TURNA BALIĞI VE TURNA BALIĞI AVCILIĞI

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında sansar58 tarafından paylaşıldı.

?

Bu Bilgi Yardımcı Oldumu

  1. Evet

    oy sayısı 6
    60,0%
  2. Hayır

    oy sayısı 4
    40,0%
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. sansar58

    sansar58 Hasan

    Yaş:
    26
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Tatlı Su Turna
    TURNA BALIĞI VE TURNA BALIĞI AVCILIĞI:
    Denizlerin saldırgan huylu balıklarındandır. Gözünün kestiği her balığa saldırmaktan çekinmez. Yazın su yüzüne yakın, kışın daha orta sularda gezer. Küçük olanları da daha çok orta suları tercih ederler. Hava kararmasına yakın ve sabahın erken saatlerde su yüzüne daha yakın olurlar. Oldukça hızlı bir balıktır. Kovaladığı balık nadiren kurtulur. Çoğunlukla balıkla beslenirler. Kolyoz, zargana, mürekkep balığı, kalamar, ahtapot en popüler yemleridir.
    Birçok avlanma şekli vardır; bunlardan bir kaçını görelim:

    CANLI BIRAKMA OLTA İLE TURNA AVI:



    Canlı bırakmada 0.50 bedene 3 numara fırdöndü bağlanır. Fırdöndünün diğer ucuna iki kulaç boyunda 0.50 misina köstek olarak bağlanır. Köstek ucuna 1253A - 540H kalite 4/0 -6/0 arası seçilen iğne bağlanır. Fırdöndünün bedene bağlanan halkasına ise canlı balığı askıda tutabilecek büyüklükte şamandıra bağlanır. Bu şamandıra 1 İt. lik pet şişe olabilir.
    Bu takımla avlanma hafif akıntılı sulara salınıp gezdirerek yapılır.

    KIYIDAN YAPMA YEM İLE TURNA AVI:



    Kıyıdan makaralı kamışlarla atıp çekme usulü ile yapılan avlanma şeklidir. Dere ve nehirlerin denize döküldüğü yerlerde, kıyılara yakın girdaplı denizlerde kullanılır. Kıyıdan atabildiğimiz kadar uzağa atarak yavaş yavaş çekip atarak kullanılır.

    Kamış ve makara yardımıyla yapıldığı için fazla kalın misina kullanılmaz. 0.30 bedene 1/0 numara klipsli fırdöndü takılır. Fırdöndüye 80 cm. bir köstek ucuna sübye, kalamar, zargana,kefal, aterina, sardalya, kolyoz benzeri yapma plastik, yapma balık veya metal kaşık bağlanır. Plastik yem kullanılırsa köstek ucuna 2369 B 10 numara veya benzeri iğne bağlanmalıdır.

    SIRTI İLE TURNA AVI:



    Turnanın en zevkli ve popüler avlanma şekli sırtı ile yapılanıdır. Turnalar 160 cm kadar büyüyebildikleri için o bölgede bulunan balığın ortalama büyüklüğüne göre takım yapılır. Genelde sularımızda ortalama 3 - 5 kg. ağırlığında ve 60 cm ile 100 cm turnalar bulunduğundan biz de buna göre takım hazırlamalıyız.

    Bedende ve köstekte 0.50 misina kullanılır. Tabii misinalarımızın, her zamanki gibi iyi kalite ve zedelenmemiş olması gereklidir. Bu takımla, tecrübemiz arttıkça daha büyük balıklar çekmemiz mümkündür. 0.50 beden ucuna 2 numara klipsli ve kilitli fırdöndü, fırdöndünün diğer ucuna da 5 kulaç 0.50 köstek bağlanır. Köstek ucuna plastik yem takılacaksa 2369 B 10 numara veya benzeri iğne bağlanır. Takım tekneden 20 kulaç kadar salınır. Bu mesafeyi teknenin büyüklüğüne göre birkaç kulaç kısaltılıp uzatabiliriz.

    Kullanılan yapma yemler kıyıdan yapma yemlerle avlanılırken kullanılan aynı cins yemler kullanılır. Ancak plastik ve metal kaşık yerine 1 - 5 m. dalabilen metal ağızlı 7 - 11 cm. boyunda yapma balıklar kullanmak daha randımanlı olacaktır. Zargana tipi yapma balıkların boyları 20 cm. kadar olabilir.
    Turna sırtısında gerçek zargana da kullanılır.

