Selam Arkadaşlar. Uzun süredir küspe yasak mı değil mi? Yemlemede küspe kullanılabilir mi? Aparatsız küspe yasak kapsamına girer mi gibi sorular zihnimi meşgul ediyordu. Forumdaki arkadaşların kimi aparatsız küspe serbesttir derken (bende buna dahildim), kimileri de her türlüsünün yasak olduğunu söylüyordu. Yaklaşık bir ay kadar önce bu soruyu ilgili mercilere sordum. Gelen cevap aşağıdadır. Benim buradan anladığım Her türlü küspe kullanmak hatta av mahallinde bile bulundurmak yasaktır.
Küspeli takımın yasaklanma gerekçesi neydi? Çok sayıda iğnelerle donatılmış küspe takozları avlaklarda bir şekilde kaldığında büyükbaş hayvanların kazaen bunları yemesi ve hayvanın bundan zarar görmesiydi. Sonuçta KKGM, çiftçilikten ekmek yiyen vatandaşını da bu şekilde korumuş olacaktı. Küspe de yasak.! Pekalaa iğne/kanca nerede? Yok... Yok ama , balığa gelmiş adamda muhakkak iğne vardır, ne olur ne olmaz şeytan dürter maazallah, avcı arkadaş kancayı küspeye geçirir. Al sana sonu gelmez telefat. Eee ne gereği var birader? İyisimi baştan yasakla küspeyi, yemleme yapacağı ne malum? Her türlü katliam göz göre göre yaşanırken dahi çağırıldığı halde avlaklara kontrole gelmeyen sorumlu yetkili, "o yasak-bu yasak" diyerek, balıkçısıyla çiftçisiyle bütün vatandaşını koruduğunun ve kolladığının rahatlığında mutludur. Akılalmaz işler işte böylesi durumlarda zincirleme yanlışlarla devam eder, gider gidebildiğince.
Eveet şimdi ne yapıyoruz? Ben Uzun zamandır insanlara çoklu iğneli küspeli takımların nasılda zararlı olduğunu anlatıyordum... Ben yanlış anlamışım demek ki... .
Değişen bir şey yok ki abicim. Daha doğrusu küspeli takım konusuna ilave bir yasak daha monte edilerek kestirip atılmış. Hatırlayalım, güya yasak gerekçesi şuydu; avlak bölgelerinde otlanan hayvanatın küspeli takımları yiyerek telef olması. Son kararla sırf küspe kullanımı da yasak kapsamına alınmış ve hatta avlakta bulundurulması da suç sayılıyor böylece. Sebebi, nasılı bize karanlık olmakla birlikte KKGM böyle buyurmuş. Bizler de bu karara uymak durumundayız. Ta ki yeni bir düzenlemeye kadar. Ha o nasıl olur dersen, valla billa nasıl olacağı konusunda en ufak bir fikrim yok. İğneli küspeye yasak koymanın yetmediğine hükmedip bir de iğnesiz küspeye de yasak diyiveren bir kurumun yarın ne yapacağını kestirebilen biri varsa lütfen hepimizi aydınlatsın.
KKGM kendince acaaaayip SAÇMA bir yorumda bulunmuş. Bunların mantığına göre, tarlasını gübrelemek için gübre bulundurunanın evinde şeker de olması halinde (hele bir de piknik tüpü filan da varsa) teröristlikten ceza alması gerekecek. Tebliğde olan madde teknik olarak yetersizken bir de üzerine KKGM nin adam asan yorumu TÜY dikmiş... Hiç tasvip etmediğim halde, 3 iğne ile kullanılırsa klasik küspeli takım dahi ilgili maddeye göre yasak değildir. Çok sayıda iğne ile donatılmış posa... Ne demek şimdi çok sayıda? kime göre neye göre çok... Zırvalamışlar iyice... Bu gün Karfur da çinekop diye yaprak satıyorlardı... KKGM amatör balık avcılığını da yasaklasın daha iyi yönetir bu İŞleri...
teşekkürler mustafa kardeşim.. ama yinede küspe yasağı biraz garip bir uygulama bencede.. küspeli olta yasak, yay serbest. yaya 6 iğne bağlayınca tehlike yok, (3 ten fazlası yasak ama pek uyan da yok), iğnesiz küspe yasak. garip..
Küspe bedenine bağlanmış birden fazla iğneli küspeli aparatın yasaklanmasına aklım yatarda.Yemleme amaçlı dahi olsa avlak yerinde bulundurulmasıda yasak diye cevaplıyan yetkilinin kendi tebliğinden bihaber olduğu muhakkak.(YOKSA ŞU TEBLİĞİN ŞU MADDESİ GEREĞİ diye açıklama yapmalıydı) İlgili kurum önce av bayiilerinde küspenin küspeli oltanın ve çok iğneli yay düzeneğini satışını ve bulundurulmasını yasaklasın sonra biz ona seve seve uyarız. Aşağıda şimdi çizdiğim ve benim özellikle altınkaya barajında kullandığım şu düzeneğin 3 lü çapari sisteminden daha zararli ne fazlalığı var.kaldıki avlak zemini kayalık veya çalılık olunca sadece tek iğne kullanıyorum. inanın tırıvırıda olduğu gibi yine bu yasaklar havada kalacak.
Eski bir Eğitim Bakanının; "Şu okullar olmasa ne güzel yönetirdim marifi" sözünü hatırladım bir an için. Yassak kardeşim... Oh ne âlâ memleket. Çalışmak, çözüm üretmek yerine yasaklamanın kolaylığına sığınan yöneticilerimiz olduğu müddetçe daha çok klavye eskitiriz...
