır. Bidona 30-40 mt 2-3 mm çamaşır ipi sarın ki sırtıyı bu ipten tutarak çekerseniz balık vurduğunda eliniz kesiklerden koruyabilesiniz. Bu boydaki ve hırçın bir balığın avında asla avınızı hafife alıp parmaklarınıza ip veya misina sarmayın ki alacağınız ilk vuruş karşınızda kopma derecesinde bir yaralanma yaşamayasınız. İlk vuruşu aldıktan sonra sizinde kösteklemeniz gerekir ki yemi parçalasa da yutmaz. Ağında yemle oradan 3-5 mt uzaklaşıp yutacaktır. Çekerken aralık vermeden ve mücadeleyi bırakmadan çekin, yüzeye geldiğinde ise tek eliniz yukarıda oltayı gergin tutup diğer elinizle solungaçlarından yakalayarak tekneye alabilirsiniz.

    Büyük balığın kepçesiz tekneye alınması
    [​IMG]




    Olta takımı kısacası şöyledir:


    [​IMG]
    Kurşun ağırlıkları ve sayıları akıntıya ve derinliğe göre artırılıp azaltılabilir.

    [​IMG]


    Yemlik zargana için uygulmalar.
    [​IMG]

     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Aralık 2007
  3. N@mık

    N@mık

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.240
    Şehir:
    Batı Akdeniz
    Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    Suni yemle avcılığı:

    Yemi oltaya takarken kancayı balığın ağzından geçirip, solungaç arkasından çıkarıp tekrar baş arkası ve kuyruk yakınından etine saplanır. Balığın arkadan dalacağı düşünülüp kanca uçlarının yönü buna göre ayarlanır. Ama balığın ve yemin büyüklük oranına göre balık yeme ön taraftan yani kafadan da dalabilir.

    Yemlik palamut için uygulamalar
    [​IMG]








    Misinanın gizlenmesi:

    Yemi tam tersi yönünden takarak misinanın görünmesini ve yemin daha uzun süre dayanmasını da sağlayabilirseniz. Oltanız daha avcı olacaktır. Bunun için bildiğimiz şırınga inlerinin büyüklerine benzeyen bir aparat vardır. Bunu balığın gövdesinden saplayıp ağzından çıkartırsınız ve içinden kösteği geçirerek misina ve kancayı saklarsınız. Gerçi kullanacağınız köstek kalın olacağından bu avda bu işlemi bu aparat olmadan da yapabilirsiniz

    Yemlik balığa içten kanca bağlama aparatı
    [​IMG]

    Bu aparatla yapılmış yemlik uygulamaları
    [​IMG]



    Daha büyük avlar +25kg ( +130cm) daha büyük yem ve daha fazla kanca uygulayabilirsiniz
    [​IMG]


    Yemlik Sübye Uygulaması

    Tıkla Seyret
    http://www.youtube.com/watch?v=N_hLo3qG5KI




    Aparatla Yemlik Palamut Uygulaması

    Tıkla Seyret
    http://www.youtube.com/watch?v=IH9SGzPzAII



    Kuzu için yapılmış şamandıralı bir bırakma (İğne biraz küçük gerçi)
    [​IMG]






    Ağız Yapısı



    [​IMG]
    Kuzunun dişleri akya (Lichia amia) kadar keskin değildir misinayı gelende kopartamaz 1,5 veya 2 mm miisina kullanılmasının sebebi mücadele de ellerin kesilmemesi içindir. Ağzız yapısı büyük olduğu için +4 kg avlarda büyük kanca kullanılmasında fayda vardır.


    [​IMG]



    Suni yemle avcılığı:
    Gene 10-15 kg civarı avlarda suni yemli sırtılar da kullanabilecek rapalaların balığın yem tercihi nedeniyle büyük olması(+15cm) ve özellikle iğnelerinin yeteri kadar basınca dayanıklı olması gerekmektedir. Bununla birlikte iğnelerin suni yeme bağlandığı halkalarında çeketrlerinin güçlü olmasına mutlak ve mutlak dikkat etmelidir. Fakat bu boydaki kuzular genellikle taze yem tercih ettikleri için suni yem ancak palamutun fazla büyüdüğü ve zargana gibi sürülerin çekilip henüz sübye ve kalamarın başlamadığı ara dönemlerde tercih edilmesinde fayda vardır...

    Bu boydaki kuzular için kullanılabilecek bir kaç suni yem
    [​IMG]

     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Aralık 2007
  4. N@mık

    N@mık

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.240
    Şehir:
    Batı Akdeniz
    Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    Sonuç:

    Yanılgılar:
    4,5-6-9 cm gibi rapalalarla bu avların yapıldığı söylemlere pek itibar etmeyin.Ya mucizeye yakın bir tesadüf yada maksatlı söylemlerdir.Zira aşağıda 6 cm lik bir rapala, orijinal iğnesi ve 15,5 kg lık bir kuzunun ağzına orantısı gayet net ve hiçbir açıklamaya gerek kalmayacak şekilde gözükmektedir.