    Levrekte olduğu gibi turnada da sürat önemlidir. Süratimiz 3 - 5 mil olmalıdır. Bu hızın tayinini pratik olarak şöyle yaparız: Levrek sırtısı çekerken hızımız yapma balığın titremeye başladığı hız demiştik. Bu hızda çekerken yapma balık kendiliğinden geliyormuş gibidir. Turnada ise sürat biraz daha arttırılarak yapma balığın elimizi zorlamaya başladığı hıza ulaşmalıdır. Bu hız avlanma hızımızın başlangıcı olur, kullandığımız takıma göre bu hız arttırılabilir. Usta balıkçılar bu hızı motorlarının sesinden, sudaki dalgalanmadan ve rüzgârdan bile tahmin edebilirler.
    Önemli olan başka bir hususta yapma balığın çekildiği su derinliğidir. Turna yeme sırttan atlıyorsa yem alttan, yeme alttan atlıyorsa yem turnanın gezdiği derinliğe göre üstten gidiyor demektir. Buna göre fırdöndü üstüne delikli kurşun ilave edilerek veya hız arttırılıp azaltılarak turnanın yeme kuyruktan saldırması sağlanır. Bu bize yemi turnanın gezinti derinliğinde dolaştırma imkânını verir.

    Turna avı sabah gün doğmadan bir saat evvel başlar, güneş doğana kadar devam eder. Akşam ise güneş battıktan sonra başlayıp hava kararana kadar sürer. Ancak Ayın olduğu gecelerde ay batana kadar avlanabiliriz. Gece kullanılan yemlerin daha parlak ve fosforlu olmasında fayda vardır.

    Turna yakalandığı zaman takıma yüklenir. Sonra birden takım üzerine doğru fişekler, bu anda takım boşalır ve balık kaçtı zannedersiniz. Bu tumanın iğneyi ağzından atma çabasıdır ve eğer bu boşluğu hemen almazsanız kurtulma olasılığı büyüktür. Bunun için diğer iri balıklar gibi balığı idare etmek yerine, boşluk vermeden, kontrollü bir şekilde takım hızla çekilerek kendi hızıyla ve gerekirse kepçe yardımıyla tekneye alınmalıdır. Her balığa yaptığımız gibi tekneye yaklaştığı andaki direnişine dikkat edip, çok zorlaması halinde yavaş yavaş kalama verip yorarak tekneye kepçe ile alınmalıdır.

    Turnanın yakalandığı bölge balık artıkları veya yakalanan balığın iç organları ile yemlenirse diğer turnaların da bölgeye toplanması veya o bölgeden ayrılmaması açısından faydalı olacaktır.

    Ankete Katılmanızı Rica Ederim Katılınki Size Yardım edip Edemedigimi Bileyim .
    ==Rastgele==
     
  2. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Abici merhaba.:)


    Anket açmak nereden icap etti sorabilir miyim?

    Bir de şeyi soracağım: Bu bilgiler bir yerden alıntı mı?

    Şeyi de soracağım: Diğer konuda çoklu iğneli/küspeli oltadan bahsetmişsin sazan için. Oldu olacak Tebliğ'deki içeriğini de anlatıversen bir zahmet.
     
  3. sansar58

    sansar58 Hasan

    Yaş:
    26
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Tatlı Su Turna
    Abicim Bana Abi Demene Gerek Yok Ben Senden Kat Kat Küçügüm Bu 1.
    2. si Anket Açmak Suçmu Öyle Merakımdan Açtım Yardımcı Oldummu diye Sizlere
    3^. Sü Sazan İçin Açtıgım Konunun Cevabını Oraya Yazın Bi Zahmet Bunu Turna İçin Açmışım Dimi ... !!!
     
  4. sansar58

    sansar58 Hasan

    Yaş:
    26
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Tatlı Su Turna
    Alıntı Degil Alıntı Olsa Alta Şu Siteden Alıntı Yazardım Dimi .
     
  5. Atilla Ö.

    Atilla Ö. Atilla

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    Karadeniz Ereğli
    En İyi Avı:
    Kırmızı Benekli Alabalık

    Maşallah kardeşim daha bu yaşta edindiğin bilgi ve tecrübe muhteşemmiş, bence mutlaka bir kitap falan yazmalısın.

    Öyle değilmi Nuri abi
     
  6. sansar58

    sansar58 Hasan

    Yaş:
    26
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Tatlı Su Turna
    Atilla Abicim Ama Dogru Degilmi Büyügüm Saygısızlık Yapmam Ama Kendimide Savunurum Her Zaman Kitap Yazmama Gerek Yok Benim. Okulumda Başarılı Olmak Benim İçin Önemli :)
     
  7. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Haklısın abici. (abi dememde bir sakınca yoktur inşallah, varsa söyle lütfen:eek: )

    Öncesinde şimdi yazdıklarını okuyalım, kitabını da sonra okuruz.:)
     
  8. sansar58

    sansar58 Hasan

    Yaş:
    26
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Tatlı Su Turna
    Kitap Yazarsam Okursunuz Abicim Size Orjinalinden Gönderirim Ben :)
     
  9. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    http://www.teknekolik.com/vi***opic.php?f=69&t=944 ,SİTESİ sizin bilgileri aylar önce alıntılamış,sizden izin almadıkları için çok ayıp etmişler,SANSAR BEY:( :( :(
     
  10. engincolak

    engincolak Engin COLAK

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    40
    Şehir:
    istanbul
    Adam gerçek sansar çıktı,bizde ergen olduk ama bu kadar değil.Bu siteyi uzun zamandır takip ediyorum ,genç arkadaşların sık sık yalana başvurduklarına şahit oldum.Neyse bu sosyologların işi biz balığımıza bakalım.
     