Ustalarım valla ne diyeceğimi şaşırdım tamam küspeli olta takımını kullanmayı yasakladılar haklılar güzelde oldu ama küspe neden yasaklanır ki ? göle bir zararı mı var? varsa ne açıklansın ? böyle ona yasak buna yasak böyle yürümez bu devran yakında mısır solucanda yasaklanır tam olur biraz düşünsünler avlağa gittiğinde küspe ile yemleme yapıyosun bundan yüzlerce, binlerce, hatta milyonlarca balık, diğer canlılar haliyle faydalanıyor insanlar nasıl sadece su ile yaşayamaz besinede ihtiyaçları varsa balıklarda böyledir bu hayvanlar sadece ot, yosun ile mi beslenecek?arada balıkları böyle besinlerle beslemek şart bence yoksa çok deriz ''küçük balık çok ama büyük balık yok'' diyeee
birşey sorucam küspe yasak diyorsunuzda bunları kim denetliyor acaba? antalyada ben bunu kullanan adam görmedim daha denetleyeninide görmedim daha düne kadar avcılık belgeleri orman bölge müdürlüğünden alınmaya başlandı vs düne kadar dinamit atılıyordu dün dedigim kac seneler öncesi, simdi bunumu yasaklamıslar gerçi ben öyle şeylere gerek duymuyorumda yasaksa kim neyi denetliyorki 300 metre aşşagımda deniz var inmiyorum çünkü balık yok artık okadar eskisi gibi insan fena bir yaratık tükettli balığı şimdi bunu yasak etmişlerse denetlenmiyen şey yasak olsa bizim insanımız kullanmıyacakmı ?... çok komik şeyler bunlar
Eline kılavyene sağlık, çok haklısın belki şeytan dürter iğne takabilir. Bakalım 2012 de sirkülere ne saçmalıklar koyacaklar. 2/2 sirküler 15-2 maddesinde küspeli olta geçiyor, bu vatandaşın kendi kurumundaki yazışmalarından bile haberi yok, küspe ile yemleme yapılabilinir.
Arkadaşlar konuyla ilgili yazılanları okudum.Küspeli olta tırıvırı kadar olmasada gerçekten tehlikeli.Köylü dayının elinde zaten büyükbaş hayvan kalmamış,kalanlarıda sular çekildiğinde otlanmaya geldiklerinde bilmeyerek telef etmeyelim.İnanın kısa bir süre öncesine kadar bu hayvanların sular çekildiğinde açıkta kalan küspe parçalarını yediklerini ve buna bağlı kancalarıda yutarak öldüklerini bilmiyordum. Eğer durum böyle ise ki yasakladıklarına göre böyledir,ozaman biz amatör balıkçılara bu yasaklara uymak düşer.Tebliğde okuduğuma göre kancasız yemleme için bile küspe bulundurulamaz diyor ki buda mantıklıdır.Arkadaşlar bu yasağı haklı nedenlerden dolayı koyan mercii ne bilsin amatör balıkçının elindeki küspeyi yemlemek için mi yoksa kancalara bağlayarakmı kullanacağını.İlgili mercii tektek avlakta olta kontrölümü yapsın... Eğer amatör balıkçı dürüst değilse görevli geldiğinde serbest küspeleri gösterir sadece yemleme maksatlı kullanıyorum der,görevli gidincede kancaları bağlayabilir.Tabi hiçbir arkadaşımızın böyle davranacağını sanmıyorumda arzu etmiyorumda,bizlerin felsefesine uymazda. Arkadaşlar sanırım bu yasağın canımızı yakan tarafı küspenin özellikle sazan avında en etkili yemlerden ve yemlemelerden birisi olmasından ileri geliyor.Ama durumun böyle olması bizim bilerek yada bilmiyerek başka bir canlıya hele şu sıralar ülkemiz için elzem olan büyükbaş hayvanların telefine sebep olmamızı ve zaten zor durumda olan köylümüze zarar vermeyi haklı göstermez... Sonuç olarak biz amatör balıkçılar için balık yakalamanın tek yolunun küspeli olta ile olmadığı aşikardır,bırakın küspede olmayıversin. Şimdi çoğunuzun aklına şöyle bir soru geliyordur,bu arkadaş kimden yana... Düşünün bakalım bu arkadaş kimden yana...
Yasaklara uyalım, uymayanları uyaralım.Her kullanılan küspe et fiyatlarına zam olarak vatandaşa geri dönecektir. Küspe kullananlar da bu zamdan nasibini alacaktır, kurtuluş yok.
Yaw sazan avında küspe kullanılması şart mı küspesiz yakalanmıyor mu bu balıklar? Küspe kullanmayın olsun bitsin. Nedir bu küspenin olayı anlamış değilim.
yani.. haklısın diyorum ve ekliyorum.... arkadaşlar bu forum aleminde hep aynı yanlış düşünceler var ve hep tekrarlanır.. bu tür konularda yapılan birinci hata , - karşılaştırma hatasıdır.. yani amatörler ile profesyonel balık çılık konusu hakkında kıyaslama yapılır.. mesela, - onlar ağla götürüyor biz neden 3-5 tane tutalım vs..bize neden yasak.. gibi.. 2. olay ise bırakın şu küspeyi ve dahi kıbrısı.. çok igneli olta sistemlerini.. bunlar la avlanan balık avcının maharetini - göstermez bunlarla yapılan avcılık etik değildir zaten.. hasbel kader saplana iğne...ile tutulan balık sadece yemek için tutulmuş demektir.. balıgın yemi aldıgını hissedecesiniz.. seçtiğiniz iğne ve yemin büyüklüğü sizin tecrübenizin göstergesi olacak..balık o anda yemi aldımı yuksa kafamı attı olay budur.. bu işin zevki budur..