    6 cm rapala ve 15,5 kg lık bir kuzu
    [​IMG]




    Bazılarınız peşinden çok koşacak, bazılarınızsa daha ilk deneyiminizde avlayacaktır. Ama her ne olursa olsun o size hiç unutmayacağınız bir anı yaşatmayı başaracaktır.

    Şimdi sıra sizde efsanevi bir ava ne dersiniz..?


    Kuzu Avı Videoları














    ı
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Aralık 2007
  5. Bu mesaj N@mığın yeni düzenlemesine cavap yazmak için ayrılmıştır:D :D :D :D :D
     
  6. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Namık Abi,

    Acaba hiç kıyıdan bu avı denedin mi? Eğer öyleyse sırtı,sürütme dışında bir teknik,yöntem söylebilir misin?

    Ben Mersin-Antalya arasında kalan bölgelerde kıyıdan akya yakaladığım zamnlarda genelde sübye,tek büyük iğne ile almıştım.Acaba önerebileceğin başka yöntemler ya da bu yöntemle ilgili başka husus var mı?
     
  7. bu mesajı ben yazdım ama düzelt ikonum çıkmıyor ve silemiyorum:confused:
     
  8. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Abi iyiyim teşekkür ederim.Msn adresım değişti zorunluluktan,Yenisi profilimde var bu arada.

    Eğer yüzey parakatına gelmiş ise,kıyıdan( avlanmayı düşündğüm yer yine silifkede kıyıdan ama yarımadalrın ucunda çok derin yerler) şamandıralı bir takım ile sübye bırakılabilir o zaman...??
     
  9. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    ufuk kuzu bırakmasında sübyenin yere değmemesi gerekir. hatta kafası yukarı gelecek şekilde durması için içindeki kemiği çıkarıp oraya strafor yerleştirmen ve iğneleri sırtıdakinin tersi yönünde takman gerekir
    rastgele
     
  10. HARLEY

    HARLEY SONER YÜCELER

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    Muğla-Fethiye
    Merhaba
    Ben yeni üyeyim herkese selamlar saygılar.
    Sizlere bir sorum olacak.Fethiyede akya yada sarıkuyruk avlamak için pilkır adında (demir çubuk yada renkli sahte balık) aldım.Bu aldığım aparatla avlanmam mümkünmüdür.Teşekkürler.
     
  11. acquis_communautaire

    acquis_communautaire

    Mesajlar:
    54
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Ne kilosu yahu, gram :)
    Merhabalar Namık Bey,

    Guzel paylasimlarinizi ozenerek, ogrenerek ve masallahi esirgemeyerek takip ediyoruz :)

    Bir sorum olacak. Siz sanirim daha cok cansiz subye, palamut veya zargana ile avlaniyorsunuz. Bunlarin nasil kancalandigini da gostermissiniz. Ancak bunlari tekneden cekerken suda yuzuslerinde anomali olmuyor mu? Sonucta rapala tarzi sahteler cekilirken suda guzel yuzebilecek yapida imal ediliyor, canli yemlerin ise zaten kendileri yuzuyor, oysa sagindan solundan kancalar cikan cansiz bir palamutun sanki yalpa yalpa, done done ilerleyecegini dusunuyor insan. Bu konuda gorusunuz nedir?

    Saygilar,
    Utku
     
  12. bülenttok

    bülenttok BÜLENT TOK

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    858
    Şehir:
    Kocaeli-İzmit
    Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    dostum harikasınız

    Ne desem bilmiyorum.Öncelikle teknik bilgiler için teşekkür ediyorum. Bizim buralarda işin bu boyutunu pek anlatmazlar. Takımı inceledim sadece gezer kurşunlrın numarasının değilde toplam ağırlıklarını her gurubu ayrı ayrı yazabilirmisiniz.

    Her yıl 19 mayısta gökçeadaya gidiyorum. Yanımızda teknede götürüyoruz. Sırtı için imkanlarımız gayet iyi.Sadece doğru takımı yapıp derinliği bulup hızı ayarlama konusunda acemiliğimiz var.
    Gezdiğimiz yerler kıyı kayalık ve sonrası dip kumluk. Genel derinlik15-25 metre arası Size soracağım nasıl bir yerde bu balığı aramak lazım. Genelde akya ve kuzu türü balığı su üstünde avlanırken görüyoruz. Bazen kıyıya kayanın dibine kadar geldiğini dahi gördük.
    Şimdilerde tüm hayalim bu balığı yakalamak.Palamut harici başka hangi balıkları yem yapabiliriz.Bizim gittiğimiz zamanda kolyoz ve uskumru oluyor.Pek palamut şansımız yok.Zarganada olmuyor incesi var oda çok küçük.
    Diğer balıklardan mercan,iri istavrit,kupes,melenur bolca oluyor.
    sahte yem her türlüsü mevcut.kalamar,sübye ve uskumru acaba iş yaparmı.