  11. LeventYasir

    LeventYasir Levent KOBAK

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    İstanbul / Balıkesir

    Yazdıklarına okuyunca yazıların editörün elinden geçtiği belli ama arkadaş ısrarla Yatsı okundu mu?? diye soruyor Mumun kaç vakit dayanabileceğini deniyor hihi :laughing:
     
  12. sansar58

    sansar58 Hasan

    Yaş:
    26
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Tatlı Su Turna
    Abilerim Ben Alıntı Yapmadım Bunlar Sdece Bildiklerim :confused:
     
  13. GencoGnc

    GencoGnc Genco

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    369
    Demek bir de alıntı yapsan neler yazacaksın kim bilir ???
     
  14. isottevfik

    isottevfik Tevfik

    Mesajlar:
    4.310
    Şehir:
    B U R S A
    Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Üzmeyin benim Hasan yeğenimi.:p :p

    Hele o Nuri ağabeyin yok mu? Herşeyi ben bilirim der de, kimsecikleri çekemez. :p :p Hele ki bir balık yakaladın mı çatır çatır yapar. Okur üfler ve etkisi taaa Erzurum'lardan İzmir'lere kadar gider. Ki, kimse balık tutamasın, hep kendisi tutsun diye.:p :p ( Şaka tabii ki Nuri kardeşim.)

    Zamanla her şey rayına oturacak, yanlışlar doğrulardan arınacaktır.

    Anketine '' EVET '' dedim. ( Bu kıyağımıda unutma.:p :p )
     
  15. stanlyy

    stanlyy Fatih BAŞAR

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    1.524
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Büyüklerimiz bile alttan aldılarsa, bize sadece GENÇLİK demek düşüyor... :)
     
  16. sansar58

    sansar58 Hasan

    Yaş:
    26
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Tatlı Su Turna
    Teşşekür Ederim Tevfik Abicim :)
     
  17. YEKTA

    YEKTA YEKTA

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    120
    Şehir:
    KOCAELİ
    En İyi Avı:
    2,5 kırlangıç
    20/07/2012


    aboutboat.org
     
  18. engincolak

    engincolak Engin COLAK

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    40
    Şehir:
    istanbul
    Bu genç kardeşimize yaptığı yanlış dan dolayı "aferin" diyelim ki; yalan söyleyerek ,gayri meşru yollardan fayda sağlamanın hazzını şimdiden yaşasın ,gelecekte örnek bir vatandan olsun.En büyük hastalık tepkisizliktir.

    Hasan, night fisher açtığın konuyu başka bir siteden kopyala/yapıştır yaptığını ispatladı,verdiği link sansürlendiği için sayfa açılmıyor ama google'a 1253A - 540H yazıp aratınca foyan ortaya çıkıyor.
    Yapman gereken ,aldatmaya çalıştığın forum üyelerinden özür dilemektir.
     
  19. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Tevfik bey,liman olmuş sansara.aferin yiğen demiş devam et sansarlığa,ilerde de çakal olursun.
     
  20. isottevfik

    isottevfik Tevfik

    Mesajlar:
    4.310
    Şehir:
    B U R S A
    Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Fatih kardeşim, siz beni, bende sizi tanımam. Belki karşılaşmışlığımız vardır ama, görüşmüşlüğümüz olmamıştır.

    Evet dedim. Verilen bilgiler, ( ama oradan, ama şuradan ) yararlı mı ? Ben yararlı gördüm o bilgileri.

    1 - Yaşamım boyunca herkese ve çevreme 7/24 liman olmuşumdur. Dolayısıyla hiç bir yerde ve fırtınalı havalarda açıkta kalma, liman bulamama gibi endişem olmamıştır; edindiğim dostluk ve güvenle.

    2 - Mesajımı algılayarak incelediğinizde, orada verilen mesaj oldukca açık ve nettir. '' Zamanla doğrular yanlışlardan arınır ''

    3 - Karşınızda ki kişi, henüz bluğ çağına yeni gelmiş, 13 yaşında bir genç hevesli. Bu tasvip görmeyen davranışıyla, sıfırcı hocalar misali, elimize sopayı alıp dövmekde var, yada, '' Bu gün tam hazırlanmamışsın, haftaya yine kaldırıp notunu o zaman vereceğim '' diyen eğitmenlerimiz gibi, bu genç hevesli kişiyi, yaptığının yanlışlığını kibar bir şekilde vurgulayarak kazanma çabası da var. Bu 2. şık, hayatımda benim için kazanımlarla doludur. Hepde bu yoldan, öğrendiklerimle gideceğim.

    Kaybetmek kolaydır, ama ya kazanmak, kazandırmak; mücadele gerektirmez mi ?

    Sevgilerimle.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.