    Yazarsanız çok memnun olurum.Keşke sizle balığa çıkıp yerinde izleme imkanım olsa büyük zevk olurdu.Sadece izlemek dahi öğrenme açısından müthiş olurdu. selamlar.
     
  13. bülenttok

    bülenttok BÜLENT TOK

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    858
    Şehir:
    Kocaeli-İzmit
    Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    Namık kardeş bir şey daha soracam misinayı bağlarken kullandığınız ( pense ile sıktığınız metal boru ) nerden temin ediyorsunuz bir adı varmı.
     
  14. yiv

    yiv Kivanc Bekar

    Mesajlar:
    289
    Şehir:
    Izmir
    Favori Kamış:
    Olta, zipkin
    En İyi Avı:
    Turna 5,15kg
    Namık bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..İlk mesajda fotoğrafı bulunan balığa misina geçirme aparatını nerede bulabiliriz acaba, İzmir'de birkaç yere sordum böyle bir aparat yok.?
     
  15. Tuna Hunter

    Tuna Hunter Deniz

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    Danimarka / Antalya
    En İyi Avı:
    Hannos
    Izin verirseniz ben bir cevap vermeye calisacagim..... :D

    http://www.meltontackle.com/catalog/Tournament_Cable_Ballyhoo_Rigging_Tools.html

    ABD'den gelme bir ürün.
    Fiyati gayet uygun ve inanilmaz kunlanisli.
    Büyük avda yaninizda en iyi aletlerden biri.
    Yemi zedelemeden misinanizi gecirip, kancayi en saglam sekilde sokabiliyorsunuz.
    Yanliz rölanti hizindan daha fazla seyir halindeyseniz, hem baligi aginizi baglamak icap ediyor, hemde baligin gözünden ince bir misinayi oltanin üst deliginden baglamak sart.... degilse tüm yemin yükü, kancada olup yemi parcaliyabilir....

    Saygilarimla.
     
  16. Orjinal ismi "splice" Fakat yöresel olarak çeşitli isimler takılmış olabilir:)

    Ölçüleri ise 12,16,18,20,22,24,32,44 olarak belirtilir..1mm çapa uygun olan 24 lük olandır:)
     
  17. Ölçüleri ise 12,16,18,20,22...olarak devam ediyor..1 lik misina için 22 lik ölçü uygun:)
     
  18. bülenttok

    bülenttok BÜLENT TOK

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    858
    Şehir:
    Kocaeli-İzmit
    Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    selam

    arkadaşlar bu ürünü nasıl temin edebilirim. Bana acilen lazım olan bir aparat.100-150 arası misine için lazım.palamutu yem olarak hazırlamak için. İlginizi bekliyorum.
     
  19. Bülent abi sanırın splice dan bahsediyorsun..

    Bu malzeme elektronik malzeme saytan yerlerde ve kart imali(baskıdevre ) yerlerde kullanılmakta..Fakat son dönemde ben balık malzemesi satan yerlerde ve özellikle Mantarlı lüfer oltası satan bazı bayilerde gördüm..Fakat bu malzemenin ana kullanım alanı elektrik ve elektronik devrelerde kablo birleştirmek için kullanılır..Ve üzerine izalosyon için shrincable tubing denilen ısıyla eriyerek izalasyon sağlayan bir malzeme ile kullanılır..fakat ayrı temini mümkündür..:)
     
  20. lava

    lava erdem

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    146
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kiloluk kalkani72 lüfer 3 kiloluk kırlangıç 80 li yıllar ne bereketliydi
    Namık bey

    Bilgiler ,teknikler ve ince detaylar imükemmel.
    Harika bir konu açmışsınız.Sizlerden sonra bu mesaja kadar yazanlar ve bilgilerini paylaşanlar ile sorularıyla havada kalmış bazı konuları da detaylandıran herkeze teşekkürler.

    2006 da adrasanda 3 gün bulunmak fırsatı doğdu.Aybars pansiyon da mustafa reisle ve oğlu aybarslada balığa cıkma onurunu yakaladım lakin kısır bir gün oldu avcılık açısından.

    Yoğun iş temposundan tatil ve hobilerimize genellikle yaz aylarında imkan bulduğumuzdan o bölgelere bu dönemlerde gelebiliyoruz.
    Merak ettiğim konuysa bu balığın avılığının (Kuzu) hangi dönemlerde ve aylarda olduğu. Ona göre tatil planında degişikler planlamaktayım.
    Umarım plan dahilinde sizinlede tanışma imkanı bulurum.

    Rastgele
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.